A gyerekjogok világnapján kékbe öltözik a fél világ

Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson -
UNICEF jogok gyermekvédelem gyerekjogok világnapja Gyermekek háza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden gyermeknek joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz - mondja ki az ENSZ gyermekjogi egyezménye, amelyet 1989-ben ezen a napon írtak alá. Így kedden kékbe öltözik a fél világ, hogy a gyermekjogokra hívják fel a figyelmet. 

A UNICEF oldalán olvashatjuk, hogy 1989-ben ezen a napon, azaz november 20-án írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét. Az egyezmény kimondja, hogy minden gyereknek joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz. Joguk van ahhoz is, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről, elmondhassák a véleményüket, a felnőttek pedig figyeljenek rájuk.

A gyermekek jogaira hívják fel a figyelmet szerdán Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

A ebből az alkalomból indították ezen a napon a Gyerekhang kampányt, amelyhez a UNICEF Magyarország is csatlakozott. Ezen a napon a gyermekek veszik át az irányítást számos intézményben. Így például a repülőtéren, a parlamentben, az állatkertben, de számos újságnál, könyvtárakban is gyerekek lesznek a döntéshozók. Így fontos folyamatokba nyerhetnek bepillantást, de a felnőttek is átértékelhetik saját munkájukat.

Ezenkívül a gyerekjogok világnapja alkalmából Budapest fő nevezetességei is kékbe öltöznek az esti órákban, hogy így hívják fel a figyelmet a gyermekek jogaira.

Ezek kerüljenek idén az adventi naptárba – cuki meglepetésekhttp://www.life.hu/csalad/20181116-ezek-keruljenek-iden-az-adventi-naptarba-meglepetes-es-ajandek-otletek.htmlAz adventi időszak talán a gyerekek számára a legizgalmasabb. Minden reggel valami apró meglepetés várja őket az adventi naptárban, a lakás egyre díszesebb, készül a mézeskalács, jön a téli szünet, majd egyszer csak ott a csodásan feldíszített karácsonyfa. Az adventi kalendáriumra korábban már adtunk szuper ötleteket, most következzenek a belevalók. CsaládOrigoKatie Price anyagi gondokkal küzd: gyerektartást követel fia apjátólhttp://www.life.hu/csalad/20181120-katie-price-anyagi-gondokkal-kuzd-gyerektartast-kovetel-fia-apjatol.htmlKatie Price gyerektartást követel 16 éves fia apjától: a különleges igényű Harvey nevelése ugyanis sok pénzbe kerül. Család--Constance Hall ausztrál blogger anyatejet itatott a férjévelhttp://www.life.hu/csalad/20181119-constance-hall-ausztral-blogger-anyatejet-itatott-ferjevel.htmlHét közös gyermekük van, de az apa még sosem kóstolta az anyatejet. Ezen sürgősen változtatott az ausztrál blogger, Constance Hall, és itatott férjével egy kanállal. CsaládOrigoCsaládon belüli erőszak: minden ötödik magyar nő érintetthttp://www.life.hu/csalad/20181115-csaladon-beluli-eroszak-nane-interju.htmlPár nap múlva kezdetét veszi a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen elnevezésű nemzetközi programsorozat. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszak minden formájára, és szolidaritásra buzdítson az áldozatokkal. Az eseménysorozat egyik fő szervezője a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület. Ennek kapcsán a NANE kommunikációs tanácsadójával, Ötvös Veronikával beszélgettem a családon belüli erőszak témájáról. CsaládOrigoEgy éve halt meg Stadler József, fia mesélt a gyermekkorárólhttp://www.life.hu/csalad/20181119-egyeve-halt-meg-stadler-jozsef-fia-meselt-gyermekkorarol.htmlGyermekként élte meg apja elrablását Stadler József fia, Zoltán. A vállalkozó egy éve hunyt el agyvérzésben, Zoltán most a gyermekkoráról és apjáról mesélt. Család--Caramel felesége, Szilágyi Szilvia visszatért az Instagramra, lányukról mutatott fotóthttp://www.life.hu/csalad/20181119-caramel-felesege-szilagyi-szilvia-visszatert-az-instagramra-lanyukrol-mutatott-fotot.htmlCaramel és Szilágyi Szilvia kislányát még áprilisban diagnosztizálták akut limfoid leukémiával. Az édesanyát bántani kezdték követői azért, mert fotókat mutatott beteg gyermekéről, így egy időre eltűnt az Instagramról. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.