Az Oscar-gála után a kedvenc vörös szőnyeges eseményünk kétségkívül a Met-gála. A Metropolitan múzeum rendezvényén évről évre új témával állnak elő a rendezők, ami meghatározza az este dress code-ját is. Gyakran már-már jelmezszerű darabokba bújnak a sztárok, hogy a lehető legbravúrosabban kapcsolódjanak az adott kiállítás tematikájához. Ahogy az lenni szokott, idén is május első hétfőjén tartják az eseményt. Erre készülve most összeszedtük az elmúlt évek legemlékezetesebb ruhakölteményeit. 

A Met-gála a látványos ruhákról és jelmezekről szól. Ehhez mérten nem kevés feltűnő darabot láthattunk már a Metropolitan múzeum vörös szőnyegén, hol egészen pozitív, hol pedig egészen döbbenetes értelemben. 

Az egyik legnagyobb kedvencünk az elmúlt évekből Blake Lively 2018-as választása. A lélegzetelállító Versace ruha a hímzéssel, a gyöngyökkel és ezekkel a színekkel az abszolút favoritunk a Met-gálák történetében. Versace ruhát választott Zendaya is, akit a harcos, máglyahalált halt, végül szentté avatott Jean d'Arc inspirált ugyanebben az évben, amikor is a katolicizmus – Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (Mennyei testek: Divat és a katolikus fantázia) – volt a téma. Ez volt egyébként az egyik leglátványosabb Met-gála, gondoljunk csak Katy Perry szárnyaira, Rihanna pápa ihletésű jelmezére, Sarah Jessica Parker monumentális fejdíszére vagy Cardi B emlékezetes dekoltázsára. Még mindig 2018-ban vagyunk, amikor is Solange Knowles Iris Van Herpen ruhában keltett feltűnést, Cara Delevingne pedig arcdíszével okozott meglepetést.

Kattints a képre, és nézd meg a galériát!

Forrás: Getty Images

2017-ben Rei Kawakubo divattervező munkássága, a Comme des Garçons volt az este tematikája. A tervezőtől választott ruhát Rihanna és Pharrell felesége, Helen Lasichanh is, nem is csoda, hogy ők voltak a legfeltűnőbb jelenségek. Azért Katy Perryt sem kellett félteni, ezzel a piros Maison Margiela darabbal ő is kitűnt a tömegből. Habár Bella Hadid kevésbé kapcsolódott az este témájához, a rendkívül szexi overall miatt az ő megjelenése is emlékezetes maradt.

Kattints a képre, és nézd meg a galériát!

Forrás: Getty Images

2016-ban a "Manus x Machina: Fashion In An Age Of Technology" tematikában legtöbben a futurizmus jegyében öltöztek fel, ahogy például Lady Gaga is. De emlékezetes maradt Beyoncé latexruhája és Madonna villantós csipkeruhája, amely magához a témához kevésbé kapcsolódott. 

Kattints a képre, és nézd meg a galériát!

Forrás: Getty Images

2015-ben Kína volt az esemény témája. Ez az év Beyoncé áttetsző ruhájáról maradt igazán emlékezetes, illetve Jennifer Lopez combjáról. Kifejezetten látványos volt Solange Knowles ruhája, és ami a mémgyárokat is beindította, az Rihanna óriási sárga palástja volt, illetve Sarah Jessica Parker fejdísze. 

Kattints a képre, és nézd meg a galériát!

Forrás: Getty Images

A 2019-es Met-gála témáját Andrew Bolton, a Costume Institute kurátora jelentette be. Az este tematikája Susan Sontag: Notes on 'Camp' című, 1964-ben megjelent esszéje köré épül. A camp egyfajta látásmód, kötődik a giccshez, a posztmodernhez, a popkultúrához. Susan Sontag esszéjében a stílus kulcsfontosságú elemeiként a következőket hangsúlyozza ki: ravaszság, könnyelműség, naiv hatásvadászat és a felesleges "sokkoló" elemek. Alig várjuk, hogy milyen ruhakölteményekben ölt majd testet ez az esztétikai jelenség.