Az újszülöttekkel, csecsemőkkel kapcsolatban még mindig sok minden kérdéses. A következőkben négy, rájuk vonatkozó kérdésre találod meg a választ, amelyek egy része biztosan meg fog hökkenteni.

1. Miért sírnak éjszaka a babák, ha látszólag semmi okuk sincs rá?

David Haig evolúcióbiológus szerint a csecsemők éjszakai felébredéssel és hangos sírással próbálják megakadályozni, hogy testvérük szülessen – a kialvatlanság, fáradtság, stressz ugyanis késleltetheti az újbóli peteérést. Az elmélet azt feltételezi, hogy ez a képesség az evolúció során fejlődött ki, mivel a kisbabáknak nagyobb esélyük volt a túlélésre, ha édesanyjuk figyelmét és tejét nem kellett megosztaniuk mással.

A csecsemők éjszakai felébredéssel és hangos sírással próbálják megakadályozni, hogy testvérük szülessenForrás: Shutterstock

2. Miért nem emlékszünk a korai kisgyermekéveinkre?

Az infantilis amnézia az a jelenség, hogy nem emlékszünk olyan eseményekre, amelyek életünk első éveiben történtek. A tudósok nem tudják biztosan, hogy miért történik ez, de jelenleg két elmélet próbálja megmagyarázni:

1. Az egyik tanulmány szerint a kisgyermekeknél olyan gyorsan fejlődnek az új agysejtek, hogy a korai emlékeinket tároló régi cellákat egyszerűen kiszorítják.

2. A másik elmélet úgy tartja, hogy 3-4 éves korban a dorzális hippokampusz - azaz az agy epizodikus memóriáért felelős része – egy kritikus perióduson megy keresztül. Ennek során szerzi meg ugyanis a felnőttekre jellemző képességeket. Ennek eredményeként a korábban szerzett memórianyomok látens formában tárolódnak, tehát nem vesznek el, de nem is hívhatóak elő egykönnyen. Ez megmagyarázza, hogy bár nem emlékszünk rájuk, a korai éveink tapasztalatai mégis meghatároznak minket.

Itt a bizonyíték, hogy a csecsemők sem mindig bájosak - Fotók

Minden baba aranyos és bájos, a puha kis testük és pufók arcuk mindenkit elvarázsol. Vannak azonban olyan újszülöttek, pár hónapos csecsemők, akiket szüleik nem a hagyományos értelemben vett cukiságuk miatt kaptak lencsevégre. Korábban már mutattunk grimaszoló babákat, és ígérhetjük, a most következő fotókon is garantáltan hangosan fogsz nevetni - ezért vigyázz, hol nézed meg őket.

3. Miért vesznek a kisgyerekek mindent a szájukba?

Az első pár hónapban a csecsemők finom motorikus mozgása még nem elég összetett ahhoz, hogy dörzsöljék, megnyomkodják a tárgyakat. Az ajkukat és a nyelvüket azonban tökéletesen tudják használni, ezért fedezik fel a körülöttük lévő „világot" a szájukkal. Ez a fajta megszokás akár pár éves korig is megmaradhat.

A csecsemők az ajkukat és a nyelvüket tökéletesen tudják használni, ezért fedezik fel a körülöttük lévő „világot" a szájukkalForrás: Shutterstock

4. Miért esznek olyan gyakran a csecsemők?

A gyomruk születésükkor mindössze mogyoró nagyságú, épp ezért egy hosszabban kitartó adag tárolására nem alkalmas. Azonban ez a szerv – igénybevétel esetén – igen gyorsan nő, kéthetes korukra például már tojás méretű.