Általánosságban elmondható, hogy egészen a feminizmus megjelenéséig a szelíd, házias, kellemes megjelenésű, szórakoztató, ugyanakkor nem hivalkodó viselkedésű nőket tartották a legmegfelelőbb feleség jelölteknek. Természetesen a korok és társadalmak minidig hoztak ebbe a listába némi változást, nézzünk is meg pár érdekes tanácsot, melyeket anno a nőknek címeztek, hogy minél előbb megházasodhassanak.

Az ókori görög, majd később római történetíró, Plutarkhosz azt javasolta a nőknek, hogy miután férjhez mentek, számolják fel azon baráti kötelékeiket, melyek nem esnek egybe férjük baráti és ismerősi körével. Az akkori közvélemény ugyanis úgy tartotta, minden a férj köré kell, hogy összpontosuljon, a feleségnek mindenét férjének, és annak érdekeinek kell alárendelnie.

Az ókori Hellászban a nőknek fel kellett számolniuk baráti kötelékeiket miután férjhez mentekForrás: Getty Images

A 17. században a nők korlátozott jogokkal rendelkeztek: lényegében másodosztályú állampolgárok voltak, akik először apjuk, majd férjük ellenőrzése alatt éltek. Egy nőnek lényegében mindent el kellett viselnie férjétől. Aki ennyire engedelmes volt, az könnyen talált – és ami még fontosabb - meg is tudott tartani egy férfit.

Forrás: Shutterstock
Őrült dolgok, amiket régen a nőkről hittek

A nőknek kisebb az agyuk, ha menstruálnak a kutyák vonyítani kezdenek, és árt nekik a túl nagy tudás. Többek közt ezeket gondolták anno a nőkről. Olvasd el milyen furcsa és ma már inkább csak nevetséges dolgokat feltételeztek a nőkről.

Az 1800-as évek elején úgy tartották, a feleség igen fontos kötelessége, hogy gondoskodjon férje kellemes otthoni időtöltéséről. Játsszon például valamilyen hangszeren, tudjon énekelni, szavalni, azaz legyen elegáns, kifinomult és egyben szórakoztató.

Az 1800-as években a jó feleség kifinomult volt, művészetekben jártas és szórakoztatóForrás: AFP

A szép és dekoratív megjelenés is kötelező feleség-elem volt. Emma Frances Angell Drake meg is jelentetett egy könyvet 1901-ben, melyben leírja, hogy a hölgyeknek az esküvő után még jobban oda kell figyelniük a külsejükre. Sosem lehetnek elhanyagoltak, mindig csinos ruhákban, szép frizurában kell megjelenniük férjük előtt. Az írónő az okot is elmondja: sokkal több munka megtartani egy férfit, mint elnyerni a szívét.

A férfiak többsége, még a 20. század közepén is olyan nőt vett el, akinél okosabbnak érezte magát.

"Sokkal több munka megtartani egy férfit, mint elnyerni a szívét"Forrás: Shutterstock

Tehát a főiskolát végzett hölgyek nem voltak túl kelendők. Dr. Clifford R. Adams házassági tanácsadó az 1950-es években úgy nyilatkozott, az intelligens nők azt kockáztatják, hogy egyedül maradnak, mivel sokuk nem tudja magát kellőképp álcázni, és így megnyerni magának egy kevésbé intelligens férfit. „Ezért sok ragyogó nő, soha nem lesz feleség."

Bár a fentiek egy része ma már elavultként, sőt, felháborítóként hathat, mégis van, amit érdemes lehet belőlük átemelni.