Tudtad, hogy a divatipar a második legszennyezőbb iparág? Így lehetsz tudatosabb vásárló!

szennyezés ökológiai lábnyom iparág tudatosság divatipar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szén-dioxid-kibocsátás, a vegyszeres szennyezés és a felfoghatatlan mértékű vízfogyasztás a második legszennyezőbb iparággá tette a divatipart, így közvetlenül az olajipar mögé zárkózott fel. Nem árt tisztában lenni ezzel, és elindulni a tudatos fogyasztóvá válás útján.

A fogyasztói társadalom lassan a vesztébe rohan. Órákig lehetne sorolni, hogy mi minden hozhatna változást, de mi most a divatipar kapcsán szeretnénk ötleteket adni ahhoz, hogy tudatos fogyasztókká avanzsálhassunk. Előtte azonban következzen néhány adat, ami biztosan téged is elgondolkodtat.

Tudtad például, hogy egy egyszerű póló előállításához 2700 liter vízre van szükség? Azt tudtad, hogy mennyire kicsi százalékát hasznosítják újra a kidobott ruháknak, amelyek így csak tovább növelik a Földön felhalmozott szemét mennyiségét? Tudtad, hogy csak az Egyesült Államokban 11 millió tonna textilhulladék keletkezik évente? Tudtad, hogy a Távol-Keleten szinte éhbérért dolgoztatnak kislányokat a fast fashion üzletek varróüzemeiben? És azt, hogy a génmódosított gyapot termeléséhez mennyi permetszerre van szükség, és hogy a vizskóz előállításával mennyi vegyszer kerül a környezetbe? Ha fontosak számodra az emberi jogi kérdések, ha szíveden viseled a bolygónk sorsát és szeretnéd csökkenteni az ökológiai lábnyomodat, akkor a tudatos fogyasztás a te utad.

NÉZD MEG A THE TRUE COST CÍMŰ FILM TRAILERÉT!

  • Trendek jönnek mennek

Az üzletek már nemcsak őszi-téli és tavaszi-nyári szezonokkal dolgoznak, hónapról hónapra jönnek ki új kollekciók, amelyek a fogyasztást hivatottak növelni. Állandó körforgás van, jönnek az újabb darabok, amihez olcsón és gyorsan tudunk hozzájutni. Alig használtuk a legutóbb vásárolt ruhánkat, amikor már új szerzeménnyel gazdagodunk, és tényleg nagyon tudatosnak kell lenni ahhoz, hogy a szép dolgok szerelmeseként, vagy akár vásárlásmániásként nemet mondjunk ezekre az új szerzeményekre. Ehhez fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen ruhák vannak a szekrényünkben. Feleslegesen ne vásároljunk. Keressük azokat a darabokat, amiket időtállónak gondolunk, és nem csak egyetlen szezonban állják meg a helyüket.

A WHO MADE MY CLOTHES KEZDEMÉNYEZÉS A VISSZAKÖVETHETŐ DIVATIPART TÁMOGATJA.

Fashion Revolution (@fash_rev) által megosztott bejegyzés,

  • A tervezőtől a vásárlóig

Egy-egy darabra megéri kicsivel több pénzt is áldozni. Ha kevesebbet vásárolunk, meg is tudjuk engedni magunknak, hogy ne mindent a fast fashion üzletekben szerezzünk be. Így ugyan kevesebb ruhánk lesz, de minőségi, és visszakövethető darabok. Ha például magyar tervezőnél vásárolsz, akkor biztosan tudod, hogy ki készítette a ruhádat, és ha egy picit alaposabban utánajársz, olyan tervezőket is találhatsz, akik kifejezetten újrahasznosított vagy organikus, vegyszermentes anyagokkal dolgoznak. Bizony, Magyarországon sem új keletű dolog már a fair fashion, azaz a fenntartható divat.

A PRINTA AZ EGYIK KEDVENC HAZAI ÜZLETÜNK.

Printa (@printa_budapest) által megosztott bejegyzés,

  • Újrahasznosítás

Az újrahasznosításon belül is sokféle opció létezik, bár hozzátesszük, hogy ez is kevés, ha a fogyasztás csökkentését nem tudjuk elérni. Nézzük először az újrahasznoítást vásárlói oldalról. Először is érdemes a már egyébként is legyártott ruhák között nézelődni, ha új darabra van szükséged. Turkálókban néha még új, címkés darabokkal is lehet találkozni. A ruhacserecsoportok is nagyon jó kezdeményezések, ahol a megunt, de jó állapotban lévő ruháitoknak új gazdát keríthettek.

Szeméthegyek helyett újrahasznosítás. Részlet a The True Cost című filmből. Forrás: Youtube

Ha meg szeretnél szabadulni a már nem hordott daraboktól, akkor elsősorban érdemes a ruhákra adományként gondolni, és szeretetszolgálatnak, különböző szervezeteknek felajánlani. Ha teljesen hordhatatlan darabokról van szó, akkor pedig marad az újrahasznosítás. Semmiképpen ne dobjátok az elhasznált ruháitokat a szemétbe, ez is olyan hulladék, mint a papír, a műanyag és az üveg. Teljesen külön gyűjtendő. Hazánkban a legnagyobb textil-újrafeldolgozó üzem a Textrade Kft. Nekik országosan több konténerük is van, sajnos adatbázisuk azonban nincs erről. Ma már fast fashion üzletekben is megjelentek a újrahasznosítást célzó, üzletben kihelyezett ládák, amikről csak remélhetjük, hogy valóban ezt a célt szolgálják.

5 kedvenc fesztiválholmink magyar tervezőktőlhttp://www.life.hu/trend/20180626-ot-kedvenc-fesztivalholmink-magyar-tervezoktol.htmlA nyár a szabadság, az örömteli felszabadulás, a gondtalanság időszaka. Egy fesztiválon ez még inkább érvényes. Most megmutatjuk, melyek azok a magyar tervezős ruhák és kiegészítők, amelyek tökéletesen passzolnak ehhez az életérzéshez. TrendOrigo7+1 magyar natúrkozmetikum nyárra, amit imádni fogszhttp://www.life.hu/trend/20180615-magyar-naturkozmetikumok-nyarra.htmlHa egyszer elkezdesz natúrkozmetikumokat használni, soha többet nem fogsz máshoz nyúlni. Egyrészt sokkal jobb egy ilyen terméket felvinni, ami természetes alapanyagokból készült, nem tartalmaz mesterséges illat- és színezékanyagot, mentes a kőolajszármazéktól, és a bőrt irritáló anyagoktól. Másrészt a környezetet sem terhelik meg úgy, mint a hagyományos kozmetikumok, és állatkísérleteket sem végeznek miattuk. Következzen 7+1 termék a vegyszermentes bőrápolás és a nyár jegyében! TrendOrigoKerüld el a hajkárosodást! Így figyelj a fürtjeidre nyáronhttp://www.life.hu/trend/20180710-keruld-el-a-nyari-hajkarosodast.htmlKönnyen lehet tartós hajkárosodás egy kiadós strandolás vége, ha nem vagyunk elővigyázatosak. A tűző nap, a klóros medencevíz vagy éppen a sós tengervíz extrém igénybevételt jelent a hajnak, ami ezért különleges törődést igényel. Elmondjuk, mit kell tenned. TrendOrigoRuhamustra a királyi keresztelőről: hagyomány és elegancia mindenekfeletthttp://www.life.hu/trend/20180712-ruhamustra-lajos-herceg-keresztelojerol.htmlJúlius 9-én megkeresztelték Vilmos herceg és Katalin hercegnő harmadik gyermekét, Lajos herceget. A dédnagyszülők, azaz II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg nem vettek részt az eseményen, de a nagynénik és nagybácsik nem hiányoztak. Most megmutatjuk, hogy milyen ruhában érkeztek az eseményre a királyi család tagjai. Trend--Sminktermékek, amiket ne felejts otthon, ha nyaralni mészhttp://www.life.hu/trend/20180711-sminktermekek-amiket-vigyel-magaddal-a-nyaralasra.htmlMinden nyaralás a pakolással kezdődik. Egyrész kellemes ráhangolódást nyújt, másrészt azonban tényleg érdemes ráfordítani a kellő időt, hogy alaposan átgondold, mi az, amire igazán szükséged van. A nőknek az alapvető dolgokon és ruhákon kívül még a neszesszer tartalmát is jól meg kell fontolni. Ehhez adunk most ötleteket. Pakolj praktikusan! TrendOrigoEz a trend is visszatért a 90-es évekből! Így hordják a sztárok a biciklis nadrágothttp://www.life.hu/trend/20180709-visszater-a-90es-evek-trendje-a-biciklis-nadrag.htmlA 80-as, 90-es évek rengeteg stílusjegye és ikonikus ruhadarabja, kiegészítője jött vissza a divatba az elmúlt időkben. A chokertől kezdve az övtáskáig, legutóbb pedig a holdjáró Buffalo visszatéréséről számoltunk be. Ezúttal a biciklis nadrág sokkolt minket, amit a sztárok újra divatba hoznának. TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.