Ezek a bárki számára könnyen elvégezhető gyakorlatsorok a tibeti szerzetesek tudásán alapul. Ezt az ősi módszert a fiatalság forrásának is hívják. Méregdrága fiatalító kozmetikumok, vitalitást ígérő kapszulák megvásárlása helyett egy fillér kiadás nélkül, napi 15 perc időráfordítással otthon is elvégezhetők ezek a rítusok, amiknek valóban stresszcsökkentő, fiatalság- és életerő megőrző hatásuk van.

Az 5 tibetijóga-gyakorlat minden egyes elemét 21 alkalommal kell megismételni. Kezdetben csak 3x végezz el minden gyakorlatot, majd heti 2-vel emeld a számot, vagyis 5x, majd 7x és így tovább, míg eléred a bűvös 21-et, a tibetiek szent számát. Ezek a rítusok kiegyensúlyozzák a hormonműködést, megindítják az energiaáramlást a testben, hatására napról napra érezni fogod, hogy nem csak az izmokat, de a test aktivitását is növelik. Egészségesebb leszel, napközben kitisztulnak a gondolataid, fejlődik a memóriád, és érzelmileg is stabilabbnak fogod érezni magadat.

1. jógapozíció

Forrás: Shutterstock

Állj vállszélességű terpeszállásba, a karjaidat tartsd párhuzamosan a talajjal. Az órajárásnak megfelelő irányban kezdj egyhelyben forogni olyan sebességgel, amennyire csak tudsz, úgy hogy még biztonságban érezd magad. Az első alkalommal csak 3 kört írj le, majd hetente 2-vel emeld a forgásszámot egészen addig, amíg eléred a 21 kört. Ha szédülsz, lassíts a forgáson. A feladatsor végén állj meg, vegyél mély levegőt, közben a karodat nyújtsd a magasba, érintsd össze a tenyeredet, majd a fejed előtt lehozva tartsd meg az összetett tenyeredet a mellkasod előtt és fújd ki levegőt. Ezután ismét vegyél néhány mély lélegzetet.

Hatása: ez a mozgásforma megszabadít a negatív energiáktól, és kiegyensúlyozza az érzelmeket. Serkenti a vérkeringést, jótékonyan hat a visszerekre, segít megelőzni a csontritkulást, elmulasztja a fejfájást és beindítja a fiatalodási folyamatokat.

2. jógapozíció

Forrás: Shutterstock

Feküdj hanyatt a talajon a karjaidat szorosan a törzs mellett tartva. A lefelé fordított tenyereket nyomd a földhöz. Belégzésre emeld fel a fejedet, az álladat szorítsd a mellkasod felé, miközben emeld meg a kinyújtott lábadat egészen függőlegesig. Kilégzésre egyszerre engedd vissza a lábadat és a fejedet a talajra. A megfelelő számú feladatsor elvégzése után maradj hanyatt fekve, lazítsd el a testedet, és vegyél még néhány mély lélegzetet.

Hatása: a második rítus megerősíti a hasizmokat, elősegíti a hasnyálmirigy működését és stimulálja az energiaközpontot.

3. jógapozíció

Forrás: Shutterstock

Térdelj a jógaszőnyegre, a karodat lógasd a csípőd mellett, a hátadat tartsd egyenesen és a tenyereidet nyomd a feneked alatt a combod hátsó részéhez. Belégzésre hajtsd hátra fejedet és ívet formálva hajolj hátra. Kifújás alatt lazítsd el a kezeidet, egyenesedj fel és az álladat nyomd a szegycsontodhoz.

Hatása: jótékonyan hat a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese, a férfi- és női nemi szervek működésre. A szív- és torokcsakrát megnyitja, az érzelmeket letisztítja és egyensúlyba hozza.

4. jógapozíció

Forrás: Shutterstock

Ülj le a talajra nyújtott lábakkal vállszélességű terpeszt formálva, tenyeredet tartsd a talajon a csípőd mellett, ujjaid nézzenek előre. Belégzésre hajtsd hátra a fejedet, közben a térdeidet behajlítva emeld meg a csípődet, és törzsedet tartsd párhuzamosan a talajjal. Kilégzésre lassan ereszkedj vissza a kiindulási pozícióba, és az álladat szorítsd a szegycsontodhoz. Amikor felemelkedsz, feszítsd meg az izmaidat, amikor visszaereszkedsz, lazítsd el a testedet.

Hatása: ez a póz a comb- és a farizomra hat, de erősíti a pajzsmirigy működését, az emésztőrendszert, a vér- és nyirokrendszert is. Serkenti az immunrendszer működését, növeli az energiaszintet.

5. jógapozíció

Forrás: Shutterstock

Hasalj le a földre, a tenyereidet helyezd vállad két oldalára a talajra, ujjak előrenéznek. Azután mintha fekvőtámaszt csinálnál, nyújtsd ki a karjaidat, de a csípődet tartsd földközelben, ami csak egy kicsit súrolja a talajt. Közben kilégzésre hajtsd hátra a fejedet, a hátad szép ívet írjon le. A lábujjaiddal tudod megtámasztani magadat. Belégzéskor emeld meg a csípődet amilyen magasra csak tudod, és hajtsd vissza a fejedet, állad nyomd a mellkasod felé. Kilégzés közben ereszkedj vissza a kiinduló pozícióba, és hajtsd hátra a fejedet.

Hatása: ez a legenergikusabb, legerőteljesebb rítus mind az öt közül. Fiatalító hatással van a szervekre, energiával tölt fel, növeli az életerőt.

Amikor befejezted a gyakorlatokat, helyezkedj el hanyattfekvésben a talajon. Hagyd, hogy a tested ellazuljon, a légzésed nyugodt és könnyű legyen. Mielőtt befejeznéd az 5 jógagyakorlatsort, 3-5 percig maradj még ebben a relaxált állapotban. Ne feledd, hogy minden rítust 3 ismétléssel kezdj, majd tornázd fel egészen 21-ig, hogy a tested hozzászokjon a gyakorlatokhoz, és ezáltal kiegyensúlyozottan, harmonikusan, ugyanakkor energiával feltöltve érezd magadat. Egészségedre!