A 2000-es évek óta tombol a fejjel lefelé állított házak művészeti projektje. Európában először Lengyelországban készítettek ilyen házat, amit művészeti alkotásnak szántak, illetve a másként látás, az új perspektíva kialakításának üzenetével alkottak meg. A projektből turisztikai látványosság lett, így nem csoda, hogy az egész világon meglátták benne a lehetőséget. Szédülősöknek egyébként nem ajánlott, az érzékeket ugyanis rendesen megkavarják a fordított életterek, de ha szenvedsz a napi rutintól, akkor itt új perspektívát adhatsz a kényelem és stabilitás iránti igényednek. 

  • Thaiföld, Phuket: Az óriási, háromemeletes ház összes szobája bejárható, és az akváriumban még fejjel lefelé úszó halakat is láthatunk.
  • Malajzia, Tamparuli: Minden megtalálható benne, ami egy házba kell: nappali, étkező, jól felszerelt konyha, veranda, két hálószoba, vécé és garázs.

 

  • Florida, Orlando: Ez az épület valójában egy óriási kiállítótér, egy interaktív múzeum, ami a Wonder Works nevet viseli. A különböző szobákban olyan témák várják a látogatókat, mint az űr, a fizika és a matematika. Természetesen fejjel lefelé fordítva.

 

Forrás: wonderworksonline.com
  • Tajvan, Tajpej: Kívül és belül is meglehetősen vagányul néz ki a 2016-ban épített ház. A 300 méteres fordított otthon a hírek szerint 164 millió forintnak megfelelő összegből készült el.

 

  • Lengyelország, Szymbark: Nemcsak, hogy fejjel lefelé áll, de egyenes felület sem található az első európai fordított házban, így különösen bonyolult volt a kivitelezése. 
Forrás: Shutterstock
  • Spanyolország, Mallorca: Szintén a korai építésűek közül való, ez is 2007-ben készült el, és nem hagyományos otthonnak van berendezve, hanem egy különleges múzeumról van szó, ami hasonló, mint az elvarázsolt kastély.
Forrás: Facebook/Roni Shknevskiy
  • Németország, Trassenheide: Usedom szigetén, Tassenheide közelében áll a német változat.
  • Magyarország, Siófok: Talán még mindig kevesen tudják, de 2017-ben a lengyel vállalkozóknak köszönhetően hazánkban is megépült az első fordított ház.