Ne félj a fekete menyasszonyi ruhától

esküvő menyasszonyi ruha házasság esküvői ruha fekete
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Feketében és fehérben nem illik esküvőre menni." Így szól az egyik legalapvetőbb intelem a nagy nap meghívottai számára. Ugyanakkor ez nem vonatkozik az arára, aki így akár fekete esküvői ruhában is az oltár elé vonulhatna. Mégis csak nagyon kevesen merik meglépni ezt.

A fekete a keresztény kultúrkörben a halál, az elmúlás a fájdalom színe. Emellett a sötétséggel, a bizonytalansággal, a félelemmel és a veszéllyel is összekapcsolják. Sok helyen a gonoszt, a fekete mágiát szimbolizálja, elég csak a boszorkányábrázolásokra gondolni.

A legtöbben azonban egyértelműen a gyász színének tartják, ám nem volt ez mindig és mindenhol így. A mai kor „szemüvegén" át nehéz lehet befogadni, hogy az ókori Spártában, vagy épp a középkor kezdetéig a francia, spanyol és angol özvegyek mind fehérben gyászoltak.

Esküvői hagyományok; ruhák, szokás a világ minden tájáról

Manapság ritkán találni olyan menyasszonyi ruhát az esküvői magazinokban és a kifutókon, amely nem hercegnős vonalú, és nem fehér, vagy annak valamelyik árnyalata. Egyes kultúrákban, különösen Ázsiában és Afrikában, a fiatal párok azonban még mindig inkább a hagyományaiknak megfelelő esküvői ruhákat preferálják. Összegyűjtöttünk pár képet menyasszonyokról és vőlegényekről, akik nemzetük hagyományos ruháját viselték az esküvőjükön. Nézd meg őket!

Az afrikai kontinensen ugyanakkor a sötét, és így a fekete teljesen más jelentéssel bír. Az éjszaka enyhülést hoz a szinte kibírhatatlan nappali forrósághoz képest. Az ókori Egyiptomban a fekete a halál utáni élet színe – ami számukra egy új élet kezdetét jelentette. Japánban pedig a természetfeletti jelenségek és a tapasztalat színeként ismert.

Ebből is jól látszik, hogy egy színt beskatulyázni, bizonyos eseményeken tabuként kezelni igen furcsa hozzáállás.

Forrás: sarehnouri.com

A fekete menyasszonyi ruhák idén hatalmas trendnek fognak számítani, és nem csupán a tetovált rockerek és punkok körében. Hiszen valljuk be, sokan hozzájuk kapcsolják a hagyományostól eltérő ruházatot, miközben évek óta divat az erős színekkel gazdagított fehér és ekrü ruhák viselése, ami éppúgy rendhagyónak számít.

Forrás: sarehnouri.com, devilnight.co.uk

Sőt a fehér a mi kultúránkban az ártatlanságot, érintetlenséget volt hivatott szimbolizálni, ami már igen kevés aráról mondható el. Persze a mai célja az is lehet, hogy a menyasszony kitűnjön a násznépből, mint egyfajta égi tünemény.

A fekete egy csodálatos és igen sokoldalú szín, legyen az esküvői ruha bármilyen szabású. A fátyol színeként pedig lélegzetelállító hatással bírhat. Ha eltérnél a hagyományoktól, válassz feketével kombinált menyasszonyi ruhát, vagy szavazz a teljesen feketére. Merj kilépni a társadalmi konvenciókból, és mutasd meg, hogy nem a szín teszi csodálatossá és lenyűgözővé a menyasszonyt, hanem az önazonosság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.