A vakolat nem csupán díszíti a házat, de védi a napsugárzással és más környezeti hatásokkal szemben. Így tehát nem mindegy, hogy milyet választasz. Csak semmi pánik, segítünk!

A külső vakolat minőségén nem érdemes spórolnod, mivel hosszú évekig fogja óvni az otthonodat. Mielőtt rátérnénk a típusokra és textúrákra, nézzük meg, minek is kell megfelelnie egy tartós vakolatnak.

A négy évszaknak köszönhetően házad találkozni fog erős napsütéssel, esővel, széllel, hideggel és forrósággal, tehát külső vakolatának ezek mindegyikével szemben erős védelmet kell biztosítani. További befolyásoló tényező lehet a szálló por mennyisége és a tavak, folyók közelsége is. Ez utóbbi esetében az erősebb nedvességállóságot kell előtérbe helyezned, hogy a penészedést megakadályozd. Emellett érdemes olyat választani, ami vízzáró, ugyanakkor páraáteresztő, valamint gombásodásgátló adalékanyaggal is rendelkezik.

A nemesvakolat

Gyárilag kevert és színezett, nem mellékesen pedig az egyik legtartósabb vakolat. Segítségével különböző textúrájú homlokzat alakítható ki, ráadásul vékony rétegben. Adalékanyagai közt kvarchomok vagy dolomitzúzalék szerepel. A legtöbb nemesvakolatot könnyű felvinni, mivel elegendő csupán vízzel keverni és léccel rásimítani a falra.

A nemesvakolat az egyik legtartósabb vakolatForrás: Shutterstock

Vékonyvakolat

A nemesvakolathoz hasonlóan ez is egyszerűen felvihető, előre elkevert vakolat, amely felhasználóbarát – pasztaszerű – állagának köszönhetően az egyik legnépszerűbb külső és belső vakolattípus. Gazdag szín- és struktúraválaszték jellemzi, hőszigetelő rétegekre is felvihető. Két fő típusát különböztetjük meg: a szilikát és szilikon kötőanyagút és a finomszemcséset.

A vékonyvakolatot gazdag szín- és struktúraválaszték jellemziForrás: Shutterstock

Kőporos vakolat

Ez viszonylag régebben használt anyag, amelynek alapanyagát mész, mészhidrát vagy mészpép, cement és különféle szemcsenagyságú kőpor adja. A kőporos vakolatból is lehet előre színezetett kapni. Olcsó és tartós, az előzőekkel ellentétben javítható vele a fal egyenetlensége. Felhordása után „formázható”, így kaphatsz például gereblyézett, dörzsölt vagy épp szórt textúrájú vakolatot.

A Life.hu tippje
A mobil munkaállványok használatával elkerülheted házad körbeállványozását, ami egyrészt gyorsíthatja a munkavégzést, másrészt a bérlés díját is megspórolhatod.

Bár sokféle előre színezett vakolat kapható, választhatsz fehéret is, amit később lefestesz. Ebben az esetben mindenképpen homlokzatra is alkalmas festéket válassz, ami vízlepergető hatású. A vakolat felhordására a +5 és a +25 fok közti hőmérséklet a legmegfelelőbb, ugyanakkor kerülni kell a tűző napon történő munkát, mivel ekkor a fal túl forróvá válik.

A kőporos vakolatot felhordása után „formázni” is lehetForrás: Shutterstock

Kattints a galériánkra, és meríts inspirációt:

Forrás: Shutterstock

A cikket támogatta a Bauhaus Szakáruházak.