Úttörőnek számít az új magyar fejlesztés, a lakásfűtő falfesték

spórolás fűtés otthon okosotthon festék környezetbarát költség falfesték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyedülálló technológia, lakásfűtő falfesték prototípusát mutatta be a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakembereivel közösen. A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, alkalmas a lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére. A termékújdonság újabb irányt teremthet a lakásfelújításban és az „okos-lakás" kialakításában.

Költséghatékony és környezetbarát megoldásnak is számít az új magyar fejlesztés, a lakásfűtő falfesték, melyet Poli-Farbe Vegyipari Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közösen fejlesztett ki.

Májusban kötött együttműködési megállapodást a Poli-Farbe, a hazai festékfejlesztés egyik meghatározó központja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke vezetőképes festék kifejlesztésére. A szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárások függvényében várhatóan 1 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülő, teljességgel hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehet temperálni, 500-550 watt/m2 teljesítmény mellett.

A 100 milliós nagyságrendű fejlesztés további lehetőségeket biztosít a lakásfelújításban, hiszen amellett, hogy jelentősen csökkenthető használatával otthonunk ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése, illetve felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

Környezetbarát megoldás a lakásfűtő falfesték Forrás: KRQ Communications

Az együttműködés keretében a partnerek hét szakembere dolgozott a fűtőfesték fejlesztésén, ahol a Poli-Farbe vegyészei a gyártó fejlesztőlaboratóriumában megálmodott festéket tökéletesítették, míg a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. A következő időszak feladata lesz a jelenleg prototípus formájában létező technológiát komplett rendszerré fejleszteni: a gyártó célja, hogy az így kezelt felület bármely Poli-Farbe beltéri vagy kültéri falfestékkel átfesthető legyen, így ne keljen kompromisszumokat kötni a színválasztásban sem. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése is annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett, bárki, aki, saját maga vág bele építkezésbe vagy lakásfelújításba telepíteni tudja, ki tudja alakítani saját kezűleg a fűtőrendszert.

A prototípus bemutatásakor Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezetője elmondta: „Az elmúlt évtizedek munkájának köszönhetően a hazai festékfejlesztés központjává nőtte ki magát a Poli-Farbe. Törekvéseink, termékújdonságaink megelőzik a fogyasztói igényeket, szakembereink újító gondolatai, piaci ismeretei folyamatosan viszik előre jövőképünket. Örülök, hogy a hazai szakemberek, egyetemek, olyan szaktudással tudják támogatni a kitűzött célokat, amelyek messze meghaladják az elképzelésünket."

Az ügyvezető gondolatmenetét kiegészítve Dr. Magyar Gábor, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője hozzátette: „Egyre több ház, lakás rendelkezik saját „energiatermeléssel", például napelemmel, és még többnek lesz a jövőben. Egy hatékony elektromos fűtés kitűnő párja ennek a trendnek. Ez megtakarítást és környezetvédelmet is jelent. Hamarosan nálunk is terjedni fognak az okos házak, okos lakások – amik sok érdekes szolgáltatást tudnak, de mind közül a leghasznosabb tétel a fűtés-hűtés-világítás intelligens vezérlése lesz. A fűtő falfestés remekül illeszkedik ehhez."

Spórolhatunk is az okos falfestékkel Forrás: KRQ Communications

A frissen bemutatott fejlesztés szervesen illeszkedik a Poli-Farbe törekvéseibe, hiszen a 26 éves múltra visszatekintő, több mint 270 dolgozót foglalkoztató gyártó számos innovatív termékével ért el piacvezető helyet szegmensében a 30 milliárdosra becsült magyar festékpiacon. A gyártó vállalat Poli-Farbe Platinum márkanévre hallgató, egyrétegű és csepegésmentes falfestéke vezető szerepet tölt be a beltéri színes DIY-festékek piacán, de a szintén saját fejlesztésű, 100 féle szennyeződésnek ellenálló, mosható és dörzsölhető Poli-Farbe Platinum matt latex is kétszámjegyű növekedést ért el az év első felében.

5+1 bútorfelújító workshop a DIY szerelmeseinekhttp://www.life.hu/otthon/20181002-butorfelujito-workshopok-a-diy-szerelmeseinek.htmlMiért szerertjük annyira a DIY, azaz a csináld magad mozgalmat? Mert szuper érzés, ha a tömegtermékek mellett igazán egyedi tárgyak is körbe vesznek minket, amiket ráadásul saját stílusunkra szabtunk. A következőkben olyan woekshopokat mutatunk, ahol saját kezűleg újíthatjátok fel, vagy alakíthatjátok át kedvenc bútordarabotokat. OtthonOrigoEzek az álomszép fürdőszobák titkai: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20181002-ezek-az-alomszep-furdoszobak-titkai-fotok.htmlA fürdőszoba általánosságban a lakás második legkisebb helyisége. Ez igen sajnálatos, mivel a kikapcsolódás és a reggeli készülődés mellett, még sok egyéb más otthoni történés helyszínéül is szolgálhat. A fehér csempék, pangó légkör és a „jó lesz az úgy" hozzáállás miatt azonban sajnos sokan inkább csak átfutunk rajta, mintsem élveznénk az atmoszféráját. Most nézzük meg, mitől is lesz igazán álomszerű egy fürdőszoba! OtthonOrigoKözel 40 milliárd forintnyi magánvagyont hagyott hátra az IKEA alapítójahttp://www.life.hu/otthon/20181003-kozel-40-milliard-forintnyi-maganvagyont-hagyott-hatra-az-ikea-alapitoja.htmlAz IKEA svéd lakberendezési áruházlánc januárban elhunyt alapítója 1,24 milliárd korona (38,57 milliárd forint) magánvagyont hagyott hátra, ennek felét négy gyermeke örökli egyenlő arányban, a másik felét közérdekű célra fordítják - derül ki a svéd adóhivatal kedden nyilvánosságra került dokumentumaiból.Otthon--Voksán Virág megmutatta otthonát: már készen van a babaszobahttp://www.life.hu/otthon/20181001-voksan-virag-megmutatta-otthonat-mar-keszen-van-a-babaszoba.htmlVoksán Virágnak már csak egy hete van hátra, de semmit nem hagyott az utolsó pillanatra: minden készen áll kisfia fogadására. Otthon--Apró trükk, amivel kitisztíthatod a mosogatószivacsothttp://www.life.hu/otthon/20180929-apro-trukk-amivel-kitisztithatod-a-mosogatoszivacsot-szinte-uj-lesz.htmlBár a mosogatószivacs nem egy drága holmi, előfordul, hogy nincs elfogy az utolsó darab is, és nincs időnk vagy kedvünk leszaladni újat venni. Ilyenkor sincs azonban veszve semmi: a használt szivacs is könnyen újszerűvé varázsolható. OtthonFotó: Zirig Árpád - TáfelspiccLehet, nem veszíti el házát az egykori neotonos Pál Évahttp://www.life.hu/otthon/20180930-lehet-nem-vesziti-el-hazat-az-egykori-neotonos-pal-eva-enekesno.htmlFontos ítéletet hozott a közelmúltban az Európai Bíróság: perelhetnek a magyar devizahitelesek. Így felcsillant a remény Pál Éva, a Neoton egykori énekesnője számára is. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.