Imádod magad növényekkel körbevenni? Akkor a függőleges kertet neked találták ki. Nem csupán csodaszép, de kiválóan díszíti is az adott helyiséget, ráadásul így sokkal több növényt, virágot tudsz elhelyezni, mint egy többágú tartón. Az élőfalat beépítheted a lakásba, de kiválóan működik a kerti kerítés mellett vagy a teraszon, erkélyen is.

 

Mielőtt rátérnénk a fő alkotóelemeire, a növényekre, magáról a „falról" kell pár szót ejtenünk.  

A legegyszerűbb, amikor egymáshoz szorosan felszerelt, lényegben egy egész falrészt betöltő polcrendszert építesz. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy gyorsan növő futó növényekkel rakd tele, eltakarva így a polcokat, és létrehozva egy egységesen zöldellő falat. A fából készült állvány is az egyszerűbb megoldások közé tartozik, erre egyszerűen csak fel kell akasztanod a virágládákat. Természetesen belsőépítészhez, egyedi bútorkészítőhöz is fordulhatsz, aki a növényeknek kihagyott részekkel tűzdelt álfalat tervez a kiválasztott szobába. Mind remek megoldást jelentenek, tehát nem a pénztárcád vastagsága, hanem a növények iránti szereteted és hozzáértő gondozásuk határozza meg, hogy mennyire fog zölddé válni az otthonod.

Az élőfalat beépítheted a lakásba, de kiválóan működik a kertben vagy az erkélyen isForrás: smoothdecorator.com
Forrás: Giphy
Látod a különbséget? - Találd ki, melyik a műnövény! KVÍZ

Sokan szeretik magukat zöld szobanövényekkel körbevenni, mert javítják az általános közérzetet, otthonossá teszik a lakást, tisztítják a levegőt, nem mellesleg pedig csodásan feldobják a különböző helyiségek stílusát. Van azonban, amikor nincs időnk, kedvünk, érzékünk a növényeket gondozni, vagy egyszerűen nem elég világos az adott szoba, hogy szépen fejlődjenek. Ilyenkor jönnek jól a műnövények, amelyek új generációját már szinte alig lehet megkülönböztetni az élőktől. Teszteld magad!

Így valósíthatod meg a saját függőleges kertedet:  

1. Tervezd meg a helyét!

A növények igényeit, és ne a dizájnt vedd alapul, amikor kiválasztod az élőfalad helyét. Fontos, hogy elegendő fényt kapjanak, ugyanakkor nem fogják jól érezni magukat huzatos részen, valamint közvetlenül a fűtőtest mellett.

2. Válaszd ki a beköltözőket!

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen növények kerülnek a függőleges kertedbe. Kiválasztásukkor elsődleges szempont legyen az azonos, de minimum nagyon hasonló gondozási igény – tehát ne térjenek el a fény-, hőmérséklet- és öntözési szükségleteik. Nem érdemes továbbá kényes párákat betelepíteni, könnyen kezelhető vagy már általad ismert virágot ültess.

3. Rendezd el őket!

Mivel ez a fal „élő", így az egyes növények elrendezésénél figyelembe kell venned a növekedésüket, mind horizontálisan, mind vertikálisan.

Kattints a képre, és inspirálódj!

Forrás: natalieyang.co