Az elhagyott helyek már önmagukban is rémisztő hangulatot árasztanak, ha pedig a víz alá helyezzük őket, az megduplázza a negatív vonzerejüket. Mutatjuk a tavak és tengerek mélyére süllyedt épületeket.

Port Royal - Jamaica

A kalózok kedvelt kikötővárosa fénykorában a prostitúció, az alkohol és a bűn melegágya volt. 1692-ben a nagy részét elpusztította egy hatalmas földrengés, a romokat pedig 12 méter mélyen elnyelte a Karib-tenger. Jelenleg ez a víz alatti szellemváros arra vár, hogy a Világörökség részévé váljon.

Port Royal — JamaicaForrás: learning-history.com

Rummu-i börtön - Észtország  

Amikor Észtország még szovjet tagállam volt, Rummu városa egy börtönnek és munkatábornak adott otthont. A rabokat szörnyű körülmények között tartották, és az épület melletti kőbányában dolgoztatták. Miután az ország elnyerte függetlenségét, kiürítették és felszámolták a területet. A bányát is bezárták, és a talaj-, valamint az esővizet sem szivattyúzták tovább, ami idővel teljesen elárasztotta a börtön épületét – csupán egy kis része látszik ki. A Rummu-i börtön most kedvelt merülőhely és strand.

 

 Nymphas Show Bar - Eilat, Izrael    

2013-ban fedezték fel ezt az elhagyott víz alatti sztriptízklubot. A partról egy 70 méter hosszú híd és pár lépcső vezetett az Akabai-öbölben lévő szórakozóhelyre, melyet eleve is a víz felszíne alá terveztek – tehát nem elsüllyedt. Azt sajnos nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és miért hagyták magára ezt az egyedülálló és titkos helyet, de mióta „rátaláltak", előszeretettel látogatják búvárok.

Nymphas Show Bar - Eilat, IzraelForrás: YouTube

Vilarinho da Furna - Portugália  

Egy alig 300 lakosú falu romjait árasztotta el a víz, ami az 1967-ben megépült gát miatt tört be a területre. A hegyekkel körülölelt terület csodás kirándulóhely, sőt, még fürödni is lehet a vízben.

Vilarinho da Furna - PortugáliaForrás: Shutterstock

Curon torony - Olaszország  

A Lago di Resia egy mesterséges tó, melyet egy kisváros elárasztásával hoztak létre 1950-ben – Curonhoz 163 otthon és 523 hektárnyi termőföld tartozott, no meg persze egy templom. Ennek tornya látszik ki a vízből, jelezve egy város „elesését". Télen, amikor a tó befagy, akár oda is lehet sétálni hozzá, sőt. Többen állítják, hogy ilyenkor hallani lehet a 14. századi torony harangját, pedig azt már több mint 50 éve leszerelték.

Curon torony – OlaszországForrás: Shutterstock