Nem sikerült az egyetemi, főiskolai felvételi? – Ne add fel!

Forrás: Shutterstock -
továbbtanulás felsőoktatás főiskola egyetem OKJ felvételi 2018
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdán hirdették ki a felvételi ponthatárokat, ami sok jelentkező életében jelentett komoly töréspontot. Ha nem vettek fel, a csalódás érzése természetes, de ne feledd, az élet nem áll meg. Még számtalan egyéb lehetőség áll előtted, melyből négyet most meg is mutatunk.

1. Dobd be a mentőövet! – Pótfelvételi

Ez a lehetőség szinte adja magát. Fontos tudnod, hogy csak abban az esetben jelentkezhetsz pótfelvételire, ha sehová sem sikerült bekerülnöd, vagy egyáltalán nem vettél részt a hagyományos felvételi eljárásban. A pótfelvételi során – néhány kivételtől eltekintve – csak önköltséges formában hirdetnek meg képzéseket, és csak egyetlen helyre, egyetlen szakra adhatod be a felvételi kérelmedet.

Ha sehová sem sikerült bekerülnöd, még mindig ott van a pótfelvételi lehetősége Forrás: Shutterstock

2. Szeptembertől vissza a tanuláshoz!

A ponthatárok fényében láthatod, mennyi pont hiányzott ahhoz, hogy bejuss az álomszakodra. Ne csüggedj, inkább vágj bele elszántan a tanulásba, hogy pluszpontokkal indulj neki jövőre a felvételinek. Hisz lehet, hogy csupán egy nyelvvizsga vagy egy emelt szintű érettségi választott el idén a továbbtanulástól.

9 gyönyörű és híres egyetem: fotók

Van egy egészséges szeretet-gyűlölet kapcsolat az iskola és a diák között. A negatív érzések gyökere önmagától értetődő: vizsgák, órák, tanárok, jegyzetek..., de mindezt képes - ha csak pár percre is - elfeledtetni maga az épület szépsége, a benne rejlő, hosszú évek alatt felhalmozott tudás. Mutatunk pár egyetemet és főiskolát, mely annyira lenyűgöző látványt nyújt, hogy meg sem kérdőjelezzük az oktatási minőségüket.

3. Nézz körbe! – Irány az OKJ-s képzés

Az állam 2 szakma megszerzését biztosítja ingyen – nappali tagozaton 25 éves korodig, estin korhatár nélkül. Amennyiben nappalin tanulnál ilyen képzés formájában, úgy kapsz diákigazolványt, családi pótlékot 20 éves korodig, egészségbiztosítást, és amennyiben jogosult vagy rá, árvaellátást is. Egy-egy ilyen képzés felkészít a főiskolai és egyetemi ritmusra, valamint hasznos, a későbbi tanulmányaid során előnyt jelentő tudással gyarapodhatsz.

Ezzel azonban még nem kell feladnod a főiskolai, egyetemi tanulmányaidat, sőt. Sok szak esetén a megfelelő felsőfokú OKJ-s vizsgát pluszpontként beszámíttathatod, és/vagy a későbbi felsőfokú tanulmányaid során tárgyakat is kipipálhatsz.

Sok szak esetén a megfelelő felsőfokú OKJ-s vizsgát pluszpontként beszámíttathatod Forrás: Shutterstock

4. Lépj át a munka küszöbén!

Vedd úgy ezt az egy évet, mintha lehetőséget kaptál volna arra, hogy tapasztalatból dönthess a jövődről. Válassz olyan munkát, mely betekintést enged a továbbtanulási terveid szerinti szakmádba. Amennyiben célod, hogy a következő évben már sikeresen felvételt nyerj valamelyik felsőoktatási intézménybe, úgy a munka mellett dolgozz azon is, hogy nagyobb eséllyel vághass neki a felvételinek – lásd. 2. pont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.