A Bengáli-öbölben lévő Ross Island az indiai büntetés-végrehajtási intézet brit közigazgatási központja volt. Az épületek jó része fennmaradt ugyan - lakóházak, templom, üzletek, kórház – de szinte teljesen benőtték őket a banyánfák, azaz a Ficus benghalensis gyökerei. Köztük járni olyan, mintha egy posztapokaliptikus film díszletébe csöppennénk. Döbbenetes szembesülni azzal, hogy a természet hogyan képes a magáévá tenni az emberi kéz alkotta építményeket.

Ez talán az egyetlen olyan sziget, amely kétszer vált teljesen lakatlanná, először 1788-89-ben. A rossz időjárás miatt nagyon magas volt a halálozási ráta, és idővel az itt lévő településeket hátrahagyták az emberek. Az indiai felkelések után, 1887-ben egy börtön és annak közigazgatási épületei költöztek a szigetre. 1942 márciusáig a britek által ellenőrzött Ross Island folyamatosan lakott volt, aminek a japán csapatok betörése vetett véget. Ekkor ismét elnéptelenedett a terület.

Forrás: jameskerwin.uk
Elhagyott helyek - Abházia, ahol nem járnak turisták: fotók


Abházia nem az az ország, amely kedvelt turistacélpont lenne. A legtöbb állam el sem ismerte a függetlenségét. Csupán pár éve annak, hogy egyáltalán átléphetik a határait üdülni vágyó „idegenek", pedig csodás tengerpartjai és felfedeznivaló barlangjai vannak. Most megnézheted ezt a rejtett világot, amely mindössze 1700 kilométerre van tőlünk.

Amikor a második világháború lezárult, a sziget újból a britek irányítása alá került, majd India függetlenedése után a kormány vette át a felügyeletét. A sziget 1979-ig maradt lakatlan, amikor átadták az indiai haditengerészetnek. Ez után létrehozták az INS Jarawa nevű kis bázist. 1993-ban egy múzeum is létrejött a szigeten.

Napjainkban a sziget nyitva áll a turisták előtt, mivel azonban egy részén tengerészeti bázis működik, a látogatóknak le kell jelentkezniük belépéskor és kilépéskor, valamint a szigetet éjszaka nem látogathatják.

Kattints a képre, és nézd meg a galériánkat:

Forrás: Shutterstock