Angliában meghalt egy 13 éves kisfiú, halálának oka egyértelműen a túlsúlya volt. Kegyetlen figyelmeztetés ez arra, hogy a gyermekkori elhízás nem csak felnőttként okoz komoly problémát.

A fiatalkori elhízás egyre nagyobb probléma, Angliában minden ötödik gyerek súlyfelesleggel kezdi az iskolát, ami később csak rosszabb lesz: háromból egy gyereknél súlyos túlsúly alakul ki. Nem kérdés, hogy milyen komoly egészségi gondokkal jár az elhízás, kegyetlen ébresztő lehet a mostani eset azok számára, akik eddig nem vették komolyan a gyerekek súlyproblémáját. Egy 13 éves angol kisfiú ugyanis meghalt, méghozzá az elhízás miatt. Több mint 101 kilót nyomott, ami kétszerese az egészséges súlyának. A közlések szerint halálát a lábából tüdejébe jutott vérrög okozta, melynek kialakulásáért egyértelműen a túlsúlya okolható.

A 13 éves kisfiú halálát egyértelműen az elhízás okoztaForrás: Dreamstime

Még soha nem hallottam arról, hogy egy ilyen fiatal fiú halálát elhízás okozza. Ez azt jelzi, hogy nagyon rosszul állnak a dolgok. A gyerekek szervezete nagyon jól alkalmazkodik, ezért az emberek nem számítanak arra, hogy a gyerekkori elhízás halálhoz vezet." – mondta a Daily Mailnek egy szakértő. A boncolás során nem találtak más okot a rögök kialakulására az elhízáson kívül. Az is kiderült, hogy a fiú mája megnagyobbodott és zsíros volt, ami korai májkárosodásra utal. Az iskolájában egyébként 10 éves koráig mérték a meg nem nevezett kisfiú súlyát, és küldtek figyelmeztető levelet a szülőknek, ám világos, hogy ez nem volt elég. Halála előtt egy nappal megduzzadt lábaira panaszkodott a gyermek.