Óriási tévhit, hogy a kutyák szőre csak tavasszal, a vedlés időszakában hullik. Bár a lakásban tartott ebek szőre nem dúsul be annyira, mint a kerti társaiké, a szőrgond így is jelen van. Ebben fogunk most segíteni.

Senki sem szereti, ha a szőnyegen, a kanapén, a ruháján, netán az ágyában kétlábú kedvence elhullajtott szőrével találkozik. Sőt, az már csak hab a tortán, amikor a reggeli elköszönési rituálé alkalmával megejtett simi és ölelés következtében már veheted is elő a csodahengert.

Tippek a kutyaszőrmentes otthonért  

Legalább hetente fésüld át a kutyád szőrét. Ez akkor is erősen javallott, ha rövidszőrű állatról van szó. Fontos, hogy mindig a megfelelő kutyakozmetikumokkal mosd és ápold a kutyád szőrét, de – főleg a téli időszakban – nem szabad túlzásba vinni a fürdetést.

Legalább hetente egyszer fésüld át a kutyád szőrétForrás: Shutterstock

Akár 3-4 naponta is érdemes alaposan átporszívózni a szőnyegeket és a padlót – nem a kutyát! –, valamint alaposan felmosni. A talajmenti takarításból ne felejtsd ki a kutya helyét sem, ami remek kis szőrtenger-menedékként működhet. Válassz olyat, ami könnyen tisztítható.

A csoda- vagy ruhatisztító hengert korábban már említettük. Ez a ragacsos felületű henger kiválóan leszedi a szöszöket a ruháról. Gyors megoldás lehet, akár a kanapén, akár a foteleken használva.

Fújd be bútoraidat antisztatikus spray-vel, mely megakadályozza, hogy a szálló szőr hozzátapadjon a szövethez.

A kutyaszőrt nem lehet még azokból a szobákból sem kirekeszteni, ahová egyébként az ebnek nincs bejárása  A talpadra, ruhádra rátapadt szőrt ugyanis simán átviszed a többi helyiségbe is, a levegőben szállókról nem is beszélve. Természetesen nem lesz belőle annyi, de például annak, aki allergiás rá, épp elég lesz. Ennek mentén az ágy sem fogja szőr nélkül megúszni, kivéve, ha ágytakarót használsz és papuccsal tipegsz be a hálóba.

A ruhatisztító hengert használhatod a kanapé és a fotelek tisztítására isForrás: Shutterstock

A kutyaszőrt azzal lehet a legjobban kordában tartani, ha minél kevesebb „megtelepedési” felületet adsz a számára. Így szőnyeg helyett parketta, fapadló vagy kő, szövethuzat helyett bőr vagy műbőr kárpit ajánlott. Célszerű házi kedvencedet a saját helyére szoktatni, és nem engedni sem a kanapéra, sem az ágyba, sem a gyerekszobába, ezzel is csökkentve az odatévedő szőr mennyiségét.

Ám sose feledd, ha egy szőrös állattal élsz együtt, bizonyos mennyiségű szőrrel – ez fajtától is függ – fogsz találkozni az otthonodban, melyet el kell fogadnod.