Norvégia Európa hatodik legnagyobb országa, és mindössze 5,2 millióan lakják. Sok minden juthat eszedbe róla, mint például a vikingek, a hosszú, dermesztően hideg és sötét telek, a fjordok és a nyáron is hófödte régiók. Most hoztunk neked a Bored Panda segítségével pár érdekességet erről a csodás országról és lakóiról. Ismerkedj a norvég élettel!

A norvégok a világ legboldogabb nemzetei közé tartoznak. 2017-ben Norvégia első helyen végzett a World Happiness jelentésben, tavaly pedig a második lett.

A norvégok a világ legboldogabb nemzetei közé tartoznakForrás: Shutterstock

Norvégiában van egy kisváros, ahol tilos meghalni. Ennek okáról korábban már írtunk

V. Harald norvég király nemet mondott az évszázados uralkodói hagyományokra. Ő ugyanis kijelentette, hogy sosem fog megházasodni, ha nem teszik lehetővé számára, hogy élete szerelmét, egy közember lányát, Sonja Haraldsent vehesse el. A frigyre kilenc évet várt a pár, amelyet végül megadtak. Ami az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ekkor még csupán koronaherceggel, és nem a királlyal volt engedékeny az országgyűlés és édesapja, az akkori uralkodó, V. Olaf.

V. Harald norvég király és Sonja Haraldsen az esküvőjük napjánForrás: AFP/Stringer

Norvégiában a legdrágább a benzin, egy gallon (3,7 liter) átszámítva közel 22 000 forintba kerül. Ez azért is érdekes, mivel az országnak jelentős olajtartalékai vannak, ám az üzemanyag-támogatás helyett Norvégia például ingyenes főiskolai rendszert épített ki.

Él az Edinburgh Állatkertben egy királypingvin, akit maga V. Harald ütött lovaggá. Sir Nils Olav egyébként a Norvég Királyi Gárda kabalaállataként kezdte pályafutását, majd egészen az ezredesi rangig jutott.

Sir Nils OlavForrás: AFP/Ed Jones

A norvég szülők előszeretettel hagyják csecsemőjüket akár a mínusz 5 fokos hidegben is kint a kertben, a teraszon, vagy épp egy kávézó előtt, mialatt ők bent melegednek. Úgy vélik, sokkal egészségesebb a friss levegőn aludniuk, természetesen alaposan felöltöztetve.

Norvégia a világ egyik legnagyobb kávéfogyasztója. A norvégok évente 9,9 kg kávét isznak meg fejenként.

A norvégok imádják a kávétForrás: Shutterstock

Az 1973-as olajválság idején az akkori király, V. Olaf úgy döntött, részt vállal a kormány által bevezetett autómentes hétvégéből, és maga is busszal utazott. Sőt még jegyet is váltott. Példamutatásból jelesre vizsgázott az uralkodó.

Norvégiában a gyorshajtást nagyon szigorúan veszik, ténylegesen letöltendő börtönbüntetést szabhatnak ki érte. Az autópályán például, ha 150 km/h-s sebességgel elkapnak, 18 napos elzárásra ítélhetnek.

Norvégiában a gyorshajtásért börtönbüntetés is járhatForrás: Shutterstock

A szupermarketekben csak sört és almabort árulnak. Ha bármilyen más alkoholtartalmú italt szeretnének venni, a norvégoknak egy Vinmonopolet nevű italszaküzletbe kell elmenniük – ez pedig csak a nagyvárosokban van.

A norvégoknak televíziótartás-díjat kell fizetniük, amely évente átszámítva közel 90 000 forint.