Ha a januári nagy fogadalmak után tényleg sikerül nyárra bombaformába kerülnünk, a legmelegebb hónapokban hajlamosak vagyunk kiesni az addigra megszokott rutinból, elhagyni az edzéseket, és az egészséges étrendet. Ha veled is elszaladt kicsit a ló az elmúlt időszakban, akkor most ideje visszatérni.

Amiért könnyen feljön pár kiló nyaralás alatt az a rendszer hiánya. Igaz, hogy a nyarat pont azért szeretjük, mert a hétköznapi rendet végre elhagyhatjuk, és kicsit szabadabban létezhetünk. Természetesen mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is, és persze megint valahol az arany középúton van az igazság. A rendszer mindenesetre tényleg nem rossz, ha valaki fogyni szeretne. Hiszen szükség van az étkezésben és az edzésben is bizonyos rendszerre. 

Víz nélkül nincs sem egészség, sem fittség, sem fogyásForrás: Shutterstock

Ha visszaállsz erre a rendszerre, akkor hamar le is mennek a nyaralás alatt felszedett kilók. Első lépésként figyelj oda újra a vízbeviteledre. Habár a nyári tikkasztó hőségben kifejezetten kívánja az ember a folyadékot, éppen a rendszer hiánya miatt mégis előfordul, hogy az alapvetően kevesebb vízigényűek kevesebbet fogyasztanak. Itt az ideje újra megnövelni ezt a mennyiséget, víz nélkül ugyanis nincs sem egészség, sem fittség, sem fogyás. Étkezések előtt is igyál meg 2-3 dl vizet. Ez segít abban, hogy kisebb adagot fogyassz, hiszen a víz eltelíti a gyomrod egy részét.

Ideje visszatérni a napi ötszöri étkezéshez is, és persze az egészséges fogásokhoz. Nyaralások alkalmával nem feltétlenül teljesülnek ezek a kritériumok, pedig fontosak a jó emésztés, a megfelelő anyagcsere szempontjából. Ha túl sok volt a koktél vagy éppen az édesség, akkor most egy hónapig figyelj oda különösen erre, aztán szépen álljon vissza a megszokott rend a beiktatott csalóétkezésekkel. A zöldség és gyümölcs fogyasztását érdemes maximalizálni, október végéig azért még sok hazai idényterméket találtok a piacokon, vagy a boltokban. Ezek megfelelő rosttartalommal bírnak, szintén nagy segítséget nyújtanak a jó anyagcsere fenntartásában, ami a karcsúság egyik titka

A zöldség és gyümölcs fogyasztása nagy segítséget nyújt a jó anyagcsere fenntartásábanForrás: Shutterstock

Túl vagyunk a legmelegebb nyári napokon, amikor valóban nem olyan könnyű rávenni magunkat a sportolásra, hacsak nem a tenger, vagy a hazai vizek mellett nyaralunk, ahol minden nap tudunk úszni. A szabadtéri testmozgás kedvelői most már örülhetnek, hiszen az esték és a hajnalok is nagyon kellemesek, szóval nincs mentség. Akik az otthoni edzést preferálják, és légkondi híján halogatták a 40 fokban való edzést, azok is újra nyeregbe pattanhatnak. Hajrá!

Szeptember 1-jén minden a sportról szól Budapesten
Szeptember 1-jén ismét sportpályává változnak az utcák, terek és grundok; kezdetét veszi a harmadik Budapest Urban Games (BUG). A különleges kezdeményezés célja a városi sportolás népszerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása. A programból a streetball, a futás, a grundfoci, a laser run és a Duna-átúszás sem hiányzik. További részletek a facebookon és az esemény honlapján.