"Egy olyan nőnek, aki nem visel parfümöt, nincs jövője" - mondta Coco Chanel, és ki másnak is hihetnénk ilyen dolgokban, mint a nők felszabadítójaként is ismert divattervezőnek. Ha te is imádod az illatokat, akkor nem árt, ha tisztában vagy ezzel az öt gyakori hibával, amit a parfüm vásárlása, illetve viselése kapcsán elkövethetünk. 

  • Ne dörzsöld, csak fújd

Sokan követik el azt a hibát, hogy a csuklójukra fújt parfümöt a másik csuklójukkal összedörzsölik. Jó tudni, hogy a dörzsölés által létrehozott súrlódás felmelegíti a bőrt, ezzel pedig olyan természetes enzimeket termelünk, amelyek megváltoztatják az oda fújt illatot. Az illat integritásának megóvása érdekében a nyakra és csuklóra fújt parfümöt se dörzsöljük a bőrünkbe, a csuklónkat esetleg megrázhatjuk, és végső soron csak hagyjuk, hogy a bűrünk beszívhassa kedvenc illatunkat. 

Az illat integritásának megóvása érdekében a nyakra és csuklóra fújt parfümöt se dörzsöljük a bőrünkbeForrás: Shutterstock
  • A környezeti tényezőkben van a kulcs

Amikor a tárolásról van szó, a parfüm olyan, mint egy élő szervezet - rendkívül érzékeny a környezeti változásokra. Nem bírja például a hideg és meleg változásait. Az ilyen hőmérséklet-ingadozások a természetes összetevők belsejében váratlan kémiai reakciókat okoznak, ezáltal gyorsabban öregítik a parfümöt. A közvetlen napfény is károkat okoz benne, kifejezetten látványos változás, ahogy a parfüm színét alakítja. A parfümöt legjobb, ha szobahőmérsékleten és a dobozában tároljuk. 

  • Minél kisebb, annál jobb

Az oxigén a parfümök természetes ellensége: lassan lebontja az illat molekuláit, megváltoztatva annak összetételét. Egy megbontott parfüm három hónapig marad igazán friss, így jobban megéri kisebb kiszerelést vásárolni, hogy az illatot a maga tökéletességében élvezhesd.

Egy megbontott parfüm három hónapig marad friss, így jobban megéri kisebb kiszerelést vásárolniForrás: Shutterstock
  • A szintetikus nem egy elítélendő szó

Az emberek szeretik a kizárólag természetes összetevőkkel készült parfümök lehetőségét, de ez nem minden esetben kivitelezhető. A pézsmát például, amit eredetileg a pézsmaszarvas ivarszerve tájékán található pézsmamirigyből nyertek ki, ma már szintetikusan állítják elő. De például a virágok közül sem mind alkalmas arra, hogy kizárólag természetes úton nyerjék ki az illatanyagát. Manapság a természetes és az ember alkotta összetevők keveréke biztosítja a legmagasabb minőségű illatot.

  • Használd a hajadat 

Ha parfümöt viselünk, természetesen egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy mennyi ideig marad érezhető a bőrünkön. A száraz bőrön például nem tart sokáig az illat. Ezt elkerülendő, használj szagtalan hidratálót, vagy ha van a parfümöd márkájában, illatában egyező testápoló, akkor hidratáld azzal a bőrödet. A parfümöt mindig olyan helyre fújd, hogy aztán ne fedd el a ruháiddal: ilyen a nyak, a csukló, vagy a könyökhajlat, ha ujjatlant viselünk. A kifejezetten meleg éghajlaton azonban rossz megoldás közvetlenül a bőrödre fújni az illatot. Amikor izzadsz, a bőr természetes olajai gyorsabban elpusztíthatják a parfümöt, így ebben a kivételes esetben fújd a hajadra, vagy akár egy kendőre, amit magadon viselsz.