Nem szabad kihagyni a kenyeret az étrendünkből

Forrás: Shutterstock -
gabona szénhidrát fehér liszt kenyér teljes kiőrlésű glutén
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan a kenyeret teszik felőssé a zsírpárnákért és számos egészségügyi kellemetlenségért. Az igazság azonban az, hogy a szervezet egészséges működéséhez szükségünk van rá. 

Számos diétánál olvashatjuk, hogy a kenyeret teljesen hagyjuk ki az étrendünkből. Ez sokaknak nehéz és számos kellemetlenséget tapasztalhatnak, ha ezt megteszik. Van, aki szerint a depresszió, a rák vagy akár az Alzheimer-kór kialakulában is szerepet játszhat a kenyérfogyasztás..

Ezzel szemben a publikált, és ellenőrzött bizonyítékok inkább azt állítják, hogy a kenyér üdvös, sőt, a teljes kiőrlésű fajták meglehetősen hasznosak - írja a 24.hu a Mediumon Markham Heidre hivatkozva.

Egy vizsgálat például rámutatott, hogy a teljes kiőrlésű kenyerér, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, a barna rizs és a búzakorpa csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Nem szabad mellőzni a kenyeret Forrás: Shutterstock

A fehér kenyérnek ugyan sok pozitív hatása nincs, de a cikk szerint a hozzá társított negatív következmények nem annyira bizonyítottak, mint a teljes kiőrlésűek pozitív hatása. Úgy tűnik ugyanis, hogy a teljes kiőrlésűekből az optimális napi mennyiség 7,5 szeletnek felel meg.

A Minnesotai Egyetem professzora, Joanne Slavin szerint a kutatások eredményei azt mutatják, hogy a leghosszabban egészségesen élők étkezésében központi jelentőségűek a rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek ugyanis hozzájárulnak a vékonybél zsír- és szénhidrát-felszívódásának lelassításához, így a megfelelő mederben tartva a vércukorszintet. A teljeskirőlésű rostok emellett táplálják a bélrendszer egészséges baktériumati és a vastagbélre is jó hatással vannak.

Így edz Judy: az énekesnő elárulta alakjának titkáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180924-judy-a-sport-szereteterol-beszelt-az-ez-zsir-magazinban.htmlJudy volt Sarka Kata vendége a vasárnapi Ez Zsír! magazinban a Life TV-n. Az énekesnő edzőjével közösen mesélt arról, hogyan sportolnak. Ez Zsír!OrigoSchobert Norbi szerint a Rippel Feri által alkalmazott ketogén diéta veszélyeshttp://www.life.hu/ez-zsir/20180924-schobert-norbi-szerint-a-rippel-feri-altal-alkalmazott-ketogen-dieta-veszelyes.htmlSchobert Norbi nem állítja, hogy mindentudó, ha az egészséges táplálkozásról és fogyásról van szó, de a ketogén diéta, melyet Rippel Feri folytat szerinte nem megfelelő mindenkinek, Ez Zsír!OrigoVV Kinga elképesztően néz ki, 2 hónapja édesanyahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180924-vv-kinga-elkepesztoen-nez-ki-2-honapja-edesanya.htmlKutai Kinga, azaz VV Kinga 2 hónapja hozta világra gyermekét, Benettet. Az újdonsült édesanya megmutatta, hogyan néz ki most, ennyi idővel a szülés után. Kommentben kérnek tőle tanácsot követői. Ez Zsír!--Néhány hetet jósoltak az anorexiás lánynak, az edzőteremben visszakapta az életéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180921-nehany-hetet-josoltak-az-anorexias-chelsea-kamodynak-az-edzoteremben-visszakapta-az-eletet.htmlA 30 éves Chelsea Kamody ma már kiegyensúlyozott és egészséges fiatal nő. Ha valaki már rápillant, talán nem is gondolná, hogy néhány évvel ezelőtt mindössze heteket jósoltak neki az orvosok, amikor 25 kilóra fogyott. Ismerd meg a történetét. Ez Zsír!OrigoNyílt levet kapott Tess Holliday plus size modell: "Kórosan elhíztál"http://www.life.hu/ez-zsir/20180922-nyilt-levet-kapott-tess-holliday-plus-size-modell-piers-morgan-brit-tevestol.htmlPiers Morgan angol tévés brutálisan őszinte levelet írt Tess Holliday plus size modellnek, aki nemrég a Cosmopolitan címoldalán hirdette, hogy az őt lenézők csókolják meg a fenekét. Ez Zsír!OrigoHa fogyni szeretnél, akkor tegyél fahéjat a kávédbahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180920-ha-fogyni-szeretnel-akkor-tegyel-fahejat-a-kavedba.htmlA kávé felpörget, de ha esetleg éppen diétázunk, akkor érdemes változtatni a reggeli ital összetételén. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.