A plus size fotós, Erdős Juci bebizonyította, hogy mennyire sokoldalú művész. Korábban akt és Frida Kahlo sorozatáról, illetve a #mindideálokvagyunk kampányáról is hírt adtunk, most azonban nem a fotózásban, hanem a festészetben mutatta meg kreativitását. Egy dolog azonban nem változott: Juci továbbra is a sokszínűséget, a női test szépségét hirdeti.

  • Mikor kezdtél el festészettel foglalkozni?

Gyerekkorom óta festek, rajzolok rendszeresen, de ezt a stílusú nyanya karaktert 2006-ban festettem meg először, amelyet akkor egy idős néni és a kutyája ihletett meg.

Erdős Juci a kiállítás megnyitóival, Balázs Andival és Vagyóczki KatávalForrás: Erdős Juci
  • Ugyanazok a témák foglalkoztatnak, inspirálnak, mint a fotózásnál is?

A vidámság, a derű és a szépség sokoldalúsága itt is visszaköszön, mint a fotóimon, csak itt a szituációkat, amelyekben megfestem a hölgyeket, megfűszerezem még több humorral. A karaktereket én találom ki, csak a képzeletem szab nekik határt, de kifejezetten fontos számomra, hogy ők ne a mai Insta-szépségek legyenek, hanem idősebb, érett hölgyek, akiknek van történetük, akik megéltek már rengeteg mindent, akik voltak már lent, de feljöttek, és ma már jól érzik magukat a bőrükben úgy, ahogy vannak.

  • Mesélj még a nyanyákról, mit kell tudnunk róluk? 

Lehet, már nagymamák, lehet, hogy elmúltak rég 70 évesek, és szinglik, és az is lehet, hogy van rajtuk pluszkiló, és a szemükön a tusvonal sem a legújabb divat szerint van meghúzva, de akkor is van miért örülniük, akkor is tudnak jól kinézni. Mindezt a színességet, feltűnőséget nem mások elismeréséért, hanem önmagukért teszik. Merik felvállalni a korukat, a küllemüket és a jellemüket egyaránt. Szeretik azt, akik lettek az éveik során. Szeretik az életüket, enni, inni, utazni, nagyokat nevetni, olykor sírni és nagyon szeretni. Imádják a divatot, a virágokat, a színeket, a cicákat, a kutyákat és a szerelmet. Hisznek abban, hogy nem a gyertyák száma fontos a torta tetején, hanem az, hogy minden helyzetben megtaláljuk a legjobbat, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Akkor is, ha az már ráncos.

A megnyitót nagy érdeklődés fogadtaForrás: Erdős Juci
  • Miért fontos számodra, hogy ilyen nőket, ilyen karaktereket eleveníts meg?

Ahogyan a fotózásaim alatt is többek között a jókedvre derítés, az önelfogadás és az önbizalom növelése van a középpontban, így ezekkel a képekkel is azt szeretném erősíteni a nőkben, hogy bátran fejezzék ki önmagukat, és tegyék azt, ami őket boldoggá varázsolja. Általuk biztatom az érettebb korú nőket, hogy merjenek színesen öltözni, merjenek nők lenni, és élvezni az életet. Ráadásul az a sok szívből jövő kacaj, amit meghallok, mikor egy-egy festményem előtt megállnak az emberek, boldogsághormont generál bennük, és mi tagadás, bennem is.

  • Szerinted a 21. században mit jelent a szépségideál? Egyáltalán van még létjogosultsága ennek a szónak?

Hál' isten ma már egyre tágabb ez a fogalom, de szerintem még mindig összekötik a fiatalsággal, és ezért is festek nyanyákat, vagyis idős hölgyeket, mert rajtuk keresztül is közvetíthetem a boldogságot, az élet szeretetét, a kor szépségét.

Kattints a képre és nézd meg a galériát: 

Forrás: Erdős Juci Art
Sztorik a képek mögött

Juci komplett történeteket festett meg, és a sztorikat is megírta hozzá. Íme, ezekből is egy kis ízesítő:

LÁV IZ IN DI ER

(ezt a képet Juci a férjének készítette)

- Ahh, fújdeutálom a szivar szagát! - nyafogta fintorgó
arckifejezéssel Juci.
- Ugyan már! Megszokod - válaszolta nyugodt hangon
az éppen szivarját meggyújtó Szabi.
- Kétlem! Amúgy nem lehetne, hogy nem mellettem
szívod el? - kérdezte a nő szerelmét, balra elhúzott szájjal.
- Várj csak, Mucikám, nézd csak! - marasztalta a férfi
asszonyát, majd elkezdett szív alakú füstfelhőket
pöfékelni kettejük fölé.
A nő szava elállt a meghatottságtól, csak pislogott
a csodálattól, és halkan elkezdte dúdolni: "Láv iz in di ér..."


LET'S DANCE!

- Lányok, melegítsük be mélyizmainkat az esti buliba!
- Mélyizmainkat? Miért, milyen mélyre megyünk este?
- Mondjuk, alfába a pizsi diszkóba?
- Hova gondolsz, Böbike? Én megyek a Nyanya
diszkóba. Gyertek ti is velem!
- És jóképű pasik is lesznek ott?
- Persze! Jön Dzsorzs Klúni, hozza magával az isteni
kávéját is, hogy legalább éjfélig ébren tudjunk maradni.
- Megyüüüünk!!