Gyerekkorában molesztálták, az evésbe menekült – így fogyott le a 140 kilós nő

fogyás életmódváltás szexuális abúzus edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felicia Keathley 140 kiló volt, amikor elhatározta, hogy vissza akarja kapni az életét. Pszichológus segítségével sikerült rájönnie, hogy gyerekkori szexuális bántalmazás miatt alakult ki az evészavara, ami az elhízást is okozta. Ismerd meg Felicia történetét!

„Gyerekként nem voltam túlsúlyos, nagyjából 15 éves koromban azonban komoly evészavarom, mértéktelen evés szindrómám lett, amitől a testem nagyon hamar változni kezdett. Ma már tudom, hogy az evés egy mankó volt számomra, ebbe menekültem. Később, egy pszichológiai kezelés alkalmával jöttem rá, hogy az evészavart a gyerekkoromban ellenem elkövetett molesztálás okozta.

Felicia Keathley evészavarát a gyerekkorában ellene elkövetett molesztálás okozta Forrás: Felicia Keathley

Tinédzserként viszont még nem tudtam, hogy mi áll a dolog mögött. Mire elvégeztem a középiskolát, 45 kilót híztam. A legnagyobb súlyt a gyermekem születése után értem el. Ekkor 140 kiló voltam, és komolyan fontolgattam a gyomorszűkítő műtétet. Mielőtt azonban megműtöttek volna, bizonyítanom kellett, hogy alkalmas vagyok rá. Ehhez pedig fogynom kellett. Korábban semmilyen diétával nem tudtam hosszú távon fogyni. Mindegyik egyhangú volt, alig néhány fajta ételt lehetett enni, a rizsre és a brokkolira pedig nagyon hamar ráuntam. Így hamar visszatértem a mértéktelen fogyasztáshoz, mindig a legnagyobb hamburgert és a legnagyobb krumplit rendeltem, persze a legnagyobb üdítővel.

A legnagyobb súlyt a gyermeke születése után érte el, ekkor 140 kiló volt Forrás: Instagram/feliciafitnesshealth

Ebből rángatott ki a Weight Watchers módszer, ami pontok alapján kategorizálja az ételeket. Ez lényegében ahhoz volt segítség, hogy pontosan átlássam, mi az, amivel eddig terheltem a szervezetemet, és hogyan kellene jól enni. Közben elindítottam az Instagram-oldalamat, hogy magamnak és másoknak is dokumentálni tudjam a fogyás folyamatát. Ez motivációt is adott mindig, egy idő után ugyanis, ahogy jöttek a követők, én magam is példa lettem mások számára, így egyre inkább teljesíteni akartam.

A fogyásomnak a legfontosabb tapasztalata az volt, hogy igenis, az egészséges ételek is lehetnek finomak és változatosak. Nem a lemondás dominált a diétában, egész egyszerűen máshogy kellett elkészítenem az ételeket, másra kellett a hangsúlyt fektetni, amellett, hogy természetesen mértéket is kellett tanulnom. Nem hagytam el például a szénhidrátokat sem, csak éppen lassú felszívódásúakat fogyasztottam. A kedvenc ételeimet is el tudtam készíteni egészségesebb verzióban.

Először egy kisebb edzőteremben futópadozott, majd 2 kilós súlyokkal edzett Forrás: Instagram/feliciafitnesshealth

Ahogy beindult a fogyás, elhatároztam, hogy egy másik célomat is megvalósítom: sportolni fogok. Először csak egy kisebb edzőterembe mertem elmenni, ahol 25–30 percet töltöttem futópadon vagy elliptikus tréneren, majd 2 kilós súlyokkal edzettem. Pár hónap múlva már volt bátorságom egy másik, nagyobb edzőterembe is elmenni, ahol már a súlyzós edzésekre fektettem a hangsúlyt. Egyre jobban éreztem magam a bőrömben, miközben közel 80 kilót fogytam. Boldog voltam és energikus, de tény, hogy rengeteg munkám van ebben. Az viszont mindig erőt adott, hogy honnan indultam, és tudtam, hogy azt soha többet nem akarom.”

Mértéktelen evésszazavar

A mértéktelen evészavar az egyik leggyakoribb étkezési rendellenesség a felnőtt társadalomban. A férfiak 2%-a, a nők 3,5%-a szenved ebben a betegségben, többen mint bulimiában és anorexiában, mégis ezekről hallani többet. Ebben az esetben olyan evészavarról van szó, amit a mértéktelen evés jellemez, ürítési periódusok nélkül. Az evészavar oka gyakran gyerekkori szexuális abúzus, depresszió, alacsony önértékelés.
A legrosszabb reggelik fogyókúrázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181119-a-legrosszabb-reggelik-fogyokurazoknak.htmlTalán már mindenki számára egyértelmű, hogy a fogyókúra nem egyenlő a koplalással. Fogyni csak úgy lehet, ha megadod a szervezetednek a szükséges tápanyagokat, tudatosan és jól étkezel. Kezdjük most a reggelinél, és vegyük sorra a legnagyobb hibákat. Ez Zsír!Origo5 tipp a cukorbevitel csökkentéséhezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181121-csokkentsd-a-cukorbeviteledet.htmlA 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta. Ez egész egyszerűen brutális mennyiség, nem beszélve arról, hogy mennyire egészségtelen. A számok tudatában érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, és nem csak abban az esetben, ha fogyni szeretnénk. Ez Zsír!OrigoEgészséges napkezdés: így dobd fel a müzlis reggelidethttp://www.life.hu/ez-zsir/20181116-egeszseges-reggeli-igy-dobd-fel-a-muzlis-reggelid.htmlA reggeli nem éppen az a napszak, amikor egy újságot olvasgatva elmerülhetnénk a finomabbnál finomabb falatok feletti élvezetekben. Inkább sietve bekapunk valamit, lehetőleg valami egészségeset, hogy aztán bele is vessük magunkat a napi teendőkbe. Kedvenc alternatívánk a sietős napokon a müzli. Ez Zsír!OrigoModellek, akik büszkén vállalják striáikat: az ő testük sem tökéleteshttp://www.life.hu/ez-zsir/20181114-modellek-akik-buszken-vallaljak-a-striakat.htmlHa valakikről, hát a modellekről biztosan azt gondoljuk, hogy ők tökéletesek. A közösségi médiának köszönhetően azonban már nemcsak a csillogó, jól megcsinált címlapfotókat látjuk belőlük, hanem a valódi arcukat is. És vannak, akik ezt is bevállalják. Ez Zsír!OrigoKilépett a mérgező párkapcsolatából, és 30 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181115-kilepett-a-mergezo-parkapcsolatabol-es-30-kilot-fogyott-justine-traver.htmlMérgező párkapcsolatából menekült az evésbe Justine Traver. Amikor végül kilépett ebből a kapcsolatból, és sikerült találnia egy motiváló közeget, megváltozott az élete. Saját bevallása szerint ráadásul nem is a fogyás volt mindebben a legjobb. Ismerd meg Justine történetét! Ez Zsír!OrigoŐszi zöldségek és gyümölcsök fogyókúrázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181029-oszi-zoldsegek-es-gyumolcsok-fogyokurazoknak.htmlHa teheted, ősszel is válassz hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Ezzel nemcsak hogy csökkentheted az ökológiai lábnyomodat és támogathatod a hazai termelőket, de jót teszel az egészségeddel is, hiszen frissen, éretten szedett, tápanyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszert választasz az utóérlelttel szemben. Íme öt hazai szuperétel őszre! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.