„Itt járt Gáspár Evelin!"-fogadtak munkatársaim még nyáron a bisztróban. „Ízlett neki minden, és elmesélte, hogy vegán életmódra váltott...."- folytatták a beszámolót, és azonnal elhatároztam, hogy találkozom vele, mert ezt a történetet hallanom kell!

Csodálkoztam, mert emlékképeim között egy kissé duci, többnyire fejét lógató, durcás lányra leltem, mikor Evelinnel kapcsolatos benyomásaimat keresgettem. Persze az is feltűnt, hogy mekkora a különbség az akkori valóságshow kislány szereplője, és a mostani Instagram sztár között, akit ma már több tízezren követnek és bálványoznak.

Stőhr Gréta és Gáspár EvelinForrás: Instagram/evelingaspar

Nemcsak megnőtt, de le is fogyott, külföldön tanult és élt, megtanult két idegen nyelvet, nemrég pedig diplomát is szerzett.

Késztetést éreztem, hogy bemutassam a történetét, de egy teljesen más szemszögből, mint ahogy megszokhattuk. Nem érdekelt, mit mondanak róla, mit olvastam, láttam, vagy hallottam. Fogtam, és egy mozdulattal kiürítettem a gáspárevelin címkével ellátott rekeszt a fejemből. Megsemmisítettem régi emlékeimet a tévéből, és csak erre a huszonnégy éves, szépséges, intelligens lányra akartam koncentrálni.

Nálam tiszta lappal indult.

Már a telefonban is nagyon kedves volt, és egyből igent mondott a megkeresésemre. Két perc sem telt bele, de mi máris ételekről beszélgettünk, növényi alapanyagokról, és arról, hogy miket is főzzünk együtt, egymásnak. Felajánlottam a konyhámat, hiszen ott minden adott lehet a kellemes délutánhoz, és ahhoz is, hogy közelebbről megismerjük egymást.

A délelőttöt kedvenc divatüzletében indítottuk, ahol megannyi szépséges ruha, virág, cipő vett minket körül, majd a rózsaszín falak közé észrevétlenül bekúszott egy kellemes budoár hangulat, és mint két régi ismerős, elkezdtünk ruhákat válogatni. Sminkekről diskuráltunk, majd mire belekezdtünk a beszélgetésbe már kellőképpen feloldódott a hangulat ahhoz, hogy őszintén tudjon mesélni. Visszaemlékezni gyermekkori nehézségeire, megosztotta gondolatait az önelfogadásról, önszeretetről, önállóságról, és arról, mostanra hogyan alakította ki a számára legmegfelelőbben tartható életmódot.

Evelin kedvenc divatüzletében, kellemes hangulatban indult a délelőttForrás: Instagram/evelingaspar

Megtudtam, hogyan lett egyik napról a másikra vegán a Mi az egészség? című film hatására. De vallott arról is, miért, és mennyi idő után választotta mindennek ellenére mégis a pescetáriánus(időnként halat is fogyasztó vegetáriánus) létet jelenlegi helyzetében.

Régen még biztos ítélkeztem és szomorú lettem volna a visszalépés okán, de az idők során elfogadtam, hogy különbözőek vagyunk különböző élethelyzettel, lépésekkel, és úttal. Egy nem kizárólag étkezésbeli döntést, amely mögött egy filozófia áll, nem érdemes sem erőltetni, sem rákényszeríteni senkire, hiszen ez valami olyasmi, amely az emberben kell hogy megérjen, mint gyümölcs a fán.

Természetesen ezt is lehet kívülről erőltetni, de mint azt már tudjuk, ez semmiképpen sem tesz jót a gyümölcsnek.

Mindenesetre tetszett Evelin nyitottsága a növényi életmód irányába, és az, hogy nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egy napon visszatér mindehhez. A nap fénypontja viszont még csak ezután következett!

A finom ételeknél sokkal többet is adott ez a napForrás: Instagram/evelingaspar

Melegedett a sütő, roppantak a zöldségek, sercegett az olaj, bugyogott a víz, és hogy ki kinek a kuktája lett, már egyáltalán nem számított. Az eredmény önmagáért beszélt.

Amikor elment, egy bomba robbanáshoz hasonló káosz uralkodott a konyhámban, de száz százalékig kijelenthetem. Megérte! Hiszen a finom ételeknél sokkal többet is adott ez a nap. Evelin nem csak a pozitív kisugárzását, az isteni cigánykenyere illatát, hanem a reményt is otthagyta a konyhámban, amely hiszem, hogy mindannyiunk lelkében kirajzolódik.

Mindegy milyen múlttal rendelkezünk, képesek vagyunk kitörni a skatulyából, és bármit elérhetünk.

-vagy ahogy ő fogalmazott:

„A határ a csillagos ég! - és én hiszek neki.

Őszinte beszélgetésünket, és közös főzésünket, megnézhetitek a vadonatúj Great Life 4. adásában, a LifeTv-n.