A hiszti életkori sajátosság, egyetlen szülő sem ússza meg, maximum mértékében és kifejezési formájában lehet különbség. Ám akármennyire is gyűlöljük, a hisztizés bizony pozitív dolgokat is jelent.

 

Forrás: Instagram
Hisztiveszély – Nem fogod elhinni, miért borultak ki ezek a gyerekek!

Gyereket nevelni csodálatos dolog, a legszebb a földön, de tényleg... kivéve, amikor hisztizik. Ezt pedig elég gyakran megteszi, pláne egy páréves. A kiborulásoknak számtalan formája, erőssége ismert, egy közös azonban mindben van: úgy csapnak le, mint a tornádó, és olyan hirtelen ér végük, mint egy nyári zápornak. Külső szemmel nézve a hisztik okai banálisak, de a gyerekek olyan tragédiaként tudják megélni őket, hogy azonnal Oscar-díjat érdemelnének az alakításukért.

Érzelmi biztonságot nyújtasz számára  

Egy kisgyermek még nehezen tudja kontrollálni az érzelmeit, épp ezért is reagál gyakran hisztivel, sírással, totális kiborulással, ha valami nem a saját akarata szerint alakul. Ez azonban remek dolog. Egy megfélemlített gyermekből is előtörnének ezek a végletes érzelmi megnyilvánulások, ám ő a bizonytalanság érzése miatt ezeket visszafojtja.

Egy kisgyermek még nehezen tudja kontrollálni az érzelmeit, épp ezért is reagál gyakran hisztivel, sírássalForrás: Shutterstock

Megtaníthatod a kudarc feldolgozására  

A hiszti remek lehetőséget teremt egy igen fontos érzelmi katarzis legyőzésére. A kudarc lépten-nyomon szembejön velünk, éppen ezért elengedhetetlen, hogy elsajátítsuk a kezelését. Segíts gyermekednek azzal, hogy megfelelően kezeled az esetleges kiborulásait: biztosítsd arról, hogy megérted az érzéseit – nevezd nevén őket: csalódottság, harag... stb. –, majd mutass neki másfajta feldolgozási stratégiákat.

Segíts gyermekednek azzal, hogy megfelelően kezeled az esetleges kiborulásaitForrás: Shutterstock

Levezetik a bennük felgyülemlett feszültséget  

Míg mi felnőttek számtalan kreatív, akár építő tevékenységben képesek vagyunk levezetni a minket ért stresszt, addig a gyerek erre még nem képes. Esetében egy kiadós sírás az, amivel a feszültség pillanatok alatt képes távozni belőle. Természetesen idővel a te feladatod más módokat is megismertetni vele, hogy ne váljon hisztérikus felnőtt belőle.

A földön fetrengés, a sírás, az ajtócsapkodás... stb. a kisgyermekeknek sem jó, de heves érzelmeik kezelését csak idővel és kitartó, következetes neveléssel lehet megtanítani a számukra.