Folyton a telefonján lóg, az estéi csak a számítógépes játékokról szólnak, netán ki sem lehet robbantani a gép elől, és ha mégis erre kényszerül, látványosan szenved? Nos, az internetfüggőségnek komoly élettani és szociális hatásai vannak, melyek hosszú távon könnyen tönkretehetik az addiktív személy életét. A tünetek mellett fontos felismerni azt is, hogy mely típusba tartozik, és minél előbb elérni, hogy kezelést kérjen. Kínában például már évek óta működnek Internet-függőségi Rehabilitációs Központok, ám abban nem lehetünk biztosak, hogy ezek a katonai mintát követő intézmények jelentik a valódi kiutat.

Forrás: Shutterstock
A YouTube a kisgyerekek heroinja; eufóriát és kemény függőséget is okozhat


Tegyük a szívünkre a kezünket, és úgy mondjuk, hogy sohase adtuk oda a mobilt vagy a tabletet a gyerek kezébe, hogy ezzel pár perc időhöz jussunk. A YouTube-ra nem kell véres szemmel tekinteni, sok jó dolgot találhat ott magának a gyerkőc, de érdemes figyelmesen követni, hogy mit néz rajta, és nem elsősorban a felnőtt tartalmak miatt. Olvasd tovább!

Az internetfüggőség 2013 óta minősül mentális betegségnek - a Mentális Rendellenességek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyv (DSM) V. mellékletében jelent meg először ennek a zavarnak a leírása.

Csányi Vilmos egytagú csoportnak nevezi ezt a jelenséget. Tehát azt, hogy beülök a komputer elé, virtuális világban mozgok, és ott egy képzelt világnak a bűvöletében vigasztalom saját életemet, amit egyre kevésbé kedvelek, és egyre kevésbé megyek a közelébe azért, mert az már nekem nem ad elég örömöt”– mondta Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta egyik előadásán.

A függő fiatal csak az internetre figyel, egyre több időt kell a világhálón töltenie, hogy elégedettséget érezzenForrás: Shutterstock

A beteg tünetei között olyanok szerepelnek, mint amiket például egy alkohol- vagy drogfüggő esetében is tapasztalhatunk, épp csak a függés tárgya változik. Figyelme fókuszában elsődlegesen az internet áll, egyre több időt kell a világhálón töltenie, hogy elégedettséget érezzen, képtelen kordában tartani, csökkenteni az internethasználatot, megvonásakor levertség, nyugtalanság, ingerültség észlelhető, saját személyes szociális kapcsolatait, munkáját, iskoláját veszélyezteti függősége, a rosszkedv, csalódás elől az internethez menekül.

Az internetfüggőség öt típusát különböztetjük meg:

1. Felnőtt tartalmak, azaz a szex- és pornóoldalak kényszeres használata
2. Közösségi oldalaktól, chatfelületektől való függés, tehát az online kapcsolatok túlértékelése a személyesekkel szemben
3. Online szerencsejáték-, vásárlás-, üzletelés-függőség
4. Túlzott információszerzési kényszer, vagyis állandó internetes szörfölés
5. Számítógépes és mobil applikációs játékoktól való függés

A számítógépes és mobil applikációs játékoktól való függés komoly probléma a fiatalok közöttForrás: Shutterstock

A 21. század rohamos fejlődése tehát újfajta függőséget, emberi életeket romba döntő betegséget idézett elő. A legszörnyűbb azonban az, hogy az internetfüggők nagy százaléka tizenéves, akikre a társadalom jövőjét alapozná. A szülők vagy nincsenek tisztában az internethasználat veszélyeivel – és itt most nem a kéretlen tartalmakra gondolunk –, vagy nem érzik szükségét felügyelni annak mennyiségét. A függőség pedig hamar átveheti a fiatal feletti uralmat.

Kína volt a legelső ország, aki 2008-ban elismerte az internetfüggőséget mint létező jelenséget, és kezelésére különböző „leszoktató” bentlakásos intézményeket hozott létre. Az egyik ilyenben járt pár éve Jamie Fullerton újságíró.

Lapozz, és tudd meg, mik történnek ezekben a kínai táborokban.