Hamarosan érkezik a Trónok harca-sorozat utolsó évada, most azonban nem a történetvezetésre szeretnék kitérni. Bár az egész fikció, mégis érezhetünk párhuzamot „valós” emberek életével. Érdekes és sokrétű szereplői ugyanis remek példákat nyújtanak építő és mérgező párkapcsolatokra.

 

Építő párkapcsolatok  

Daenerys Targaryen és Khal Drogo – Összecsiszolódni

Drogo arrogáns és agresszív volt a kapcsolatuk elején, Daenerys azonban nem törődött ebbe bele, tanítani kezdte férjét a gyengédségre, az egymás iránti tiszteletre, ugyanakkor meg is hallgatta őt, figyelt rá. Ebből pedig egy tökéletes partneri viszony alakult ki. Egymás iránti elköteleződésük végül fájdalommal, veszteséggel és halállal ért véget.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) és Khal Drogo (Jason Momoa)Forrás: HBO

Tanulság:

A hibák elismerése, az együttérzés, a nyílt beszélgetések, a másik irányába tanúsított türelem és érdeklődés vezethet el két embert odáig, hogy képesek legyenek összecsiszolódni. Egymást megismerve, tanítva lehet kialakítani egy olyan kapcsolatot, amelynek alapját a tisztelet, a kölcsönösség és a fejlődés jellemzi.

Daenerys Targaryen és Havas Jon – Közös célok

Találkozásuk nem volt feszültségtől mentes – hiszen mindketten úgy vélték, csakis ők maguk lehetnek alkalmasak a vastrónra. Azonban megértették, hogy van egy ennél jóval sürgetőbb és fontosabb cél, a holtak seregének megállítása. A Sárkányok anyja és Havas Jon szerelme az egymásba vetet hiten, bizalmon és megértésen alapszik, mely egy közös ügyben szilárdul meg.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) és Havas Jon (Kit Harington)Forrás: HBO

Tanulság:

Elengedhetetlen, hogy egy hosszú távú párkapcsolatban közös elképzelések legyenek az életben elérni kívánt célokat illetően, és ezek fontossági sorrendje megegyezzen. Együtt kell dolgozni azon, hogy ezek elérhetővé váljanak, ebben pedig a kölcsönös kompromisszum és támogatás segíti majd a feleket.

Mérgező párkapcsolatok  

Melisandre és Stannis Baratheon – Uralkodó és irányított

Az első időszakban Melisandre támogató társnak tűnt, aki mindenekfelett hitt abban, hogy párja, Stannis érdemli meg a vastrónt. Önbizalmat adott neki és minden létező módon támogatta, hogy elérje célját. Ez pedig akkora hittel ruházta fel a férfit, hogy vakon követte a vörös hajú nő tanácsait, utasításait. A támogatás tehát egy idő után irányításba csapott át, mely egy borzasztó tragédiába torkollott: Melisandre arra kérte Stannist, hogy céljai érdekében élve égesse el saját lányát, ő pedig meg is tette.

Melisandre (Carice van Houten) és Stannis Baratheon (Stephen Dillane)Forrás: HBO

Tanulság:

Az uralkodó típusú ember rendkívül manipulatív, így pedig könnyen a támogatás álarca mögé tudja bújtatni az irányítást. A domináns fél gyorsan megtöri a másik önállóságát, idővel lerombolja az önbecsülését és leépíti a szociális kapcsolatait, hogy még kiszolgáltatottabbá váljon.

Amennyiben úgy érzed, kapcsolatodban nincs jogod döntést hozni, elveszíted a saját identitásodat, emlékeztesd magad, hogy a gondolataid és tetteid értékesek. Ne engedd, hogy a másik irányítsa hétköznapjaid minden egyes mozzanatát!

Sansa Stark és Ramsay Bolton – Bántalmazó kapcsolat

Sansa Petyr „Kisujj” Baelish hatására ment hozzá a szadista hajlamú Ramsay-hez. A férfi már a nászéjszakán felesége tudtára adta, hogy szexuális vágyait nem lehet hagyományos módon kielégíteni. Ám nem csak az ágyban gyötörte a fiatal lányt. Sansa azonban nem tört meg, és sikerült elszöknie. Amikor féltestvére, Havas Jon legyőzte Ramsay-t, Sansa kegyetlen bosszút állt férjén: széttépette saját, kiéheztetett kutyáival.

Sansa Stark (Sophie Turner) és Ramsay Bolton (Iwan Rheon)Forrás: HBO

Tanulság:

Egy ilyen kapcsolat mindig alá-, fölérendelt viszonyt jelez, melyben a bántalmazás mértéke, gyakorisága széles skálán mozog. Éppúgy lehet eszköz, mint cél. Az ilyen ember nem képes az empátiára, sajnálatra, és csak nehezen vagy egyáltalán nem tud leállni. Kapcsolatait hízelgéssel, nagyvonalúsággal és mindent elsöprő figyelmességgel teszi rövid időn belül szorossá, köti magához párját. Csak ezután veszi kezdetét a neki tetsző bántalmazás, uralkodás.

Egy ilyen kapcsolatból nehéz kilépni, de magadért meg kell tenned, különben saját testi és lelki épségedet kockáztatod. Sőt, az is megtörténhet, hogy bántalmazód ellen fordulsz, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Merj segítséget kérni, hogy megváltozzon az életed!

Hívd az ingyenes NANE-segélyvonalat a 06-80/505-101-es számon minden hétköznap este (szerda kivételével) 18 és 22 óra között.