Az íróasztal és szék beszerzése távolról sem elegendő, ha az otthoni tanulás elősegítéséről van szó. Most mutatunk pár hasznos tippet, hogy szinte láthatatlanul hozhasd meg a gyermeked kedvét az iskola utáni gyakorláshoz.

Az agyunkba jutó információk, mintegy 80 százaléka vizuális, így nem csoda, ha színek segítségével befolyásolható a tanulási kedv és a tudás rögzítése. Egyrészt fontos, hogy a tanulósarok ne legyen vibráló, ne legyen benne túl sok szín. Ez ugyanis elvonja a figyelmét. Ugyanezt a hatást érik el az indokolatlan minták és formák, épp ezért érdemes a gyermekszobát kissé átformálni. A játékok a nyitott polcokról kerüljenek át dobozokba, a mesefigurás tapéta és függöny helyét vegyék át az egyszínűek. Az íróasztalon még véletlenül se uralkodjon káosz, amit lehet, tároljatok fiókos szekrényekben, vagy mappákban. Természetesen a túl steril környezet sem jó, ezért érdemes megtalálni az arany középutat.

Forrás: Press Loft

Amennyiben gyermeked hiperaktív jegyeket hordoz, úgy számára válassz a relaxációs színek közül – kék, zöld, lila -, ha figyelemzavar, vagy figyelemhiány fedezhető fel nála, abban az esetben stimuláló színeket érdemes használnod – sárga, narancssárga, piros.

A tanulás során használjon bátran színes kijelölőket, így könnyebben tudja majd az adott anyagot memorizálni. Ám ebben sok egyéb más otthoni ötlet is a segítségére lehet.

A mi kedvencünk, a krétatábla egy lakásbarát változata. A táblafesték – mely leggyakrabban fekete és zöld színben kapható – gyakorlatilag bárhová felfesthető, ezzel kialakítva egy kis kreatív tanulórészt. Fontos, hogy csak sima falfelületre vidd fel a festéket, és a tényleges használatáig várj egy hónapot. Ezután azonban bátran mehetnek rá a matematika példák, a gyöngybetűk vagy bármi más, ami a tanulást segít otthon érdekessé tenni.

A mágnestábla is remek ötlet, hiszen ezzel remekül lehet gyakorolni az egyszerűbb számtani feladatokat, valamint a halomba- és sorba rendezést. Egy kréta vagy mágnes felület kiváló terepet nyújt a kiselőadások felkészülésére, de a felelés gyakorlására is kitűnőek.

Forrás: Shutterstock

A nyelvtanulásban is sokat segíthet a lakás. Ragaszd például különböző, gyakran használatos elemre az aktuális napi szómennyiséget. Így a gyerek a mosdóban, a konyhában és a szobában is találkozik az idegen szavakkal, melyekből óhatatlanul elolvas párat, így rengeteg plusz lehetőséget kap, azok megtanulására. Hasonló módszer, ha a bútorokra és egyéb kiegészítőre ráragasztod az idegen nyelvi megfelelőjüket.

A gyerekszobában sose legyen tévé, magnó vagy számítógép – kivéve, ha ez elengedhetetlen a tanulás szempontjából. Ezek mind csak elvonják a figyelmét, vagy épp gátolják a pihenését. Természetesen van olyan típusú gyerek, aki képtelen csendben tanulni, ebben az esetben szólhat nála valamilyen klasszikus zene halkan, de ne beszélgessetek a feje felett, ne játsszon mellette a kistesó. Amennyiben egy szobában vannak a testvérek, úgy a tanulás idejére a másik tegye át székhelyét a nappaliba.

Ami fontos tehát, hogy a gyermeket nyugodt, és habitusának megfelelő közeg várja otthon az iskola után, hogy a fárasztó órákat követően is legyen kedve és türelme tanulni, gyakorolni.