Annak, aki már próbált szakember találni kisebb, vagy akár nagyobb lakásfelújítási munkák elvégzésére, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szinte a lehetetlennel próbálkozott. Mit tehetünk hát, mi nők egy ilyen helyzetben? Megcsináljuk magunk.

Szakik itt, de leginkább csak ott

Akkora hiány van jelenleg a jó szakemberekből, hogy már az építkezésekről is próbálják őket átcsábítani egy másikra. Gyakorlatilag válogathatnak a megbízások között, és ők értelemszerűen azt fogják választani, ami hosszú távra biztosít számukra bevételt. Ennyi nagymunkával az előjegyzési naptárukban, nagyon kicsi az esélye, hogy épp a mi két szobás festésünk, padlóburkolásunk fogja őket lázba hozni.

Amikor szakember után nézünk, sokszor ismerősöket, barátokat kérdezünk meg, mivel az ajánlással már félig nyert ügyet szimatolunk. Sajnos azonban sokszor kikapcsolt telefonszámokba, több hónapos várakozási időbe botlunk.

Az ajánlással már félig nyert ügyed van, de sajnos gyakran több hónap várakozási idővel kell számolnodForrás: Shutterstock

Kontárokból persze itthon is Dunát lehetne rekeszteni. Hiszen ki az, aki elkéri a szakmai minősítést? Szinte senki. Azt gondoljuk, hogy például asztalosként szakmája csúcsán helyezkedik el, pedig ez koránt sincs így. Mi pedig csak a munka végeztével döbbenünk rá, hogy rengeteg pénzt fizettünk ki, hogy aztán még több pénzért helyrehozassuk az elkövetett hibákat.

Természetesen egy ház építésénél, teljes körű felújításánál kénytelenek vagyunk kivárni a jó szakembereket, vagy megbízni egy építési vállalkozót, aki megbízható szakikkal dolgozik. A kisebb munkákra azonban van más megoldás is.

Vedd kezedbe az otthonodat!

Sokan mozgósítják egy vécétartály, vagy konnektor cseréjénél a családi erőket. Ám, ahogy a világ változik, egyre kisebb ezen emberek listája. A férfiak is inkább a telefonhoz nyúlnak a kalapács helyett. Az emancipáció remek lehetőséget ad nekünk, nőknek arra, hogy a kezünkbe vegyük a lakás körüli feladatokat, és mi magunk végezzük el például a fürdőszoba újracsempézését.

A tudás az, amit soha senki sem vehet el tőled. Élj a lehetőséggel, és tanulj, hogy több pénz maradjon a családi kasszában.

Lakásfelújítás során a kisebb munkálatokat te is megcsinálhatodForrás: Shutterstock

Egyfajta új társadalmi jelenség kezdi felütni a fejét a bátor és vállalkozó kedvű nők körében. Ők azok, akik megelégelték, hogy folyton csak várniuk és aggódniuk kell, így szakmunkás képzésekre, tanfolyamokra jelentkeznek. Nem restek kitanulni például a festés-mázolás, a burkolás vagy éppen a kárpitozás csínját-bínját, sőt. Akadnak olyanok is, akik meg sem állnak a villany, víz, gáz, fűtésszerelés tudásában való elmélyülésig. 

Ezt felismerve, több olyan workshop, ingyenes tanfolyam is várja a téma iránt érdeklődő hölgyeket, melyek valódi szaktudást adnak.

Add meg magadnak a lehetőséget, hogy ne kelljen senkire se támaszkodnod, ha kisebb lakásfelújítási munkákról van szó.

A cikket támogatta a BAUHAUS Szakáruházak.