Álomszép és abszolút környezetbe illő bambuszház épült Bali szívében. A mesebeli építményben természetesen a legtöbb lakberendezési tárgy is bambuszból van. Ismerd meg a ház történetét!

Az 1980-as években Balin nőtt fel Elora Hardy, a híres ékszertervező, John Hardy lánya. Ebben a közegben olyan emberek vették körbe Elorát, akik számára a természettel való harmonikus együttélés és a természeti kincsek műalkotássá emelése mindennél többet jelentett. Amikor Elora eldöntötte, hogy ő maga is tervező szeretne lenni, ezzel a háttérrel indult New Yorkba tanulni.

Végül 2008-ban tért vissza Balira, hogy édesapjának segítsen megtervezni és megépíteni a Zöld Iskolát, egy általános iskolát, amely bambuszból készül, és ahol nagy hangsúlyt helyeznek a gyerekek környezeti nevelésére. Ez a tapasztalat inspirálta Elorát, hogy megalapítsa Balin a saját dizájnstúdióját, az Ibukut, amely alapvetően a fenntarthatóságot, a bambuszt mint alapanyagot ötvözi egy modern, sokszor futurisztikus stílussal.

Elora Hardy (jobbról a második) és tervezőcsapataForrás: Martin Westlake

Elora legutóbbi projektje az Eclipse House, egy háromemeletes épület Bali szívében, Sibang Gede határában, amely természetesen bambuszból készült, és a legtöbb berendezési tárgynak is ez az alapanyaga. A háznak olyan különleges megoldásai vannak, mint a holdat megidéző kerek bejárat, az ágy fölé megálmodott, kupolára emlékeztető bambuszszerkezet, vagy a Jáva-szigetről származó, kézi kalapálással kialakított réz kézmosó. A házban a konyha, a fürdő és a fő hálószoba mellett vendégháló is található, és persze az erkély sem hiányzik, amely nem mellesleg egy helyi templomhoz tartozó teaültetvényre néz.

Habár Elora máris rengeteg felkérést kapott - egy lakóház felépítése Kínában, egy étterem Peruban, egy hotel Balin -, a tervezőnek eltökélt szándéka, hogy korlátozza az építkezéseket, hogy valóban fenntartható maradhasson a vállalkozás, és ne élje fel az így termeszthető bambuszok mennyiségét. 

Kattints a képre, és nézd meg a házról készült galériát! 

Forrás: Martin Westlake