Nem véletlen, hogy a mindenféle ártalmas anyagokkal és szeméttel megterhelt Földünkön egyre nagyobb igény van a környezettudatosságra, az ökológiai lábnyomunk csökkentésére. Ha te is úgy gondolod, hogy minden egyes embernek van beleszólása a Föld sorsába, akkor a szépségápolási rutinodat is ideje újragondolni. 

Azt már egyre többen tudják, hogy az divatipar a második legszennyezőbb iparág, éppen ezért nagyfokú tudatosságra van szükség, amikor vásárolunk. Szerencsére arról is egyre több szó esik, hogy a szépségápolás kapcsán is fontos a környezettudatosság, hiszen egy átlagos reggeli vagy esti rutin is nagy károkat okozhat, főleg ha ezt a közel négymilliárdos női lakosságra vetítve nézzük. Alapvetően két dologra kell odafigyelni: az egyik a vegyszerek használatának csökkentése, a másik a szeméttermelés mérséklése.

A szépségápolás kapcsán is fontos a környezettudatosság, hiszen egy átlagos reggeli vagy esti rutin is nagy károkat okozhatForrás: Shutterstock

Vegyszermentesen 

Nemcsak a környezetednek teszel jót azzal, hogy vegyszermentes kozmetikumokat használsz, hanem a testednek, az egészségednek is. Természetes összetevőket tartalmazó, illatanyagoktól, színezékektől, mesterséges adalékanyagoktól, parabéntól, kőolajszármazékoktól, SLS-től, pálmaolajtól mentes, lehetőleg hazai márkákat keress. Már itthon is sok minőségi brand kínál természetes, növényi alapú, állatkísérletektől mentes és nem utolsósorban rendkívül hatékony kozmetikumokat, amivel egyrészt a hazai vállalkozókat támogathatod, és ahogy mindenre, erre is igaz, hogy minél közelebbről szerzed be, annál környezetettudatosabb vagy, hiszen az importtal járó környezetszennyezést is megspórolhatjuk.

Nemcsak a különböző arclemosókra, krémekre és testápolókra érvényes mindez, hanem a tusfürdőkre és a samponokra is. Tusfürdő kapcsán a legjobb megoldás a natúr szappan: csodálatos, illatos, kiválóan habzó szappanokkal helyettesíthetők az általában mesterséges illatanyagokkal és vegyszerekkel turbózott tusfürdők, így ráadásként a műanyag flakont is megtakaríthatod. Nem árt tudni, hogy a samponból is létezik már szilárd verzió, lényegében úgy néz ki, mint egy szappan, és azon túl, hogy vegyszermentes, műanyagmentes is. 

A natúr szappanok helyettesítik a mesterséges illatanyagokkal és vegyszerekkel turbózott tusfürdőketForrás: Shutterstock

A fogkrémek között is érdemes körbenézni, és a természetes alapanyagúakat, pálmaolajmenteseket megtalálni, akár a magyar márkáknál is. A természetes orvosi szén fogkrémben vagy önmagában, fogtablettaként is megvásárolható, de fogporok is vannak már a piacon, amelyek kiválthatják a formaldehidet és paraffint is tartalmazó fogkrémeket. Egyébként egy kis utánajárással házilag is megpróbálhatsz fogkrémet készíteni, ezzel a csomagolási anyagot is megúszhatod. 

Hulladékmentesen 

A műanyag flakonok csökkentését már említettük: a tusfürdő és a sampon is kiváltható szappannal, de a fogkrém is megoldható műanyagmentesen. Amiről még fontos beszélni a szépségápolás kapcsán, az a vattakorongok használata. Ha az arctisztítást szappannal végzed, és olyan termékeket használsz, amit a kezeddel is fel tudsz vinni, akkor a vattát teljesen ki tudod kerülni. Ellenkező esetben szerezz be környezetbarát, mosható vattakorongokat.

Környezetbarát, mosható vattakorongokForrás: Shutterstock

A fültisztító pálcika is egy elkerülhető műanyag hulladék. Az orvosok szerint nem is feltétlenül jó ezeket használni, még sérülést is okozhatnak a fülben. Elegendő lenne vizes törölközővel áttörölni a fülünket, vagy a vizes ujjunkkal fürdés közben, ameddig be tudunk nyúlni, a többi pedig magától is kitisztul. Sokan sminkeléskor is használják a fültisztító pálcikát, ha semmiképpen nem tudsz lemondani róla, szerezz be fából készült változatot.

A műanyag korunk egyik legégetőbb problémája, ugyanis igazán soha nem bomlik le, a mikro műanyagszemcsék pedig az ivóvízbe is bekerülnek. Ez a hosszú bomlási folyamat jusson eszedbe akkor is, amikor egy félórás használatra zacskót veszel az üzletekben. De nemcsak az ilyen viszonylag egyértelmű dolgoknál, mint a műanyag zacskó kell erre gondolni, hanem például a fogkefe kapcsán is, amiről később jut eszünkbe, hogy mennyi felesleges műanyaggal jár. Egyébként erre is vannak alternatívák, teljesen természetes, fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa nyéllel és disznósörtékkel. Nem kell 2-3 havonta cserélni, elég mindössze fertőtleníteni, és élettartamuk végén mehetnek a komposztba. Állatbarátok, vegánok azonban valószínűleg nem ezt fogják választani, így a műanyag nem teljesen kiküszöbölhető, de létezik a fa nyél és a műanyag sörte verzió is. 

Tipp
Élj tudatosabban és vedd észre az élet más területén is, hogy mi az a hamar hulladékká váló dolog, mi az a vegyszer, amit ki tudsz küszöbölni az életedből az intim higiéniás termékektől kezdve a műanyag zacskókig.