A kardiógépek használatával elsősorban a testsúlyunkat csökkenthetjük, az igazi izomépítéshez elengedhetetlenek a súlyzós gyakorlatok és az erősítőgépek használata. Tehát az alakformálásnak a kardiómozgás csupán egy része. Azonban az egészségünkért és a jó közérzetünkért a kardióedzés rengeteget tehet.

Egy edzőteremben a fogyni vágyók edzéstervéből nem hiányozhat a kardiómozgás, ám ezt egy alapos állapotfelmérést követően bátran végezhetjük otthon is. A hatás elérése érdekében heti 3-4 alkalommal minimum be kell iktatni egy 20–30 perces kardióedzést. Azonban fontos, hogy fokozatosan kezdjünk bele, először csak kisebb ellenállással.

Egy edzőteremben a fogyni vágyók edzéstervéből nem hiányozhat a kardiómozgásForrás: Shutterstock

Mit ad a kardió a fogyáson és némi tónusosságon kívül?  

  • erősíti a szív- és érrendszert, valamint az immunrendszert
  • remekül oldja a mindennapos stresszt
  • energiát szabadít fel a szervezetben
  • növeli az állóképességet

A kardióedzés tehát rövid- és hosszú távon nagyobb önbizalmat, hatékonyabb munkavégzést, jobb szexuális életet, kreatívabb és energiában gazdagabb szabadidőt, pihentetőbb alvást és jobb közérzetet nyújt.

Nézzük a legnépszerűbb kardiógépeket

Szobakerékpár

Ez az egyik legnépszerűbb otthoni kardiógép, mivel kis helyet foglal el, és még a szomszédokat sem zavarja. Kerékpározni remek dolog, szépen formálja a vádlit, a combot és a farizmokat.

A szobakerékpár az egyik legnépszerűbb otthoni kardiógépForrás: Shutterstock

Futópad

Ez a gép kétféle mozgásformára is használható: futásra és gyaloglásra. Sőt, a legtöbb esetben még a dőlésszöge is állítható, így gyakorlatilag a végsőkig nehezíthető a „terep".

Elliptikus tréner

Ez a gép egyszerre képes a felső- és alsótestet megdolgoztatni, ugyanakkor a kapaszkodókat elengedve egyszerűen növelhető az alsó részre jutó ellenállás. A futópaddal, illetve a kerékpárral szemben ezt a térdproblémákkal küzdők is bátran használhatják.

Evezőpad

Ez a gép kiválóan átmozgatja az egész testet: a láb-, derék-, hát-, váll-, mell- és karizmokat. Több változata is ismert az ellenállás típusától függően, de a használata mindnek egyszerű.

Az evezőpad kiválóan átmozgatja az egész testetForrás: Shutterstock

Taposógép

Ezt elsősorban a hölgyek kedvelik, mert a far-, illetve a lábizmokat dolgoztatja meg. Mivel van állványos és állvány nélküli változata is, így könnyen elfér egy kisebb lakásban is.