Ezek a hátborzongató képek ritka bepillantást nyújtanak Ciprus szellem lakta területére, a pufferzónába. Felforgató érzés belegondolni, hogy a béke érdekékben egy közel 350 négyzetkilométeres területet kellett lakatlanná tenni. Az emberek azzal a reménnyel hagyták el otthonukat, hogy pár nappal később visszaköltözhetnek, ám ennek már több mint 40 éve.

 

Forrás: jameskerwin.uk
Egy kelet-európai állam, ahol nem járnak turisták

Abházia nem az az ország, amely kedvelt turistacélpont lenne. A legtöbb állam el sem ismerte függetlenségét. Csupán pár éve annak, hogy egyáltalán átléphetik a határait üdülni vágyó „idegenek", pedig csodás tengerpartjai és felfedeznivaló barlangjai vannak. Most megnézheted ezt a rejtett világot, amely mindössze 1700 kilométerre van tőlünk.

A lakatlan terület - Zöld vonal  

Nem sokkal Ciprus függetlenségének kikiáltása után – amely a görög- és török-ciprióták közötti, 70-30%-os arányú hatalommegosztásra épült – fegyveres összetűzések voltak. Ezt a feszültséget, a britek békés beavatkozásával, egy demilitarizált övezettel kívánták enyhíteni, amelyet egy zöld filctollal húzott meg Ciprus térképén Peter Young vezérőrnagy.

A Zöld vonal, amely kettéválasztja Ciprus területétForrás: Wikipédia/Kükedi Tamás

A latin eredetű demilitarizált övezet szó olyan területet jelöl, amelyben szerződés, fegyverszünet vagy egyezmény szerint tilos katonai létesítményeket fenntartani és csapatokat állomásoztatni. A demilitarizált övezetek rendszerint két vagy több katonai hatalom vagy szövetség között fekszenek.

Forrás: Wikipédia

Később a britek helyét az ENSZ-csapatok vették át. 1974-ben a görög katonai puccs és a török seregek északi megszállásának hatására ez a közel 160 kilométer hosszan húzódó terület átjárhatatlan tűzszüneti térséggé lényegült át. A Zöld vonal mindkét oldalán szögesdrótos kerítés áll, a házak omladoznak, az utcán rozsdás autók állnak. Az egész olyan, mint egy horrorfilm szellemvárosa.

Kattints a képre, és nézd meg a galériánkat:

Forrás: NORTHFOTO