Így élnek az emberek Norvégiában – Érdekes tények

Forrás: AFP/Ed Jones -
norvégok életminőség élet ország Norvégia Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Norvégia Európa hatodik legnagyobb országa, és mindössze 5,2 millióan lakják. Sok minden juthat eszedbe róla, mint például a vikingek, a hosszú, dermesztően hideg és sötét telek, a fjordok és a nyáron is hófödte régiók. Most hoztunk neked a Bored Panda segítségével pár érdekességet erről a csodás országról és lakóiról. Ismerkedj a norvég élettel!

A norvégok a világ legboldogabb nemzetei közé tartoznak. 2017-ben Norvégia első helyen végzett a World Happiness jelentésben, tavaly pedig a második lett.

A norvégok a világ legboldogabb nemzetei közé tartoznak Forrás: Shutterstock

Norvégiában van egy kisváros, ahol tilos meghalni. Ennek okáról korábban már írtunk.

V. Harald norvég király nemet mondott az évszázados uralkodói hagyományokra. Ő ugyanis kijelentette, hogy sosem fog megházasodni, ha nem teszik lehetővé számára, hogy élete szerelmét, egy közember lányát, Sonja Haraldsent vehesse el. A frigyre kilenc évet várt a pár, amelyet végül megadtak. Ami az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ekkor még csupán koronaherceggel, és nem a királlyal volt engedékeny az országgyűlés és édesapja, az akkori uralkodó, V. Olaf.

V. Harald norvég király és Sonja Haraldsen az esküvőjük napján Forrás: AFP/Stringer

Norvégiában a legdrágább a benzin, egy gallon (3,7 liter) átszámítva közel 22 000 forintba kerül. Ez azért is érdekes, mivel az országnak jelentős olajtartalékai vannak, ám az üzemanyag-támogatás helyett Norvégia például ingyenes főiskolai rendszert épített ki.

Él az Edinburgh Állatkertben egy királypingvin, akit maga V. Harald ütött lovaggá. Sir Nils Olav egyébként a Norvég Királyi Gárda kabalaállataként kezdte pályafutását, majd egészen az ezredesi rangig jutott.

Sir Nils Olav Forrás: AFP/Ed Jones

A norvég szülők előszeretettel hagyják csecsemőjüket akár a mínusz 5 fokos hidegben is kint a kertben, a teraszon, vagy épp egy kávézó előtt, mialatt ők bent melegednek. Úgy vélik, sokkal egészségesebb a friss levegőn aludniuk, természetesen alaposan felöltöztetve.

Norvégia a világ egyik legnagyobb kávéfogyasztója. A norvégok évente 9,9 kg kávét isznak meg fejenként.

A norvégok imádják a kávét Forrás: Shutterstock

Az 1973-as olajválság idején az akkori király, V. Olaf úgy döntött, részt vállal a kormány által bevezetett autómentes hétvégéből, és maga is busszal utazott. Sőt még jegyet is váltott. Példamutatásból jelesre vizsgázott az uralkodó.

Norvégiában a gyorshajtást nagyon szigorúan veszik, ténylegesen letöltendő börtönbüntetést szabhatnak ki érte. Az autópályán például, ha 150 km/h-s sebességgel elkapnak, 18 napos elzárásra ítélhetnek.

Norvégiában a gyorshajtásért börtönbüntetés is járhat Forrás: Shutterstock

A szupermarketekben csak sört és almabort árulnak. Ha bármilyen más alkoholtartalmú italt szeretnének venni, a norvégoknak egy Vinmonopolet nevű italszaküzletbe kell elmenniük – ez pedig csak a nagyvárosokban van.

A norvégoknak televíziótartás-díjat kell fizetniük, amely évente átszámítva közel 90 000 forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.