Te is úgy érzed egy-egy nagytakarítás után, hogy a tisztaság mellett nyertél némi rendet is, de ez a rend gyakran elrejtett dolgokból, kacatokból, porfogókból és felesleges tárgyakból áll? Nos, akkor a KonMari-módszer™  – ami a takarítás, a rendrakás, az otthonunk rendszerezésének egyfajta újragondolása – neked való.

Megálmodója, Marie Kondo, egy elismert és híres japán takarítási szakértő – több sikerkönyv szerzője –, aki nap mint nap segít az embereknek a világ minden táján abban, hogy otthonaik átgondoltabbak, nyugodtabbak és inspirálóbbak lehessenek. Ez alapján egyfajta lakberendezési tanácsadásra is gondolhatsz, de Marie nem átrendezni segíti a lakásodat, ő a takarítás örömét és ezáltal egy lélegzőbb otthont kínál számodra.

Marie Kondo egy elismert és híres japán takarítási szakértő – több sikerkönyv szerzőjeForrás: Instagram/mariekondo

A legtöbb takarítási technika helyiségekre osztja fel a lakást, ezzel szemben a KonMari-módszer™ kategóriák, nem pedig helyszínek szerint tagolja – a ruháktól kezdve a könyveken, iratokon át egészen a szentimentális elemekig. Marie szerint a takarítás remek alkalom arra, hogy felülbíráljuk otthonunk „tartalmát”. Csak azokat a dolgokat tartsuk meg, amelyek örömöt okoznak, a többinek köszönd meg a szolgálatot és engedd el.

A takarítás 6 szabálya:  

1. Kötelezd el magad a takarítás mellett
2. Képzeld magad elé az ideális életstílusodat
3. Dobáld ki a felesleges dolgokat
4. Rendezz kategória, nem pedig hely szerint
5. Kövesd a helyes sorrendet
6. Kérdezd meg magadtól, hogy ez szikrázó örömet okoz-e

A KonMari-módszer™ kategóriák, nem pedig helyszínek szerint osztja fel a lakástForrás: Shutterstock

Éld át te is életváltoztató hatását!

Marie Kondo sikere nem csupán hatékonyságában, de önmegfigyelő módszerében is rejlik. Lényege tehát: tartsd meg azokat az elemeket, amelyek igazán boldoggá tesznek – szikrázó örömet okoznak –, és szabadulj meg azoktól, amelyek nem. Ezzel nem csupán egy élhetőbb, átláthatóbb lakást kapsz, de inspirálóbb otthonra is lelsz. Emellett azonban Marie arra is tanít, hogy a mindennapi takarításban igenis meglelhető az öröm, és remekül levezeti az emberekben felgyülemlett stresszt is.

Egy rendetlen otthon negatívan befolyásolhatja a mentális egészséget, tehát mindenképpen érdemes megtalálni a takarításban a szépséget és a boldogságot, ha hosszú távon lelkileg egészségesek akarunk maradni.