Ezek minden anyát foglalkoztatnak: 4 érdekesség a csecsemőkkel kapcsolatban

evolúció érdekesség csecsemő anya újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az újszülöttekkel, csecsemőkkel kapcsolatban még mindig sok minden kérdéses. A következőkben négy, rájuk vonatkozó kérdésre találod meg a választ, amelyek egy része biztosan meg fog hökkenteni.

1. Miért sírnak éjszaka a babák, ha látszólag semmi okuk sincs rá?

David Haig evolúcióbiológus szerint a csecsemők éjszakai felébredéssel és hangos sírással próbálják megakadályozni, hogy testvérük szülessen – a kialvatlanság, fáradtság, stressz ugyanis késleltetheti az újbóli peteérést. Az elmélet azt feltételezi, hogy ez a képesség az evolúció során fejlődött ki, mivel a kisbabáknak nagyobb esélyük volt a túlélésre, ha édesanyjuk figyelmét és tejét nem kellett megosztaniuk mással.

A csecsemők éjszakai felébredéssel és hangos sírással próbálják megakadályozni, hogy testvérük szülessen Forrás: Shutterstock

2. Miért nem emlékszünk a korai kisgyermekéveinkre?

Az infantilis amnézia az a jelenség, hogy nem emlékszünk olyan eseményekre, amelyek életünk első éveiben történtek. A tudósok nem tudják biztosan, hogy miért történik ez, de jelenleg két elmélet próbálja megmagyarázni:

1. Az egyik tanulmány szerint a kisgyermekeknél olyan gyorsan fejlődnek az új agysejtek, hogy a korai emlékeinket tároló régi cellákat egyszerűen kiszorítják.

2. A másik elmélet úgy tartja, hogy 3-4 éves korban a dorzális hippokampusz - azaz az agy epizodikus memóriáért felelős része – egy kritikus perióduson megy keresztül. Ennek során szerzi meg ugyanis a felnőttekre jellemző képességeket. Ennek eredményeként a korábban szerzett memórianyomok látens formában tárolódnak, tehát nem vesznek el, de nem is hívhatóak elő egykönnyen. Ez megmagyarázza, hogy bár nem emlékszünk rájuk, a korai éveink tapasztalatai mégis meghatároznak minket.

Itt a bizonyíték, hogy a csecsemők sem mindig bájosak - Fotók

Minden baba aranyos és bájos, a puha kis testük és pufók arcuk mindenkit elvarázsol. Vannak azonban olyan újszülöttek, pár hónapos csecsemők, akiket szüleik nem a hagyományos értelemben vett cukiságuk miatt kaptak lencsevégre. Korábban már mutattunk grimaszoló babákat, és ígérhetjük, a most következő fotókon is garantáltan hangosan fogsz nevetni - ezért vigyázz, hol nézed meg őket.

3. Miért vesznek a kisgyerekek mindent a szájukba?

Az első pár hónapban a csecsemők finom motorikus mozgása még nem elég összetett ahhoz, hogy dörzsöljék, megnyomkodják a tárgyakat. Az ajkukat és a nyelvüket azonban tökéletesen tudják használni, ezért fedezik fel a körülöttük lévő „világot" a szájukkal. Ez a fajta megszokás akár pár éves korig is megmaradhat.

A csecsemők az ajkukat és a nyelvüket tökéletesen tudják használni, ezért fedezik fel a körülöttük lévő „világot" a szájukkal Forrás: Shutterstock

4. Miért esznek olyan gyakran a csecsemők?

A gyomruk születésükkor mindössze mogyoró nagyságú, épp ezért egy hosszabban kitartó adag tárolására nem alkalmas. Azonban ez a szerv – igénybevétel esetén – igen gyorsan nő, kéthetes korukra például már tojás méretű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.