Szépségszalonná alakult a Baptista Szeretetszolgálat Maglódi úti szolgáltató centruma egy napra. Nőnap alkalmából profi sminkesek, fodrász, manikűrösök, masszőr és hennafestő szolgáltatásai közül válogathattak az otthontalan vendégek. De volt ruhabörze, tombola, szerencsekerék és finom falatok is. A levegőben szálló púder és hajlakk illatában a hangulat éppen olyan volt, mint egy olyan szépségszalonban, ahová fizető vendégek érkeznek. A rendezvény háziasszonya Polgár Tünde volt. A Life.hu Jobb ember leszek! kampányának márciusi kihívásában is a segítségnyújtásra szeretnénk felhívni a figyelmet.

„Megdicsérték a szemem, pedig még nem is voltam sminkelni” – hangzott az örömteli mondat szombaton a Baptista Szeretetszolgálat Maglódi úti szolgáltató centrumának nőnapi rendezvényén. A szervezet hajléktalanszállóin élő hölgyeket várták, hogy felszabadultan, önmagukra figyelve tölthessék a napot. Ebből az alkalomból profi sminkesek, fodrász, masszőrök, manikűrösök várták a rászorulókat, de volt ruhabörze, finom falatok, szerencsekerék, tombola és hennafestés is. Az esemény háziasszonya Polgár Tünde volt.

„Legalább van egy kis jó élményem”

Sorra érkeztek a vendégek a szépségszalonná alakított szálló ebédlőjébe, csupa olyan hölgy, akik a szolgálat szállóin leltek otthonra. A 23 éves Zsülietta épp a csecsebecsék között válogatott, amikor megszólítottuk. Mint mondta: valami nem túl hivalkodó szettet keres. „Családi okok miatt kerültem ilyen helyzetbe, nincs lakásunk sajnos. Ez egy hosszú story. Most nincs munkám, valami szakmát szeretnék tanulni” – kezdte a fiatal lány, aki hosszú fekete haját befonva viselte. Nagyon várta már a nőnapot. „Egyébként nem tudok ilyenekre elmenni sajnos, nincs rá keretem. De most legalább van egy kis jó élményem” – folytatta Zsülietta. Azt is elárulta, hogy ha a fodrász úgy látja, hosszú hajából is hajlandó vágatni egy kicsit. Elárulta: sminkelni nem szokott. Itt azonban alávetette magát a profi szakemberek értő kezeinek. Nem sokkal később már a Life.hu fotósának is megmutatta az átváltozás eredményét.

Zsülietta átalakulásaForrás: Margitay Klára/Life.hu

Berczelly Réka, a Baptista Szeretetszolgálat PR-vezetője, szóvivője elmondta: 40 önkéntes dolgozott azért, hogy kiszakítsák vendégeiket a hétköznapokból. „Az ide érkezők közül többen nemcsak nálunk élnek, hanem dolgoznak is közfoglalkoztatottként” – mondta Berczelly Réka. Hozzátette: a Maglódi úti telephelyen mindennap meleg étellel várják a rászorulókat, de van fürdési lehetőség, mosoda, állandó fodrász és ruhacsere-lehetőség is. Egy fatelepet is működtetnek, ahol szintén rászorulók dolgoznak közfoglalkoztatottként. A megnyitón Miletics Marcell, a Baptista Szereteszolgálat – Utcafront Menedék intézményvezetője elmesélte, hogy a Maglódi úti telephelyen 12 főnek lakhatást is biztosítanak. Ők mindannyian olyan gyógyult szenvedélybetegek, akik legyőzték a függőségüket. „Nagyon büszkék vagyunk azokra, akik itt élnek, mert elérték a legnagyobb eredményt” – fogalmazott Miletics Marcell. Hozzátette: bárkit, aki betér hozzájuk akár tisztálkodni, öltözködni vagy hajat vágatni, vendégként tisztelnek.

Egy frizura csodákra képes

„Férfiak és nők is jönnek, nincs olyan nap, hogy ne lenne vendég” – árulta el a Life.hu-nak Szőnyi Lívia, a szeretetszolgálat állandó fodrásza. Főállásban dolgozik a Maglódi úton. „Beszélgetünk, levágom a hajukat, visszajáró vendégeim is vannak. Volt olyan, aki azért jött vissza, hogy elmondja, a hajvágásnak köszönheti, hogy munkát kapott, mert ápolt külsővel jelenhetett meg” – mesélt munkájáról a fodrász.
Hozzá jár Erzsébet is, akivel azután beszélgettünk, hogy a sminkes új külsővel ajándékozta meg. „A Bánya utcai szállón lakom, március 5-én volt egy éve, hogy idejöttem” – kezdte a takarítóként dolgozó Erzsébet. Ha minden jól alakul, kis idő múlva a lányához költözhet. „Nagy élmény a mai nap. Tetszik, hogy egy kicsit kiszolgálnak, mindenki mosolyog. Ez tényleg jó érzés. Én is szoktam sminkelni, ha például elmegyek valahova, de ennyi időt nem tudok magamra szánni. Szerintem ilyen jó nőnapom még nem volt” – mosolygott Erzsébet, aki a beszélgetés közben fogadta a bókokat. A bronzos árnyalatú smink remekül passzolt vöröses hajszínéhez.

„Nagy élmény a mai nap. Tetszik, hogy egy kicsit kiszolgálnak, mindenki mosolyog”Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Izgalom, nyeremények, csupa kényeztetés

„A balkéz szerencsét hoz” – kiáltott fel egy molett, szemüveges hölgy a tombolahúzás kezdetén. „Nekem kettő van belőle” – válaszolt Polgár Tünde, aki a rendezvény háziasszonyaként sorsolta ki a nyerteseket. A tévénézők a Feleségek luxuskivitelben című műsorból is ismerhetik őt. Mint megtudtuk, rendszeresen segít a Baptista Szeretetszolgálatnak.

„Ha segítség kell, akkor megteszem, amit tudok” – kezdte a Life.hu-nak Polgár Tünde. Elárulta: a jótékonykodással nemcsak másoknak segít, neki is rengeteg energiát ad. „Nekem is volt az életemben olyan időszak, amikor nem éltem olyan jól, mint most. Ezt nem szeretném elfelejteni, mert ettől tudom értékelni azt, ahol most tartok” – mesélte Polgár Tünde, akitől nem idegen a jótékonykodás. „Abban bízom, hogy egy picit ki tudom nyitni azoknak a szemét, akik a reggeli kozmetika, fitnesz, pilátesz, jóga, barátnős ebéd és miegymás mellett nem találnak más elfoglaltságot. Alapíthatunk nőegyleteket, amiknek nem az a célja, hogy kávézgassunk együtt, hanem hogy támogassunk egy-egy ügyet” – folytatta a rendezvény háziasszonya, aki olyan felajánlott nyereményeket sorsolt ki, mint pihe-puha takarók, kozmetikai csomagok, tálak és csupa olyan holmi, amire egy nőnek szüksége lehet. A különleges nőnapra, mely a szolgálat Szépség a szegénységben programjához kapcsolódik olyan cégek ajánlottak fel ruhákat és egyéb termékeket, mint a Bayer Hungária Kft., a Lidl, a DM vagy épp az Yves Rocher. Az egyik önkéntes a tombolasorsolás közben megsúgta: úgyis mindenkinek jut valami, hiszen a nyertesek megosztják a nyereményt.

Polgár Tünde nemcsak azért áll oda egy-egy jó ügy mellé, mert ezzel segíthet a rászorulókon, neki is sok energiát ad, ha valakinek örömet szerezhetForrás: Margitay Klára/Life.hu

Akár egy hétköznapi szépségszalonban

A regisztráció után sorra érkeztek a legkülönbözőbb korú vendégek a szépségipar avatott szakembereihez. Így egymás mellett ülhetett a manikűrösnél olyan, aki már bőven túlléphette a nyugdíjkorhatárt, és olyan, aki csak éppen betöltötte a huszadik életévét. A várakozók a szerencsekerékkel pörgethettek különböző csomagokért, senki nem távozott üres kézzel. Nevetés, pletykálkodás töltötte meg a termet – akár egy hétköznapi szépségszalonban.

„Mindig szerettem önkénteskedni. Az előbb volt itt egy hölgy, nagyon örült a sminknek, több fotót is készítettünk. Nekik ez egy nagy ajándék, hogy ilyenkor nőnek érezhetik magukat” – mesélte Kovács Fanni sminkes, aki épp következő vendégét várta. „Pontosan tudják, hogy mi áll jól nekik, milyen színeket szeretnek, egy ilyen napon még inkább elő tud bújni a nőiességük” – folytatta az önkéntes, aki szerint mindenkinek ki kellene próbálni, mennyire jó érzés segíteni másoknak. „Gyűjtsünk ruhákat, kinőtt gyermekholmikat, játékokat: már ezzel nagyon sokat lehet segíteni” – tette hozzá Kovács Fanni, akihez már meg is érkezett következő, szépülésre vágyó vendége.

Kattints a képre és nézd meg az eseményről készült fotókat!

Forrás: Margitay Klára/Life.hu
Csatlakozz a Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmához

A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának márciusi kihívásában is a segítségnyújtásra szeretnénk felhívni a figyelmet. Legyen szó akár rászorulókról vagy a közvetlen környezetünkről.

Ha szeretnéd kipróbálni magad a mozgalom feladataiban, nem késő csatlakozni. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen kihívások várhatók még 2019-ben, kattints ide! Csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz is, ahol megoszthatod tapasztalataidat másokkal, és azt is láthatod, a Life.hu szerkesztői, újságírói milyen sikerrel teljesítik a kihívásokat.