Magyarul jákafának, vagy kenyérfának hívják annak a fának a termését, amiről a jackfruitot szüretelik. A világ legnagyobb fán termő gyümölcséről van szó, aminek a felhasználási módja meglehetősen változatos, ugyanis nemcsak gyümölcsként, de a vegetáriánus és vegán konyhában mintegy húshelyettesítőként használható.

A 15 méter magasra is megnövő jákafa délkelet-Ázsiában őshonos. Nemcsak a fa, a termése is óriásira nő, ez a legnagyobb, fán termő gyümölcs a Földön. Tömege elérheti akár a 35 kilót, hossza pedig megközelítheti az egy métert. Egyszerre ráadásul 150 darab gyümölcs is nőhet egy fán, amelyek körülbelül 6-9 hónapig érnek. 

A jackfruit elérheti akár a 35 kilót, hossza pedig megközelítheti az egy métertForrás: Shutterstock

Textúrája és íze is változik attól függően, mennyire érett. A kevésbé érett gyümölcsök alkalmasak különböző vega és vegán fogásokhoz, egyébként szálas, foszlós textúrája miatt hasonlít is a húshoz. Elképesztő BBQ készíthető belőle, szendvicsekben, pizzán, hamburgerben, fasírtban is szuperül működik. Az érettebb terméseknek már kifejezetten gyümölcsös íze van, édes, kicsit a banánra, kicsit a körtére és az ananászra emlékeztete, és az állaga is más. Ázsiában ebből fagyit és üdítőt is készítenek.

BBQ jackfruit burgerForrás: Shutterstock

A gyümölcs tisztíása nem a legegyszerűbb művelet. Kívül rücskös, belül rózsákra szedhető, a rózsák között pedig ragacsos, rágószerű anyag van. A rózsákban található a mag, ami rendkívül gazdag fehérjében és különböző ásványi anyagokban. Ebből leginkább lisztet csinálnak. A gyümölcshús főleg C-vitamint tartalmaz.

A jákafa termése kívül rücskös, belül rózsákra szedhetőForrás: Shutterstock

Itthon már több vegán street foodra specializálódott helyen megkóstolhatjátok ezt a különlegességet, de megtaláljátok például drogériákban is, természetesen előre feldolgozott formában. Ha lehetőségetek van rá, kóstoljátok meg vegán BBQ-ként és édességként is.