A sokat hangoztatott szólások és mondások gyakran elvesztik tényleges értelmüket, pedig igazságtartamuk általában valami igazán lényegi dologra tapint rá. Az "az vagy, amit megeszel" mondás például minden korábbinál fontosabb mondanivalóval bír, az egészség- és testtudatos étkezés a 21. században ugyanis relevánsabb, mint valaha.

A tömeggyártás, az adalékanyagok, a vegyszerek, a mirelit és feldolgozott élelmiszerek világát éljük. Ez egyrészt abból adódik, hogy sok milliárd embert kell kiszolgálnia az élelmiszeriparnak, másrészt pedig abból, hogy egyre inkább elkényelmesedtünk. De mindkét dologban meg lehet találni a járható, az egészséges utat.

A tömeggyártás, az adalékanyagok, a vegyszerek, a mirelit és feldolgozott élelmiszerek világát éljükForrás: Shutterstock

Egyrészt nagyon fontos megbecsülni az olyan akár nagyipari, akár kistermelői márkákat, amelyek számára tényleg fontos, hogy minőségi termékek kerüljenek az asztalunkra. A húskészítmények például, amennyiben mód van rá, legyenek GMO-mentesek, és lehetőleg megbízható, magyar gazdaságban nevelt állatok húsát használják fel hozzá. Másrészt pedig igyekezzünk kicsivel több időt fordítani az egészségtudatosságra, találjuk meg az alapanyag-válogatás, a sütés-főzés örömeit. És hogy miért van erre szükség? Mert azok vagyunk, amit megeszünk!

A testünk folyamatos átalakulásban van. Vannak olyan sejtjeink, amelyeknek az élettartama mindössze néhány órában, esetleg napban, de olyan is, amelyeknek ideje hetekben, években mérhető. Ezek állandóan cserélődnek, és az új sejtek természetesen mindig abból tudnak felépülni, amilyen tápanyag, amilyen vitamin és ásványi anyag az általunk elfogyasztott ételekből hasznosulni tud a szervezetünkben. Lényegében sejtszinten épülünk fel mindabból a táplálékból, amit reggeliként, ebédként, vacsoraként vagy éppen nassolnivalóként elfogyasztunk. A mondás tehát szó szerint értendő, hiszen az ételből nyerünk életet, ahogy azt a szervezetünk lebontja, majd hasznosulni tud. Ezek után talán magyarázni sem kell, hogy miért fontos minőségi, egészséges ételeket enni, miután ezekből épül fel a testünk.

Sejtszinten épülünk fel mindabból a táplálékból, amit elfogyasztunkForrás: Shutterstock

Az sem véletlen, hogy az emésztőrendszerünk olyan szoros kapcsolatban áll az immunrendszerünkkel. Egészségünket nagyban meghatározza, hogy miket eszünk, hogy mi szívódik fel a bélrendszerünkön keresztül a véráramba. A bélrendszer lényegében a legfontosabb immunszervünk, amiből látszik, hogy milyen nagy hatással van a szervezetre, a szervezet egészségére a bevitt ételek minősége és tápanyagtartalma. Vigyázz a testedre és az egészségedre, és válassz minőségi élelmiszereket!