A diploma megszerzéséhez elengedhetetlen legalább egy középfokú nyelvvizsga, pár év múlva pedig az ezzel nem rendelkezők egyáltalán nem is jelentkezhetnek majd felsőfokú intézményekbe. Ám a nyelvvizsga fontossága nemcsak a tanulók, de az aktívan dolgozók vagy épp munkát váltók életében is erősen jelen van.

 

 Nyelvtanulás és a fiatalok    

Manapság számtalan magánóvoda és ringatófoglalkozás kínál – leggyakrabban angol – nyelvi alapképzést, ami nem véletlen. A nyelvtudás ugyanis az egyik legsokoldalúbban kihasználható tudás. Az iskolákban már első osztálytól folyik a nyelvvel való ismerkedés, a helyes kiejtés elsajátítása. A középiskolákban egy alapnyelven kívül – ami az angol vagy a német – más, „egzotikusabb” nyelvet is tanítanak. Hogy ezt a számtalan megszerzendő tudás mellett mennyire sikerül hatékonyan véghezvinni, már más kérdés.

Az iskolákban már első osztálytól folyik a nyelvvel való ismerkedésForrás: Shutterstock

Elméletileg tehát egy fiatal számára minden adott ahhoz, hogy minimum egy idegen nyelvet tökéletesen elsajátítson, mielőtt kilép a nagyvilágba, mielőtt el kellene döntenie, mihez is kezd az életével. Azonban nem szabad amellett elmenni, hogy a 15–20 fős csoportokban való tanítás nem helyezhető egy szintre egy magántanári foglalkozással. Egy nyelvvizsgára készülő diák számára az alap – jobb esetben még ennél is több – már adott. Tehát a magántanár igazából csak a vizsgára való szakszerű és célirányos felkészülést jelenti. Ám ez még így is jelentős kiadást jelenthet egy család számára, ha azt vesszük, hogy egy nyelvtanár átlagos órabére 3500–5000 forint, egy anyanyelvi tanáré pedig akár 6–7000 forint is lehet. A nyelvvizsga azonban az egyik legjobb befektetés.

Hazánkban a nyelvvizsgázók kb. 60–66 százalékát a 14–24 éves korosztály teszi ki, a másik nagyobb csoportba kb. 20-30 százalékkal a 25–34 évesek tartoznak. 2018-ban a sikeres nyelvvizsgák 76 százaléka angolul történt. Ebből is látszik, hogy melyik a legnépszerűbb nyelv, ami ma már szinte alapkövetelménynek számít.

 

Nyelvtanulás felnőttként  

Rengeteg nemzetközi cég van jelen Magyarországon, ahol a közös nyelv az angol, vagy – leginkább a nyugati régiókban – a német. Ugyanakkor a francia-, az orosz- és a keleti, például a kínai- és a japánnyelv-tudást is egyre több nagyobb vállalat várja el a leendő munkavállalóitól.

Remek befektetés egy új nyelvet elsajátítani vagy a már tanult nyelvet feleleveníteniForrás: Shutterstock

Egy korábban még nem tanult nyelv elsajátítása felnőtt fejjel azonban már nem túl egyszerű és nem is túl olcsó „mulatság”. Ugyanakkor egy előléptetés, a jobban fizető állás, a rugalmasabb munkarend érdekében érdemes időt, energiát és pénzt belefektetni. A tudás – amennyiben használjuk – megmarad, ezt soha senki sem veheti el, többek leszünk általa.

Az idegen nyelveket ma már remekül lehet gyakorolni úgy, hogy közben kikapcsolódunk. Számtalan eredeti nyelven írt könyv, újság, film és játék érhető el, amivel bővíthető a szókincs és javítható a kiejtés.

Amennyiben egy eddig ismeretlen nyelvet szeretnénk elsajátítani, netán egy régebben tanultat kívánunk tökéletesen a magunkévá tenni, érdemes beiratkozni egy nyelviskolába. A tanfolyamokból kiválaszthatjuk a számunkra ideális szintet és tempót is. Tehát a munkarendünkhöz és magánéletünkhöz igazíthatjuk a nyelvtanulást, megcélozva természetesen a várt tudást és ennek végső elérési idejét. Amennyiben semmiképp sem tudunk visszaülni az iskolapadba, az online tanfolyamok nyújtanak remek alternatívát.

A nyelviskolák árai igen széles skálán mozognak, ez függ attól is, hogy mekkora csoportban és mennyire intenzíven szeretnénk tanulni. Épp ezért nehéz meghatározni, hogy mennyi is az annyi. Van, ahol egy 100 órás, 7 hetes angol nyelvtanfolyam 60 000 forintba kerül, de akad, ahol az 5 hetes, 60 órásért elkérnek 110 000 forintot.

A nyelviskolák árai igen széles skálán mozognak, ez függ attól is, hogy mekkora csoportban és mennyire intenzíven szeretnénk tanulniForrás: Shutterstock

Egy nyelv elsajátítása azonban még nem elég, az államilag elismert nyelvvizsgát is le kell tenni.

Az imént említett nyelviskolák legtöbbje specifikusan készít fel a megjelölt színt teljesítésére, sőt, van, ahol akkreditált nyelvvizsgát is tehetünk. Ahol erre nincs lehetőség, a nyelvvizsgára felkészítő magántanár jöhet szóba. A legnépszerűbb nyelvvizsgaközpontban egy B2 középfokú komplex vizsgaár 28 000 forint, tehát érdemes valóban felkészülten érkezni.

Érezhető, hogy bizony a nyelvtanulás igen komoly anyagi terhet jelenthet mind szülőként, mind fiatal pályakezdőként vagy épp aktív dolgozóként. Amint azonban azt már említettük, a nyelvtanulás minden esetben kifizetődik, és nem csupán a jobb munkahely és fizetés tekintetében. Minden egyes nyelv elsajátításával a világ egy addig ismeretlen szeglete nyílik meg az ember előtt.

A rovat tippje (X)
Ha a motiváció megvan, csak a költségek okoznak fejfájást, akkor válassza a minikölcsön.hu azonnali kölcsönét.

A cikk megjelenését a minikölcsön.hu támogatta.