Egy gyermeket akkor nevezhetünk tehetségesnek, ha koránál jóval előrébb mutató képességekről tesz tanúbizonyságot. Ez megnyilvánulhat például mozgásban, logikában vagy – mint esetünkben – kézügyességben és gondolkodásban. A gyerek ugyanakkor csak abban az esetben tudja kamatoztatni a tehetségét, ha elég elkötelezett és szorgalmas, valamint a szülői oldalról is kellő figyelmet és támogatást kap. Ilyen a 16 éves, Szerbiában élő fiú is, Dušan Krtolica.

Az iskolaérettség fontos eleme, hogy a 6 éves gyerek képes legyen valamilyen – bármilyen – emberábrázolásra. Ezen a téren a lányok előnyben vannak, hiszen a finommotorikus mozgás fejlettségének terén közel két évvel megelőzik a fiúkat. Ezért gyakori, hogy első osztályban a lányoknak sokkal könnyebb a betűformálás. 

Dušan rajzaihoz nem elegendő a kézügyesség, hiszen a térlátás, a fantázia, az állatok felépítésének ismerete, az összetett gondolkodás is éppúgy ott rejlenek a csodaszép rajzok mögött.

Dušan Krtolica már 4 éves korában csodásan rajzoltForrás: dusankrtolica.blogspot.com

Ezek természetesen egy kamasz esetén már elvárhatóak, de egy kisgyermek esetén még távolról sem. Épp ezért is lenyűgöző, hogy Dušan már 2 évesen rajzolt – amikor a gyerekek java része még csak az ujjfestékes maszatolással ismerkedik – ráadásul igen részletgazdag technikával. Szülei pár évvel később be is íratták egy művészeti iskolába.

"A rajz a legnagyobb szenvedélyem, amihez a természetben találok inspirációt. Lenyűgöz az állatok nagyszerű sokszínűsége, és az a csodálatos képességük, hogy képesek voltak alkalmazkodni az élethez a számtalan különböző környezetben" – mondja a fiú.

Sikerei

Mostanáig hat önálló kiállítása volt, 13 évesen pedig megírta és természetesen maga illusztrálta Az őskori állatok enciklopédiája című kötetet (Enciklopedija praistorijskih zivotinja). Munkái iránt nagy az érdeklődés, rajzait világszerte értékesíti. A fiatal művésznek rengeteg álma és terve van, amelyeket egyelőre még nem árult el.

Az őskori állatok enciklopédiájaForrás: amazon.com

Kattints a képre, és nézd meg a csodás rajzokból álló galériánkat:

 

Forrás: dusankrtolica.blogspot.com