A mosógép az egyik legszuperebb háztartási kisgép. Betesszük a ruhákat, beleöntjük a mosószert és az öblítőt, beállítjuk a megfelelő programot, majd hagyjuk, hogy elvégezze a munka java részét. Bevallom, volt idő, amikor kézzel mostam a ruhákat, emlékszem az első Hajdú gépemre – majd a később hozzá csatlakozó centrifugára -, no meg persze arra, amikor megérkezett az automata mosógép. Mintha csak az űrből érkezett volna, hihetetlen csodaként éltem meg, mivel rengeteg időm és energiám szabadult fel. Ám a mosógépben nem csupán ruháink és egyéb lakástextilünk tisztulhat meg. Nézd meg, mivel könnyíthetsz még a háztartási feladatkörödön.

A takarítás kellékei

Felmossuk a saras cipők hagyta nyomokat, elmosogatjuk a vacsora utáni maszatos tányérokat, letöröljük a pultról a kiömlött kávét. No, de mivel tisztítjuk meg az ezekre használatos kellékeket? Elméletileg ennek minden egyes használat után meg kellene történnie, méghozzá alaposan. A tiszta vízzel való kilötykölés nem ér. Nos, dobd be nyugodtan az általános háztartási törlőkendőt, a felmosófejet vagy épp a mosogatószivacsot a mosógépbe – mosózsákban - egy kímélő és gyors programra, majd vesd bele magad a takarítás élvezetes és nélkülözhetetlen forgatagába.

Dobd be nyugodtan az általános háztartási törlőkendőt, a felmosófejet vagy épp a mosogatószivacsot a mosógépbeForrás: Shutterstock

A konyha sem ússza meg

Az előbbiben már volt szó a mosogatás elengedhetetlen kellékéről, ám a konyhában sok egyéb más is akad, aminek időnként nem árt egy alapos fürdetés. Ilyen például a szilikon alátét hadsereg, az edényfogó, a textil edényalátét. Ezeket a fentiek szerint, egy törülközővel kiegészülve mosd ki nyugodtan.

Forrás: Shutterstock
Apa csak a szemétért felel?

Azok az idők, amikor a munkából hazatért férfit meleg vacsora és ragyogóan tiszta ház fogadta, már lejárt. A nők tömeges munkába állásával és a nemek közti egyenlőség forradalmával már joggal várhatjuk el, hogy a háztartásban élők közösen végezzék el az otthoni feladatokat. De valóban így is van, vagy ez továbbra is csak egy álom?

Pucold ki a gyerekszobát

A plüssállatok – amelyek nem rendelkeznek elektromos részekkel, lazán rávarrt gyöngyökkel stb. – és a strapabíró műanyag és gumijátékok természetesen mosógépben is moshatóak. Sőt egy fertőtlenítőprogram és egy mosózsák szinte újjávarázsolják őket. Ez például egy fertőző gyerkőc esetén kifejezetten hasznos lehet, hogy a szabad környezetben is életképes bacikat végleg száműzhesd.

A plüssállatok és a strapabíró műanyag és gumijátékok természetesen mosógépben is moshatóakForrás: Shutterstock

A hobbikat is pörgesd át

A futócipőt mosd bátran pár törülköző társaságában, a jógamatracot dobd be egy kímélő, centrifugát mellőző programra, a hátizsákot és tornazsákot pedig kifordítva tedd be egy normál körre. Hidd el, hálás leszel azért, hogy ezek tisztítását nem a kád fölé görnyedve kell megkísérelned - a mosógép elvégzi helyetted.

Egyéb kis huncutság

A zuhanyfüggöny pár hónap használat után többnyire a kukában végzi. Kerüld el a pazarlást, és óvd a környezetet azzal, hogy egy meleg vizes programon kimosod, majd megújulva tovább használod.