A mosogatógépre egyfajta áhítattal tekintünk; csak betesszük az ebéd/vacsora utáni káoszt, majd kis idő múlva szinte ránk szakad a tisztaság émelyítő csodálata. Igen ám, de nem szabad elfelejteni, hogy ezt a csodagépet is illik rendszeresen és megfelelően tisztítani, ha továbbra is élvezni akarjuk ezt az időt, energiát spóroló és manikűrt kímélő háztartási gépet.

 

Forrás: Shutterstock
Nem is hinnéd, hogy ezeket mind beteheted a mosógépbe
A mosógép az egyik legszuperebb háztartási kisgép. Betesszük a ruhákat, beleöntjük a mosószert és az öblítőt, beállítjuk a megfelelő programot, majd hagyjuk, hogy elvégezze a munka java részét. Ám a mosógépben nem csupán ruháink és egyéb lakástextilünk tisztulhat meg. Nézd meg, mivel könnyíthetsz még a háztartási feladatkörödön.

Miközben a mosogatógép az edényeinket, evőeszközeinket és egyéb konyhai eszközünket tisztára varázsolja – persze van, ami e téren tiltólistás –, bizony nem kevés zsír-, mosogatószer- és élelmiszer-maradék rakódik le benne. Ez a kis egyveleg pedig kitűnő táptalajt képez a baktériumoknak, továbbá csökkenti a hatékony működést is. Minimum havonta egyszer alaposan ki kell tisztítani tehát a konyha egyik legféltettebb „teremtményét".

A mosogatógépet is illik rendszeresen és megfelelően tisztítaniForrás: Shutterstock

Így tisztítsd a mosogatógépedet lépésről lépésre! 

1. Távolítsd el az alsó edénytartót, nézd meg a mosogatógép lefolyóját, és ha kell, távolítsd el a benne felhalmozódott lerakódást. Ezzel máris javítottad a vízelvezetését, ami hatékonyabbá teszi a mosogatógép működését, és megóvja az esetleges károsodásoktól is.

2. Önts egy csészényi fehér ecetet a mosogatógép tartályába, majd tedd az üres gép felső állványára, és jöhet is egy meleg vizes program. Ezzel segítesz a zsíros szennyeződések eltávolításában, valamint szagtalanítod is a mosogatógépet.

Távolítsd el az alsó edénytartót, nézd meg a mosogatógép lefolyóját, és ha kell, távolítsd el a benne felhalmozódott lerakódástForrás: Shutterstock

3. Utolsó lépésként egy pohárnyi szódabikarbónát szórj szét a gép alján, majd kapcsolj be egy rövid meleg vizes programot.

Gratulálok, sikerült makulátlanul tisztára varázsolnod a mosogatógépedet, amely ezt a havonkénti gondoskodásodat tiszta edényekkel, üde illattal és hosszabb élettel viszonozza majd!