A ruhaipar az olajipar után a második legszennyezőbb iparág, a globális szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékáért felelős. Mi is többször cikkeztünk arról, hogyan lehetne a fast fashion diktálta tempóból és körforgásból kitörni. Erre kínál jó alternatívát a háromgyermekes anyuka, Sarah Tyau is. 

Sarah első gyermeke után kezdett régi ruhákból újakat készíteni. Kezdetben a pénzspórolás vezérelte, mára azonban igazi életfilozófia lett az újrahasznosításból. Sarah szerint a fast fashion függővé teszi az embereket, ráadásul a ruháknak már nincs igazi értékük számunkra, folyamatosan cserélgetjük őket. Mindeközben egy amerikai átlagosan 32 kiló ruhát dob a szemétbe, ami elképesztő pazarlás.

Sarah TyauForrás: Instagram/sarahtyau

Az anyuka eddig is több száz ruhát alakított már át, készített túlméretezett ingekből bájos ruhákat, vagy éppen farmerruhából overallt lányai és önmaga részére. Az alapanyagokat adományboltokban vásárolja, de a barátok és a családtagok kiselejtezett holmiját is örömmel átveszi. Sarah YouTube-csatornát is indított, hogy másoknak is bemutassa, egyáltalán nem nagy ördöngösség, és rengeteg lehetőséget rejt ez a fajta újrahasznosítás. Az Instagram-oldalát is több mint kétszázezren követik már, sokak számára a zero waste egyik példaképévé vált. 

"Korábban két kollekció volt, az őszi-téli és a tavaszi-nyári. A fast fashion boltok jelenleg 52 mikroszezonnal dolgoznak, azaz folyamatosan cserélődnek az áruk, állandóan jönnek az újabb és újabb trendek. Ennek az iszonyatosan gyors körforgásnak nincs is értelme megfelelni. Keress inkább klasszikus és egyedi darabokat, amelyeket nem kell egy év után a sarokba dobnod, mondván, már nem trendi" – mondja Sarah, aki hisz abban, hogy egy saját magunk által átalakított ruha igenis képviselhet értéket.

Forrás: Instagram/sarahtyau

A háromgyermekes anyuka arra is felhívja a figyelmet, hogy az öltözködés még nem minden: "Ha a boldogságot vagy az önbecsülést és identitást azon ruhákra alapozod, amiket viselsz, soha nem leszel elégedett. Nem kellene akkora jelentőséget tulajdonítani annak, hogy milyen márkát vagy mennyire trendi darabot viselünk. Inkább legyünk kedvesek, becsületesek, így mindig divatban leszünk" – vallja Sarah, akinek a legnagyobb vágya, hogy eladásra is készíthessen ruhákat, a bevételét pedig rászoruló gyermekeknek szeretné felajánlani. 

Kattints a képre, és nézd meg, hogyan alakította át a kidobásra szánt ruhákat a kreatív anyuka!

Forrás: Instagram/sarahtyau