Tinikorban belefér még a rosszul meghúzott tusvonal, vagy a kicserepesedett ajak a rúzs alatt, hiszen ez éppen a kísérletezés, a tanulás időszaka. 25 felett azonban bizonyos sminkbakikat elkövetni már nagyon ciki. Most eláruljuk, melyek ezek!

  • Matt rúzs cserepes ajkakon

A matt rúzsok egyszerűen nem tudnak kimenni a divatból. Habár a kifutókon idén már a fényes ajkak domináltak, a nők továbbra is imádják a matt hatást. Ennek ellenére sokan még mindig nem hordják jól, a cserepes ajkakon azonban nevetséges hatást kelt. Egy matt rúzs kizárólag akkor mutat jól, ha rendszeresen ápoljuk az ajkainkat, azaz hidratáljuk, amikor éppen nem rúzs van rajta, rendszeresen radírozzuk, rúzsozás előtt pedig primert használunk. A matt rúzsok az átlagosnál is jobban szárítják az ajkakat, ez sajnos vele jár, így a primer elkerülhetetlen alá. Arra is figyelj, hogy elegendő folyadékot igyál napközben, ami nemcsak a szervezetedet, de a bőrödet is hidratálja. 

Matt rúzs a cserepes ajkakon nevetséges hatást keltForrás: Shutterstock
  • Maszkhatás

Újabb sminkbaki, amit maximum a tizenéveseknek nézünk el. Hagyd élni, hagyd lélegezni a bőrödet. A túlzott alapozóhasználattal és púderhasználattal csak elrejted a szépségedet. Hétköznap használj inkább BB krémet, amitől természetes lesz a bőröd, mégis fedve lesznek az apró bőrhibák.

Demi Lovato kicsit túltolta az alapozót és a púdertForrás: AFP/2012 Getty Images/Frederic J. Brown
  • Rossz alapozó

25 felett már jó, ha az ember megtalálja a neki való alapozót. Ez egyrészt vonatkozik a színre, hiszen pár árnyalatnyi eltérés is durván kitűnhet, amikor az egész arcodat lekened vele. Ehhez az sem árt, ha odafigyelsz a nyári és téli bőrszíned változására. Vannak, akik nagyon sok időt töltenek a napon, így nagymértékben változik a bőrszínük a két évszak között. Ekkor mindenképpen érdemes alapozót is váltani. A másik fontos szempont, hogy tudd, milyen típusú a bőröd, hiszen más típusú alapozó kell száraz, zsíros és vegyes bőrre.

Kelly Osbourne-nak nem sikerült eltalálnia az arcához illő alapozó árnyalatátForrás: AFP/2012 Getty Images/John Shearer
Tippek a tökéletes alapozó kiválasztásához

Miért fontos az alapozó? Mert egységesíti a bőr színét, ami a tökéletes megjelenés elengedhetetlen kelléke. De mégis hogyan kell kiválasztani a megfelelőt? Fogadd meg Larion Oscar tanácsait!

  • Koszos ecsetek

Tiniként még hajlamos az ember a trehányságra, a lustaságra, de azért jó tudni, hogy az ecsetek tisztítása, alkalmankénti fertőtlenítése hosszú távon nagyon is fontos. Az arcbőröd minősége bánhatja, ha nem törődsz az ecseteid tisztaságával. Langyos, szappanos vízzel könnyedén elvégezheted ezt a műveletet, nem is kell feltétlenül külön tisztítófolyadékot venni hozzá.

Az ecsetek tisztítása, alkalmankénti fertőtlenítése hosszú távon nagyon is fontosForrás: Shutterstock
  • Eldolgozatlan vonalak

A rosszul felkent pirosító, az állvonalnál véget érő alapozás, a túlságosan kemény, erőteljes kontúrozás nagyon durván rontja az összképet. Egy felnőtt nő ilyen bakikat nem engedhet meg magának. Ezekre egyébként akkor kell különösen odafigyelni, amikor télen korán kelünk, és kizárólag lámpa fényénél készítjük a sminkünket. Nem árt egy kicsit később csekkolni a sminket természetes fénynél is, hogy biztosan lássuk, minden a helyén van-e, és minden szépen el van-e dolgozva.

Eva Longoria a korrektort és a pirosítót elfelejtette eldolgozniForrás: NORTHFOTO/Ivon/X17online.com
  • Szemöldök

A szemöldök egy kritikus pont. Tiniként hajlamos az ember nekimenni, és akár olyanra is kiszedni, amit hosszú évekig bánni fog, pedig a szemöldök az, ami leginkább meghatározza arcunk karakterét. Tanuljunk meg jól bánni a szemöldökünkkel, ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk profi segítséget, és kerüljük el a szemöldökkatasztrófákat.

Christina Aguilera is beleesett a túlzott szemöldökszedés hibájábaForrás: AFP/Getty Images/Evan Agostini
A szemöldökformázás titkai

A szépen szedett, gondozott szemöldök smink nélkül is meghatározó éke az arcnak. Egy kis hangsúlyozással pedig megkoronázza a szemfestésedet. Olvasd el Larion Oscar sminkmester tippjeit!

  • Amihez nem értesz, ne erőltesd

Ha nem tudsz szépen kontúrozni, ne csináld. Ha nem tudsz szépen tusvonalat húzni, ne tedd. Legalábbis ne akkor, amikor emberek közé mész. Azért persze gyakorolj otthon minél többet, hiszen az segít, hogy egyre ügyesebb legyél. A legeslegfontosabb tanácsunk viszont az, hogy ha valamiben bizonytalan vagy, ha nem tudod, milyen szemöldökforma áll jól, ha nem tudod, hogyan kell szépen rúzsozni, ha nem tudod, milyen alapozóra van szükséged, bátran kérj segítséget. Szinte minden sminküzletben lehet sminktanácsadást kérni, és valljuk be, ez egy hosszú távú befektetés. 

Nicki Minajnak nem kéne erőltetnie a kontúrozást (sem)Forrás: NORTHFOTO/Jim Smeal / Beimages