5 nagyon is egészséges hozzávaló a karácsonyi sütikavalkádban

hozzávaló karácsony egészséges sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem a süteményeket, csak a túlevést kell elkerülnünk karácsonykor. A sütikben ráadásul kifejezetten egészséges alapanyagok is vannak, amelyeknek kiélvezhetjük jótékony hatásait, ha az imént említett mértékletesség elvét megtartjuk. 
  • méz

Kalóriatartalma ugyan nem sokban különbözik a hagyományos cukorétól, de immunerősítő, méregtelenítő, vértisztító, antiszeptikus (baktériumölő) hatása miatt lekörözi azt. Nagy energiatartalma ellenére könnyen emészthető. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között magnéziumot, kalciumot, rezet, vasat, nátriumot és B-vitamint. Jó tudni, hogy jótékony hatásokkal a természetes eredetű, nem manipulált, nem melegített méz rendelkezik. Ha teheted, mindig vásárolj megbízható, helyi termelőtől.

A méz számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz Forrás: Shutterstock
  • csokoládé

Sokan nem tudják, de a 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé annyi antioxidánst tartalmaz, ami már az áfonyával vetekszik. Ezzel hozzájárul az immunrendszer egészségéhez: védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat, és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben. A jó minőségű étcsoki A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin mellett vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, mangánt, káliumot és cinket tartalmaz. Rosttartalma miatt kedvezően hat az anyagcserére, feniletilamintartalma pedig dopamintermelésre sarkallja az agyunkat. Emellett a csoki triptofántartalma növeli a szerotoninszintet is, vagyis dupla boldogsághormonlöketet ad.

A csokoládé szerepe a fogyókúrában

Sok ember lenne boldog, ha végre kiderülne, hogy a csokoládé valójában fogyaszt, és így korlátlan mennyiséget ehetünk belőle anélkül, hogy attól kellene félnünk, elhízunk. Olvasd el a Life.hu cikkét!
  • fűszerek

Karácsonyi süteményeinkhez rengeteg fűszert használunk. Legtöbbször fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, ezek pedig nem csak ízük miatt, de jótékony hatásaikról is ismertek. Mindegyikre igaz, hogy immunerősítő, gyulladáscsökkentő és emésztésjavító tulajdonságokkal bír. A gyömbér és a fahéj kifejezetten ismert zsírégető hatásáról is.

A fahéj kifejezetten ismert zsírégető hatásáról is Forrás: Shutterstock

A karácsonyi fűszerek igazi csodaszerek: így hatnak a testedre

A karácsonyi illatfelhőben kifejezetten fontos szerepük van azoknak a fűszereknek, amelyeket az ünnepi sütemények és ételek elkészítéséhez használunk. De nemcsak az illatuk és az ízük miatt érdemes fogyasztani őket, hanem jótékony hatásaik miatt is. Olvasd el korábbi cikkünket!

  • dió

A dió ómega-3 zsírsavban és antioxidánsban is igen gazdag. A betegségek kialakulásának megelőzéséhez, gyulladásos megbetegedések ellen, de az egészséges érrendszerhez is fontos tápanyag. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatása is van, a dióban található alfa-linolénsav ráadásul csonterősítő, és segíti a csontképződést, csakúgy, mint a benne lévő kalcium.

  • lisztvariációk

A mérsékelt süteményfogyasztás két legfontosabb oka a cukor és a liszt. Cukor helyett jó választás a méz, de a fehér lisztet is könnyedén ki lehet váltani. Süteményekhez kifejezetten ajánljuk a gesztenyelisztet. Régen hazánkban is sok helyen használták, aztán kikopott, most pedig reneszánszát éli. Feltehetően az ételallergiák miatti kereslet is hozzájárult ehhez. Sajnos nem túl olcsó, de ha a mennyiség helyett a minőséget tartjuk szem előtt, akkor megéri, és még mindig olcsóbb, mint a mandulaliszt, ami viszont az ökológiai lábnyomunk szempontjából sem a legideálisabb. A mandula iránti kereslet is igencsak megugrott, mióta például tejként is forgalmazzák, de jó tudni, hogy 1 dl mandulatej előállításához 100 liter vízre van szükség.

Süteményekhez kifejezetten ajánlott a gesztenyeliszt Forrás: Shutterstock

5 + 1 ok, amiért imádjuk a szelídgesztenyét

Amellett, hogy rendkívül egészséges, igazi hangulatfokozó étel, amit ráadásul főételben, de nassolnivalóként is fogyaszthatunk. A szelídgesztenye kétségtelenül az őszi–téli szezon egyik legnagyobb slágere. Most eláruljuk, miért imádjuk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.