Az ikonikus fényforrás ára elsőre túlzónak tűnhet, de amikor egy Tiffany lámpáról beszélünk, nem lepődhetünk meg, ha milliós összegek cserélnek gazdát.

A Tiffany lámpa Tiffany üveg felhasználásával készül. Gazdag színvilágú búrája változatos mintázatú lehet. Az első Tiffany lámpák a szecesszió művészeti irányzatához tartozó alkotásként jöttek létre 1895 körül, miután Louis Comfort Tiffany kidolgozta a róla elnevezett technológiát, amelynek lényege, hogy formára vágott színes üvegdarabkákat öntapadós rézfóliával szegélyeznek, mintába rendeznek, majd a réz illesztékeiknél összeforrasztanak.*

*wikipédia

A Pond Lily asztali lámpa, amely 1903-ban készült, idén december 13-án a New York-i Christie's-ben került kalapács alá. Az eredeti becslések szerint a lámpa eladási ára 1,8 és 2,5 millió dollár között volt várható. Ám a tényleges vételár minden várakozást felülmúlt: 3,37 millió dollár lett az aukció vége.

3,37 millió dollárért kelt el a 115 éves Tiffany lámpaForrás: CHRISTIE'S

A lámpa ólomüvegből és patinált bronzból készült.


Ez a típus egyébként igazi ritkaságnak számít, mivel a Pond Lilyt csupán 1902 és 1906 között gyártották. Ilyen Tiffany lámpából jelenleg öt található múzeumban és nyolc magángyűjteményben, tehát valóban értékes és ritka darabról van szó.

A vevő kiléte nem ismert, ahogyan az sem, hogy mik a tervei ezzel a lenyűgöző lámpával. Lehetséges, hogy a nappaliját fogja díszíteni, de valószínűbb, hogy egy komoly biztonsági rendszerrel felszerelt szobában fogja tartani.