Néhány hetet jósoltak neki, amikor kiderült a veleszületett szívbetegsége, ma már azonban túl van négy műtéten és egy fitneszmodell-versenyen is Kristin Renae Hayza. Habár saját bevallása szerint sem akarja a végtelenségig feszegetni a határait, a sport által végre úgy érzi, teljes életet élhet. Ismerd meg Kristin történetét!

Még csak 10 napos volt, amikor a szülei visszamentek Kristinnel a kórházba, ugyanis észrevették, hogy szoptatás közben többször is kihagyott a légzése. Az első diagnózis szerint semmilyen súlyos rendellenességet nem találtak, pár hónap múlva azonban kiderült, hogy Kristin ritka rendellenességgel, egyfajta szívproblémával született. A két szívkamra helyett eggyel született, és többek között tricuspidalis billentyű atresia rendellenességet, pitvari szeptális hibát, és tüdőverőér-szűkületet is megállapítottak nála. Ekkor néhány hetet jósoltak neki az orvosok, Kristin műtétei viszont mindig jól sikerültek, igazi túlélőnek, nagy harcosnak bizonyult.

Kristin Renae HayzaForrás: Northfoto

Az első műtétet hat hónapos korában hajtották végre, a következőt 3, majd 5 éves korában, legutóbb pedig nem is olyan régen, 27 éves korában műtötték meg. Ekkor egy szívritmus-szabályozót (pacemaker) ültettek be, Kristin szíve ugyanis túlságosan lassan vert. Két hónappal ezután részt vett az első fitneszversenyén. "Arra már nem emlékszem, hogy az első műtéteim után hogyan gyógyultam fel. Ez most azonban nagyon kemény volt. Nagy fájdalmaim voltak, és amiatt is nagyon csalódott voltam, hogy szükségem volt erre a pacemakerre. De a sport valahogy ezen is átlendített."

Kristin már négy szívműtéten is átesettForrás: Northfoto

Kristin egyébként nagyon sokáig tartózkodott a megerőltető sportoktól. Az orvosok azt tanácsolták neki, hogy ne végezzen olyan tevékenységeket, amik túlságosan megdobogtatnák a szívét. 2013-ban egy új kardiológussal kezdett együttműködni, aki némileg mást vallott. Ő azt ajánlotta, hogy ismerje meg a saját határait, hiszen az ő testét ő ismeri a legjobban. Ekkor kezdett egy kicsit erőteljesebben edzeni. "Természetesen tisztában vagyok a korlátaimmal, amiket nem is fogok a végtelenségig feszíteni, de ekkor már nem éreztem azt, hogy az egész életem a betegségről szól" - mondta Kristin, akinek a mentális problémáin is sokat segített a sport. "A betegségem miatt soha nem tudtam, hogy mi fog történni, féltem a jövőtől, szorongtam, depressziós voltam. A sport mentálisan is segített egészségessé válni, és célokat is adott" - nyilatkozta.  

Kristin két hónappal a legutolsó szívműtétje után részt vett az első fitneszversenyénForrás: Facebook/Kristin Renae Heyza

A negyedik műtét után Kristin egy fitneszmodellversenyen is megmérette magát, hat hónappal a beavatkozás után pedig 56 kilót is felemelt. Jelenleg heti hat napon edz, és ugyan sok mindenben korlátozza a betegsége, illetve a pacemaker, felszabadultnak érzi magát. Kristin azt is elárulta, hogy miért jött elő a történetével: "Amikor valakinek a gyermekénél veleszületett szívbetegséget diagnosztizálnak, a szülőknek nem sok reményük van, azt gondolják, hogy a gyermeküknek nem lehet teljes élete. Nekik szeretnék reményt adni, hogy lássák, mi mindent érhet el a gyermekük a jövőben."