Az emberek imádják lakásukat csinosítgatni, praktikusabbá, stílusosabbá varázsolni. Legalábbis ez derül ki az IKEA reprezentatív felméréséből, mely szerint világszerte az emberek 20 százaléka vásárol heti rendszerességgel valamit otthonába. De hová tűnnek a már meglévő dolgok, és kinek mit jelent a rendetlenség? Most mindenre választ kapsz.

A magyar lakosság 18 és 65 év közötti aktív tagjait kérdezte a lakberendezési vállalat arról, hogy miként viszonyulnak a lakásban fellelhető tárgyakhoz, a kupihoz és milyen tárolási szokásaik vannak.

Az otthonunk nem csupán bútorokból áll. Könyvek, képek, iratok, elektronikai eszközök, dekorációs elemek, emléktárgyak vesznek minket körül, melyekkel képesek vagyunk belevinni azt a pluszt, melytől a sajátunknak érezhetjük, melyekkel élhető teret hozhatunk létre. A megkérdezettek egyharmada gyűjti, és látható helyen ki is állítja a személyes tárgyait, másik egyharmaduk azonban igyekszik ezek számát a minimálisra csökkenteni otthonában. Ők azok, akik a letisztultságot részesítik előnyben, hiszen a magyar háztartások közel 40 százalékában nincs elég hely ezek tárolására, és így könnyedén a rendetlenség érzetét kelthetik.

A nem megfelelő tárolás a takarítást, a lakás tisztántartását is komolyan befolyásoljaForrás: Shutterstock

Mi a helyzet a tárolással?

Abban az esetben, ha minden, nem mindennap használatban lévő tárgynak lenne megfelelő helye – lehetőleg zárt doboz, egy szép könyvespolc, egy bájos vitrin –, máris megszűnne a kupihatás. Erre azonban vagy nincs elég hely, vagy a kreativitás hiányzik, mellyel megteremthető lenne.

Sok olyan tárgyat őrzünk, melyeknek inkább a szemetesben lenne a helyük. A lomos fiók szinte minden magyar otthonban fellelhető, ahol a letört kilincstől kezdve, a használt buszjegyig gyakorlatilag minden megtalálható. Sokszor a táskánkat, zsebeinket ürítjük bele, melyek aztán szépen átvándorolnak a lakás többi pontjára is.

A nem megfelelő tárolás a takarítást, a lakás tisztántartását is komolyan befolyásolja. A megkérdezettek több mint fele úgy véli, ha mindennek lenne helye, rendezettebb lehetne az otthonuk. Ám nem csupán emiatt lehet otthon kupi. A legtöbben az eldobott zsebkendőket és szanaszét heverő ruhadarabokat, valamint a kinyitott, majd a kanapén, fotelben otthagyott chipses zacskókat említették. A rendetlenség következtében elsősorban düh, frusztráció és csalódottság érzése tölti el az embereket, ezek pedig igen negatívan hathatnak a családi-, valamint a párkapcsolatokra.

Közel minden harmadik házasság az otthoni rendetlenség miatt megy tönkreForrás: Shutterstock

Kutatások szerint minden harmadik házasság az egyik fél rendetlensége miatt megy tönkre. A társadalom a férfiakkal szemben toleránsabb, ha az otthoni teendők elvégzéséről van szó. Még mindig sokak fejében él az a tévhit, hogy csupán a pár egyik fele – aki általában a nő – kell, hogy feleljen az otthon tisztaságáért és rendezettségért. Sokan esnek továbbá abba a csapdába, hogy a kapcsolat elején még elfogadják partnerük rendetlenségét – eldobált zoknik, mosogató mellé tett tányérok, a takarítási készség részleges vagy abszolút hiánya –, ám ahogy telnek az évek, ezek egyre több konfliktust eredményeznek.

Forrás: Shutterstock
Így mentheted meg a házasságodat; nézzetek együtt filmet!

A filmek nem csupán könnyed szórakozást ígérhetnek, általuk számos fontos kérdés feltehető és megválaszolható, akár a saját házasságodon belül is. Nem minden romantikus vígjáték csöpög a nyáltól, hogy a lényeg kivehetetlen legyen, és nem minden dráma közben érzel gyomorgörcsöt 120 percen át. Házi párterápia otthon, a tévé előtt ülve.

Elmondható tehát, hogy a magyarok többsége vágyik a rendre és a tisztaságra az otthonában, többségük látja is, hogy mi lenne az ehhez vezető legjobb megoldás, a tárolás azonban még mindig sokuk számára jelent problémát.