5+1 ok, amiért minden reggel igyál egy pohár vizet

Forrás: Shutterstock -
anyagcsere reggel víz hidratálás egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tiszta víz az egyetlen olyan élelmiszer, ami semmi mással nem pótolható. Egész egyszerűen létfontosságú az ember számára. Jótékony hatásai nélkül képtelenek lennénk egészségesen működni. Nem is tehetsz annál jobbat, mint hogy reggelente, még a kávé előtt, egy nagy pohár vízzel indítod a napot. Íme 5 ok, hogy tényleg így tegyél! 

1. Hidratálás

Az emberi test 70%-a víz. Minden szervünknek, minden sejtünknek szüksége van a vízre, így a szervezetünk belső hidratálására. Egy 6-8 órás alvás után pedig nem is adhatnál jobb ébresztőt a testednek egy nagy pohár víznél. Ezzel beindul az anyagcsere, a méregtelenítés, nem beszélve arról, hogy sok esetben a dehidratáltság okozza a rossz közérzetet és fáradékonyságot, nem beszélve a betegségekről.

Egy 6-8 órás alvás után pedig nem is adhatnál jobb ébresztőt a testednek egy nagy pohár víznél Forrás: Shutterstock

2. Anyagcsere és méregtelenítés

A jó anyagcseréért is a víz felel. Habár szokás említeni, hogy a rostos ételekkel lehet leginkább pörgetni az anyagcserét, azt már kevesebben teszik hozzá, hogy rostosat is hiába fogyasztunk, ha nem iszunk elegendő mennyiségű vizet, akkor éppen ellenkezőleg hat. Ha mindennap elég vizet iszunk, akkor a szervezetben felgyűlni hajlamos méreganyagok, salakanyagok gyorsan kiürülnek.

Méregtelenítés helyett: tedd rendbe az anyagcserédet

A méregtelenítés annyira felkapott lett az elmúlt években, és olyannyira pozitív asszociációkkal kötik össze az emberek, ami már-már ijesztő. Sok tévhit él ezzel kapcsolatban, és sok szélsőséges formája terjedt el az úgynevezett méregtelenítésnek, ami többet árt, mint használ. Olvasd el a Life.hu cikkét!

3. Fogyás

A fogyókúrázóknak is kifejezetten jó barátja a víz. Egyrészt azért, mert a jól működő anyagcsere a karcsúság első számú titka. Másrészt ha étkezések előtt iszol egy pohár vizet, sokkal kisebb eséllyel eszed magad túl. Kutatások bizonyították, hogy akik legalább nyolc pohár vizet isznak egy nap, azok az étkezéseknél 75-90 kalóriával kevesebbet fogyasztanak. Azt se felejtsük el, hogy aki egyszer ráérez a vízre, soha többet nem fogja kívánni az agyoncukrozott, mesterséges adalékanyagokkal turbózott üdítőket, amivel szintén rengeteg felesleges kalóriabeviteltől és egészségtelen adalékanyagtól szabadulhatunk meg.

4. Betegségmegelőzés

Olyan komoly betegségeknél is kimutattak összefüggést a vízfogyasztással, mint például a vesekő, a vastagbélrák, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a magas vérnyomás. Ezek megelőzésében is komoly szerepe van testünk belső hidratálásának. De egy egyszerű náthát is sokkal könnyebben elkaphatunk, ha nem figyelünk oda a vízbevitelre.

Egy egyszerű náthát is sokkal könnyebben elkaphatunk, ha nem figyelünk oda a vízbevitelre Forrás: Shutterstock

5. Jó közérzet

Hányan szenvedünk nap mint nap fáradékonyságtól, rossz közérzettől? Sokan nem tudják, de legtöbbször olyan banális dolog áll a háttérben, mint az alacsony vízfogyasztás. Egész egyszerűen nem tud megfelelően működni az agyunk, sem a többi fontos testi funkciónk. Ennek pedig enerváltság, fáradság a következménye. Ha viszont elegendő mennyiségű vizet iszunk, azzal máris esélyt adhatunk magunknak egy boldog napra.

+1 Szépségfaktor

Talán már köztudomású, hogy a bőrünket nem csak kívülről kell hidratálni és ápolni különböző kencékkel és krémekkel. Hogy megelőzzük az öregedést, hogy üde és egészséges legyen a bőrünk, ahhoz belső hidratálásra is szükség van.

Mennyi vizet kell innom?

Amellett, hogy minden reggelt egy pohár vízzel indítasz, napközben is oda kell figyelned a folyadékbevitelre. Szorozd meg a testsúlyodat 0,33-mal, így megkapod azt a mennyiséget (deciliterben), amennyi vízre szüksége van a szervezetednek. Természetesen vannak olyan esetek, amikor ennél többet is kívánunk, például sportolás alkalmával, vagy a tikkasztó nyári napokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.