Coco Chanel, Audrey Hepburn, Vivienne Westwood - három nagyon is más karaketerű nő. Mégis mindhármuktól sokat tanulhatunk az önelfogadásról, a valódi szépségről, és a személyiség erejéről.

Coco Chanel

Édesanyja korán meghalt, apja elhagyta őt és testvéreit, így mindannyian árvaházban nevelkedtek. Később varrni tanult, hogy ebből tartsa el magát, de a színpad és a vele járó csillogás is vonzotta. Egyre több táncos, majd énekes szerepet is kapott. Később kalapok tervezésével foglalkozott, majd szép lassan megnyitotta első divatszalonját. Coco Chanel mindent elutasított, aminek a viselése kényelmetlen vagy fájdalmas. Fiúsra vágatta a haját, ezzel is azt szimbolizálva, hogy a régi kötöttségek helyett bátor, új vonalakra van szükség. A nők csak úgy kapkodtak a letisztult vonalú, egyszerű és vagány ruháiért. Az általa kirobbantott forradalom más, nagy divatcégeket is arra ösztönzött, hogy kollekciójukat átgondolják, és valami egészen másban kezdjenek el gondolkodni.

Coco ChanelForrás: AFP
 • "Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!"
 • "A divat változik, a stílus örök."
 • "Egy ruhában mindig a nő a legfontosabb. A ruha nő nélkül mit sem ér."
 • "Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam."
 • "Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harmincévesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen olyan, amilyet megérdemelsz."

Audrey Hepburn

Habár sokan így gondolták, a színésznő élete nem a fényűző luxusról és boldogságról szólt. Főleg nem gyerekkorában. Élete legtragikusabb élménye volt, amikor édesapja elhagyta őket, majd kitört a háború, ami meghatározta a kis Audrey fiatal éveit. Az éhezés, a félelem, a haláltól való rettegés egész további életére hatással volt. Nem véletlen, hogy amikor felkapott színésznővé vált, akkor sem vesztette el érzékenységét az árvák és éhezők iránt. Felhagyva a színészkedéssel pedig már kizárólag csak a jótékonykodással foglalkozott. Az Unicef nagyköveteként rengeteg országba – Etiópiába, Ecuadorba, Vietnámba és Bangladesbe – elutazott, hogy felhívja a figyelmet a szenvedőkre és éhezőkre, és reményt adjon a gyerekeknek. 

Audrey HepburnForrás: AFP
 • "A vonzó ajkak érdekében mondj kedves szavakat. A kedves szemekért keresd a jót az emberekben. A karcsú alakért oszd meg ételed az éhezőkkel. A szép hajért hagyd a gyermeknek, hogy ujjaival végigsimítsa naponta. A lelki egyensúlyért sétálj azzal a tudattal, hogy sohasem vagy egyedül."
 • "Az elegancia az egyetlen szépség, amely soha nem fakul."
 • "Mindenkinek megvan a maga stílusa, és ha ezt az ember megtalálta, igenis, ragaszkodjon hozzá."
 • "Egy nő szépsége nem a ruháiban, nem az alakjában vagy a frizurájában rejlik. A nő szépségét a szemében találod, mert a szem bejárat a szívhez, ahol a szeretet lakozik."
 • "Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, amikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak."
Givenchy és Audrey Hepburn: a tervező és a múzsa, akiből divatikon lett

"Egyedül neki vannak olyan ruhái, amiben igazán önmagam vagyok. Ő messze több, mint egy tervező, ő személyiséget teremt" - mondta legnagyobb múzsája, Audrey Hepburn Givenchyről, a letisztult elegancia, az egyszerű vonalak, a rafinált részletek mesteréről, aki 91 évesen távozott az élők sorából. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Vivienne Westwood

A legformabontóbb élő divattervező, akiről furcsa elképzelni, de húszévesen még teljesen átlagos polgárként élte életét. Férjhez ment, gyereket szült és tanítónőként dolgozott, habár kreativitása már ekkor is felszínre tört: ékszereket készített. A világ akkor fordult meg vele, amikor megismerte Malcolm McLarent, akitől második gyermeke született. A férfi 1971-ben nyitott butikot Londonban a King's Road 430 alatt, ahol Vivienne Westwood ruháit is árulták. Közben McLaren a Sex Pistols menedzsere lett, az együttes pedig Viviennek is meghozta a hírnevet: imádták a szegecsekkel, bicikliláncokkal, nyakörvekkel, biztosítótűkkel, borotvapengékkel díszített, kiegészített punkos, polgárpukkasztó darabjait. A bolt sok néven futott, '81-ben végül a Worlds End nevet kapta, és máig is így üzemel, Vivienne pedig máig a punk nagyasszonya, aki soha nem félt szót emelni társadalmi vagy éppen környezetvédelmi kérdésekben sem.

Vivienne WestwoodForrás: Getty Images/Ki Price
 • "Válassz jól, vásárolj kevesebbet."
 • "Sokkal érdekesebb életed lesz, ha izgalmas ruhákat viselsz."
 • "Minden más tervezőtől különbözök. Én építettem a céget, és az most is az enyém. Soha nem hagytam, hogy marketingszakértők fölém álljanak, és megmondják, mit csináljak. Nekem nincs szükségem ilyen jellegű fogásokra: az én személyiségem valódi, nem mások kreálták az üzlet érdekében."

 •  "A legszexisebb emberek a gondolkodók."

 • "Azért tervezek dolgokat, hogy az emberek kifejezhessék velük a személyiségüket."
"A szépség csak jön és megy" – Hollywoodi sztárok, akik másként gondolkodnak az öregedésről


A 21. században, amikor a 40 az új 30, és az 50 az új 40, minden arról szól, hogyan őrizhetjük meg a fiatalságunkat. Az állandó figyelem középpontjában álló hírességek még inkább úgy érzik, hogy 50 felett is 20-nak kell kinézniük, ami általában tragikusan szétplasztikázott külsőhöz vezet. Szerencsére Hollywoodban is akad néhány kivétel, aki máshogy gondolkodik erről. Íme, a méltóságteljes öregedés hívei!