Ezért örülj, ha a gyerek hisztizik

Forrás: Shutterstock -
hiszti szülő kisgyermek gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hiszti életkori sajátosság, egyetlen szülő sem ússza meg, maximum mértékében és kifejezési formájában lehet különbség. Ám akármennyire is gyűlöljük, a hisztizés bizony pozitív dolgokat is jelent.

Hisztiveszély – Nem fogod elhinni, miért borultak ki ezek a gyerekek!

Gyereket nevelni csodálatos dolog, a legszebb a földön, de tényleg... kivéve, amikor hisztizik. Ezt pedig elég gyakran megteszi, pláne egy páréves. A kiborulásoknak számtalan formája, erőssége ismert, egy közös azonban mindben van: úgy csapnak le, mint a tornádó, és olyan hirtelen ér végük, mint egy nyári zápornak. Külső szemmel nézve a hisztik okai banálisak, de a gyerekek olyan tragédiaként tudják megélni őket, hogy azonnal Oscar-díjat érdemelnének az alakításukért.

Érzelmi biztonságot nyújtasz számára

Egy kisgyermek még nehezen tudja kontrollálni az érzelmeit, épp ezért is reagál gyakran hisztivel, sírással, totális kiborulással, ha valami nem a saját akarata szerint alakul. Ez azonban remek dolog. Egy megfélemlített gyermekből is előtörnének ezek a végletes érzelmi megnyilvánulások, ám ő a bizonytalanság érzése miatt ezeket visszafojtja.

Egy kisgyermek még nehezen tudja kontrollálni az érzelmeit, épp ezért is reagál gyakran hisztivel, sírással Forrás: Shutterstock

Megtaníthatod a kudarc feldolgozására

A hiszti remek lehetőséget teremt egy igen fontos érzelmi katarzis legyőzésére. A kudarc lépten-nyomon szembejön velünk, éppen ezért elengedhetetlen, hogy elsajátítsuk a kezelését. Segíts gyermekednek azzal, hogy megfelelően kezeled az esetleges kiborulásait: biztosítsd arról, hogy megérted az érzéseit – nevezd nevén őket: csalódottság, harag... stb. –, majd mutass neki másfajta feldolgozási stratégiákat.

Segíts gyermekednek azzal, hogy megfelelően kezeled az esetleges kiborulásait Forrás: Shutterstock

Levezetik a bennük felgyülemlett feszültséget

Míg mi felnőttek számtalan kreatív, akár építő tevékenységben képesek vagyunk levezetni a minket ért stresszt, addig a gyerek erre még nem képes. Esetében egy kiadós sírás az, amivel a feszültség pillanatok alatt képes távozni belőle. Természetesen idővel a te feladatod más módokat is megismertetni vele, hogy ne váljon hisztérikus felnőtt belőle.

A földön fetrengés, a sírás, az ajtócsapkodás... stb. a kisgyermekeknek sem jó, de heves érzelmeik kezelését csak idővel és kitartó, következetes neveléssel lehet megtanítani a számukra.

Rémisztő és érdekes dolgok, amiket gyerekek mondtakhttp://www.life.hu/csalad/20181214-remiszto-es-erdekes-dolgok-amiket-gyerekek-mondtak-szellemek-lelekvandorlas.htmlKorábban már feldolgoztunk pár olyan történetet, amelyekben gyerekek előző életeikről mesélnek, most pedig a Bright Side által összegyűjtött hátborzongató és érdekes történetek közül hoztunk el párat, amelyek főszereplői kisgyerekek. CsaládOrigoDrogok, amiket a gyereked akár legálisan is kipróbálhat http://www.life.hu/csalad/20181122-drogok-kabitoszerek-amiket-a-gyereked-akar-legalisan-is-kiprobalhat.htmlAz addikció mint hajlam örökölhető. Ám az esetek nagyrészében nem a függőség megélése miatt nyúlnak drogokhoz a fiatalok. Azt gondolod, hogy a herointól és az LSD-től kell féltened a gyerekedet? Hatalmasat tévedsz! Nézzük meg, melyek azok a drogok, amelyekhez könnyűszerrel hozzájuthat bárki, a tizenévesek pedig előszeretettel élnek is velük. CsaládOrigoAz anyák már nem várják a hétvégét - Ilyen az élet gyerek előtt és után: fotókhttp://www.life.hu/csalad/20181109-ilyen-az-anyak-elete-gyerek-elott-es-utan-fotok.htmlSokszor mondogatják a fiatal pároknak, vagy épp a kismamáknak, hogy ha megszületik a gyerek, gyökeresen meg fog változni az életük. Nos, ezzel nehéz lenne vitába szállni. Természetesen egy kis odafigyeléssel és tudatossággal az új helyzethez is lehet kellemesen alkalmazkodni, de lesznek dolgok, amelyek egy csecsemő és kisgyermek mellett tartósan új értelmet nyernek. CsaládOrigoA testvérek közti viták és rivalizálás jobb emberré teszi a gyerekeket; ezt állítják a kutatókhttp://www.life.hu/csalad/20180917-a-testverek-kozti-vitak-es-rivalizalas-jobb-emberre-teszi-a-gyerekeket-allitjak-a-kutatok.htmlKutatók egy igen érdekes összefüggésre hívják fel a figyelmet: a testvérek rivalizálása, bár elsőre utálatosnak tűnhet a szülők szemében, mégis nagyon hasznos a gyermekek számára. CsaládOrigoÍgy nevelnek okos, tehetséges gyerekeket Ázsiábanhttp://www.life.hu/csalad/20180911-igy-nevelnek-okos-tehetseges-gyerekeket-azsiaban-kina-japan.htmlA PISA program szerint, amely a tanulók teljesítményét méri nemzetközi szinten, a 15 éves diákok között Kína, Japán, és Dél-Korea szerepel a lista élén. Ezekben az országokban a tanulók kiemelkedően jobban teljesítenek matematikából, olvasásából és különböző tudományos tantárgyakból, mint a világ bármely részén. Ezekben az országokban mindennél fontosabbnak tartják, hogy okos, sikeres, és sokoldalú gyerekeket neveljenek, akik tisztelik az időseket és a kultúrájukat. De hogyan tudják ezt elérni? CsaládOrigoSima és rögös út a sikerig: Sztárok gyerekkora: fotókhttp://www.life.hu/csalad/20180801-sztarok-szineszek-es-enekesek-gyerekkora-fotok.htmlA sztárokról sokszor még csak nem is sejtjük, hogy milyen könnyű vagy épp felforgató volt a gyerekkoruk. Egyesek csak úsztak az árral és tehetségüket felfedezték, másokat – ha nem is tudatosan, de már egészen fiatalon – erre a pályára kondicionáltak. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.