Egy Tiffany lámpa, amelyet rekordösszegért adtak el

Forrás: CHRISTIE'S -
lámpa aukció rekord Tiffany
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ikonikus fényforrás ára elsőre túlzónak tűnhet, de amikor egy Tiffany lámpáról beszélünk, nem lepődhetünk meg, ha milliós összegek cserélnek gazdát.

A Tiffany lámpa Tiffany üveg felhasználásával készül. Gazdag színvilágú búrája változatos mintázatú lehet. Az első Tiffany lámpák a szecesszió művészeti irányzatához tartozó alkotásként jöttek létre 1895 körül, miután Louis Comfort Tiffany kidolgozta a róla elnevezett technológiát, amelynek lényege, hogy formára vágott színes üvegdarabkákat öntapadós rézfóliával szegélyeznek, mintába rendeznek, majd a réz illesztékeiknél összeforrasztanak.*

*wikipédia

A Pond Lily asztali lámpa, amely 1903-ban készült, idén december 13-án a New York-i Christie's-ben került kalapács alá. Az eredeti becslések szerint a lámpa eladási ára 1,8 és 2,5 millió dollár között volt várható. Ám a tényleges vételár minden várakozást felülmúlt: 3,37 millió dollár lett az aukció vége.

3,37 millió dollárért kelt el a 115 éves Tiffany lámpa Forrás: CHRISTIE'S

A lámpa ólomüvegből és patinált bronzból készült.


Ez a típus egyébként igazi ritkaságnak számít, mivel a Pond Lilyt csupán 1902 és 1906 között gyártották. Ilyen Tiffany lámpából jelenleg öt található múzeumban és nyolc magángyűjteményben, tehát valóban értékes és ritka darabról van szó.

A vevő kiléte nem ismert, ahogyan az sem, hogy mik a tervei ezzel a lenyűgöző lámpával. Lehetséges, hogy a nappaliját fogja díszíteni, de valószínűbb, hogy egy komoly biztonsági rendszerrel felszerelt szobában fogja tartani.

Zivatar a szobában - Interaktív felhő lámpahttp://www.life.hu/otthon/20171117-zivatar-a-szobaban-interaktiv-felho-lampa-lakberendezes-cloud.htmlEz a lámpa, nem csupán fényeivel idézi meg a viharos égboltot, de hangokat is hallat. Richard Clarkson álmodta meg az egyedi zivatarfelhőt, mely akár kedvenc zenéidet is lejátssza. Otthon--A lakásvilágítás szerteágazó funkciója - beltéri fényforrások, lámpatestekhttp://www.life.hu/otthon/20170925-a-lakasvilagitas-szerteagazo-funkcioja-belteri-vilagitas-allolampa-csillar.htmlA jó világítás, a megfelelő lámpatestek rendkívül sokat adhatnak egy szoba atmoszférájához. Ám ugyanígy, a tökéletes belsőteret le is rombolhatják, ahogy eljön a szürkület. A stílus és a praktikum itt összeér, segítünk, hogy ez a te otthonodban is teljesüljön. OtthonThinkstockKreatív karácsonyfák, melyeknek semmi közük a fenyőfáhozhttp://www.life.hu/otthon/20181213-kreativ-karacsonyfak-semmi-kozuk-a-fenyofahoz.htmlKorábban már írtunk a fehér műfenyő kihasználhatóságáról, most azonban olyan elképesztően furcsa karácsonyfákat hoztunk, hogy nem fogsz hinni a szemednek. OtthonOrigoÍgy növeld a házad értékét eladás előtt http://www.life.hu/otthon/20181205-igy-noveld-a-hazad-erteket-eladas-elott-otletek.htmlEgy ház akkor hozza a legnagyobb hasznot – vagy a lehető legmagasabb piaci árat –, ha arra időt, energiát és nem ritkán pénzt fordítunk. Nem elegendő a tisztaság és a rend, bizony vannak olyan vevőfogó praktikák, amelyekkel jobb színben tüntetheted fel az eladó házadat. OtthonOrigoÁlomotthonok - A luxus és a giccs hihetetlen párosításahttp://www.life.hu/otthon/20181118-alomotthonok-a-luxus-es-a-giccs-hihetetlen-parositasa-miami-beach.htmlEbben az otthonban minden tárgynak, minden bútornak külön története van. Első pillantásra giccsparádénak tűnhet ez a Miami Beach-i ház, de megismerve tulajdonosának motivációját és a berendezés kiválasztásának igényességét, lehetséges, hogy másként fogod látni. OtthonOrigoMéregdrága lakberendezés: nézz körbe a luxuscuccok közötthttp://www.life.hu/otthon/20181030-meregdraga-lakberendezes-nezz-korbe-a-luxus-cuccok-kozott.htmlNem kell sokáig keresgélnünk, hogy túlárazott, méregdrága termékekre bukkanjunk. A most következőkben olyanokat hoztunk, amelyek itt-ott ugyan aranyozottak, márványalapon fekszenek, neves tervezők keze nyomát viselik, de a hozzájuk rendelt árakkal kissé megszaladt a gyártó tolla. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.