Építészek pályázhatnak a leégett Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére. Vincent Callebaut – aki számos munkájába beleépíti a természetet, és nagy híve a környezetbarát energiafelhasználásnak – is adott be tervet, amelyet mi is megtekinthetünk. 

Lenyűgöző tervekkel állt elő Vincent Callebaut építész a leégett Notre-Dame helyreállítására. Az épület rekonstruálására ugyanis pályázatot írtak ki. Callebaut tervei bizonyára megosztóak lehetnek, hiszen nem az eredeti állapotokat állítaná vissza, hanem egy környezetbarát, jövőbe mutató megoldást kínál. 

Mint mondta: a tető egy különleges kristályüvegből készülne, amely elnyeli a napfényt, így az épület több energiát termelne, mint amennyit felhasznál – írja a The Sun.

Már pályázhatnak az építészek a Notre-Dame helyreállításáraForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A kristályüveg alatt pedig egy hatalmas kert kapna helyet, amelyben akár gyümölcsfák is nevelkedhetnének. Az ikonikus Huszártorony is helyet kapott a tervekben, igaz, ez is egy modernebb változatban. 

"Egy olyan korban élünk, amikor nem elég a múltat reprodukálnunk, hanem a jövő felé is kell tekintenünk" – mondta az építész, aki megálmodta a környezetbarát székesegyház terveit.

Ha kíváncsi vagy az elképesztő tervekre, kattints ide!