minikölcsön2019 esküvő nászajándék vendég
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az esküvői szezon nem csak a házasulandó pároknak jelenthet komolyabb kiadást. Akkor is érdemes kicsit számolgatni, és előre felkészülni anyagilag, ha vendégként vagy hivatalos a nagy napra. Főleg, ha abban a korban vagy, hogy akár két-három baráti lagzi is jut egy nyárra.

A ruha

Habár a menyasszonyt túlöltözni tilos, mindenkinek fontos, hogy jól nézzen ki egy esküvőn. Itt persze vannak bizonyos alapszabályok, amiket mindenképpen érdemes szem előtt tartani:

• Kerüljük a túlzottan kihívó ruhákat, mint például a nagy dekoltázst vagy a túlságosan mini szabást.

• Felejtsük el a túl sok kiegészítőt, az ékszereket mindig ízlésesen válogassuk hozzá a ruhához.

• Vannak tiltólistás színek is. Talán már nem is kell különösebben hangsúlyozni, hogy a fehér a menyasszony színe, így nem túl elegáns lépés, ha a násznépből valaki más is fehérbe bújik. Válogassunk inkább a pasztell árnyalatok között.

Ha pasztell színt választasz, biztos nem nyúlsz mellé Forrás: Shutterstock

• Mivel a fekete nálunk a gyász színe, ezért ez a szín sem ajánlott. Helyette választhatunk sötétkéket, amit világos, akár fehér vagy törtfehér kiegészítőkkel jól fel lehet dobni.

• Sokan a piros ruhákat is a tiltólistás darabok közé sorolják, hiszen hagyományosan ez a menyecskeruha színe, ráadásul vendégként viselve túlságosan rikító, figyelemfelkeltő. Törekedjünk inkább a visszafogottságra, a letisztult, de elegáns darabokra.

• Szuper választás lehet egy koktélruha, egy izgalmas kosztüm, de egy szabásában vagy anyagában elegánsabb, magas derekú nadrág is jó alapja lehet az outfitnek.

• Ha egy nyáron több esküvőre vagyunk hivatalosak, ráadásul ugyanabban a baráti körben, akkor igyekezzünk minden esküvőre mást felvenni. Márkától függ, hogy mennyibe kerül egy-egy ruhadarab. Ha találunk olyat, amelyet a későbbiekben is szívesen viselnénk, amelyet több alkalomra is ki tudunk használni, arra megéri több pénzt is áldozni.

Ha több esküvőre is hivatalosak vagyunk, akkor igyekezzünk minden alkalomra más ruhát felvenni Forrás: Shutterstock

A nászajándék

A ruha után a következő, és egyben legnagyobb tétel a nászajándék. A nászajándékkal kapcsolatos íratlan szabályok rengeteget változtak az elmúlt évtizedekben. Korábban az ifjú pár jellemzően az esküvő után költözött össze, így egy teljes háztartást kellett hirtelen berendezniük. Innen ered a szokás, hogy tányérkészlet, pohárkészlet, egyéb konyhai vagy a háztartásban fontos eszköz került a nászajándékok közé.

Manapság ez már nem így működik. Előbb történik meg az összeköltözés, a közös otthon kialakítása, mint a házasság. Ez természetesen abból is adódik, hogy a házasság átlagosan 10 évvel kitolódott, a lányok és a fiúk nem a családi fészekből mennek férjhez, önálló, felnőtt életük van előtte.
Nincs mit szépíteni a dolgon, a legjobb nászajándék manapság igenis a pénz. Minden pár ennek örül a legjobban, egyrészt mert vissza tudják forgatni az esküvő sokszor igencsak magasra rúgó költségeit. Persze lehet mellé valami személyes apróságot venni, de az is elég, ha a kísérőkártya szövegét személyesebb hangvételűre írjuk.

A nászajándékkal kapcsolatos íratlan szabályok rengeteget változtak az elmúlt évtizedekben Forrás: Shutterstock

Hogy mennyi az annyi, az nagyon nehéz kérdés. Több tényezőtől is függ. Az is szempont lehet, hogy mennyire áll közel hozzád az ifjú pár. Jellemzően idősebb rokonok, nagynénik, nagybácsik, idősebb unokatestvérek például mindig többet adnak. A barátok valamivel kevesebbet. Az alapösszegnek az íratlan szabályok alapján annyinak kell lenni, amennyi az egy főre jutó étel- és italfogyasztás. Ha párként mentek, akkor természetesen ennek a duplája. Persze ezt az összeget sem könnyű azoknak kikalkulálni, akik nem voltak benne az elmúlt években esküvőszervezésben, ráadásul helyszíntől is függ az ár. Közeli barátoktól, ha egyébként is szóba kerül az esküvő, akár meg is lehet kérdezni, de ha konkrét összeg érdekel, nagyjából 20 ezer forint/fő körüli kiadással lehet számolni, ez az, amivel nagyjából fedezzük a saját fogyasztásunkat.

A rovat tippje (X)

Igényeljen minikölcsönt! Online is igényelhető, vagyis a szobából sem kell kimenni – persze aki ragaszkodik a papír alapú szerződéskötéshez, az is megtalálja a számítását. Munkáltatói igazolás helyett választhatjuk a bankszámlamegosztó funkciót, ami tovább egyszerűsíti az igénylési folyamatot. Legfeljebb 300 ezer forint igényelhető fix törlesztőrészletekkel. Ha az ügyfél meghosszabbítaná a törlesztés futamidejét, annak sincs akadálya, erre több egymást követő alkalommal is lehetősége van.

A cikk megjelenését a minikölcsön.hu támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.